Babeczki czekoladowe

Przepis na bardzo czekoladowe babeczki. Babeczki wychodzą płaskie, dzięki czemu nadają się pod różne dekoracje. Właśnie wykorzystałam je do zrobienia róż z masy maślanej. Oczywiście nie ma potrzeby ich specjalnie dekorować. Są pyszne również same.
Składniki:
- 125g masła
- 125g czekolady gorzkiej
- 3 jajka
- 150g cukru
- 100g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
- Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić.
- Oddzielić żółtka od białek. Żółtka i cukier ubić na jasną masę. Dalej miksując, dodać przestudzoną czekoladę.
- W osobnej miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodawać stopniowo do ciasta dalej miksując, ale na małych obrotach. (Ciasto będzie gęste).
- Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać pianę do ciasta, stopniowo je rozrzedzając. Mieszać delikatnie szpatułką silikonową lub łyżką drewnianą.
- Ciasto przełożyć do formy na muffinki, wyłożonej papilotkami.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C.
![]() |
Czas przygotowania: |
około 20 min. |
![]() |
Czas pieczenia: |
około 25 min. |
![]() |
Liczba sztuk: |
12 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.