Pączki hiszpańskie


Pączki hiszpańskie, wiedeńskie, gniazdka to kilka nazw na te same pączki. Są delikatne jak chmurka, lekkie i puszyste. Przygotowuje się je z ciasta parzonego. Ciasto jest niesłodkie. Słodyczy pączkom nadaje lukier, którym są posmarowane.
Składniki na ok. 15 sztuk:
Ciasto parzone:
- 250 ml wody
- 60 g masła
- szczypta soli
- 150 g mąki pszennej
- 3 jajka (rozmiaru M)
Lukier:
- ok. 150 g cukru pudru
- 3 łyżki rumu lub wody
Dodatkowo:
- tłuszcz do smażenia (u mnie olej rzepakowy)
- papier do pieczenia
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto parzone. Mąkę przesiać. Odstawić na bok. Wodę, masło i szczyptą soli zagotować, mieszając, aby masło się rozpuściło. Dodać na raz mąkę i bardzo szybko wymieszać najlepiej łyżką drewnianą, aby powstała jednolita masa. Gotować dalej na niskiej mocy palnika, energicznie mieszając, aż ciasto będzie ładnie odchodzić od garnka.
- Ciasto przełożyć do miski i pozostawić do przestygnięcia. Do lekko ciepłego lub zimnego ciasta, miksując, dodawać po kolei po jednym jajku.
- Jeden arkusz papieru do pieczenia pociąć na kwadraty o wymiarach 8x 8 cm. Kwadraty posmarować cienko olejem.
- Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą końcówką w kształcie gwiazdki. (Ciasto jest gęste i można je wycisnąć tylko przez dużą tylkę).
- Na kwadraty z papieru wyciskać ciasto formując okręgi.
- W szerokim garnku rozgrzać tłuszcz (do temperatury ok. 175°C).
- Okręgi (razem z papierem) wkładać partiami do rozgrzanego tłuszczu papierem do góry. (Podczas smażenia papier odejdzie od ciasta i należy go wyciągnąć np. szczypcami lub ostrożnie widelcem). Smażyć z każdej strony na złoty kolor. Wyjmować łyżką cedzakową i osączyć na ręczniku papierowym.
- Przygotować lukier. Rozetrzeć przesiany cukier puder z rumem i 1 łyżką wody (lub tylko cukier puder z gorącą wodą). Pączki posmarować cienko lukrem. (Najlepiej zjeść je w dzień przygotowania lekko ciepłe lub zimne).
Źródło: Przepis pochodzi z książki: "Backvergnügen wie noch nie".
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość sztuk: |
ok. 15 |
![]() |
Trudność: | średnia |
![]() |
Koszt: | niski |



Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.