Babeczki z pianką kajmakową


Małe, kruche babeczki wypełnione kajmakową pianką. Bardzo smaczne, a do tego ładnie się prezentują. Będą ozdobą wielkanocnego stołu. W szybszej wersji możecie udekorować babeczki np. krokantem, posypkami czekoladowymi lub cukrowymi.
https://www.youtube.com/watch?v=b6w9_1W8ALo
Składniki:
Ciasto kruche:
- 300 g mąki pszennej
- 150 g zimnego masła (lub margaryny)
- 80 g cukru pudru
- 1 jajko
Pianka kajmakowa:
- 1 puszka masy krówkowej (400 g)
- 200 ml słodkiej śmietany 30- 36%
- 3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku lub 4 listki żelatyny
Dekoracja:
- migdały w płatkach
- orzechy laskowe
Sposób przygotowania:
- Z podanych składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto, ręcznie lub przy użyciu robota kuchennego. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
- Ciasto chwilę zagnieść, aby zmiękło i rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 4 mm. Wycinać kółka szklanką. Foremki wysmarować masłem i wykleić ciastem. Ciasto nakłuć widelcem.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 17 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do zarumienienia. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie wyciągnąć z foremek.
- Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody. Pozostawić do napęcznienia na ok. 5 minut. Napęczniałą żelatynę pogdrzać, mieszając, aż się rozpuści. Garnek z żelatyną ściągnąć z pieca i mieszając trzepaczką, dodać najpierw ok. 2 łyżek masy krówkowej, a następnie wmieszać resztę.
- Śmietanę ubić na sztywno i wmieszać delikatnie do masy krówkowej.
- Masą napełnić ostudzone babeczki i udekorować migdałami w płatkach i orzechami.
- Babeczki wstawić do lodówki.
![]() |
Ilość sztuk: |
ok. 30 |
![]() |
Trudność: | średnia |
![]() |
Koszt: | średni |




Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.