Babeczki z pianką kajmakową
Ocena użytkowników: 5 / 5







Małe, kruche babeczki wypełnione kajmakową pianką. Bardzo smaczne, a do tego ładnie się prezentują. Będą ozdobą wielkanocnego stołu. W szybszej wersji możecie udekorować babeczki np. krokantem, posypkami czekoladowymi lub cukrowymi.
https://www.youtube.com/watch?v=b6w9_1W8ALo
Składniki:
Ciasto kruche:
- 300 g mąki pszennej
- 150 g zimnego masła (lub margaryny)
- 80 g cukru pudru
- 1 jajko
Pianka kajmakowa:
- 1 puszka masy krówkowej (400 g)
- 200 ml słodkiej śmietany 30- 36%
- 3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku lub 4 listki żelatyny
Dekoracja:
- migdały w płatkach
- orzechy laskowe
Sposób przygotowania:
- Z podanych składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto, ręcznie lub przy użyciu robota kuchennego. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
- Ciasto chwilę zagnieść, aby zmiękło i rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 4 mm. Wycinać kółka szklanką. Foremki wysmarować masłem i wykleić ciastem. Ciasto nakłuć widelcem.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 17 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do zarumienienia. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie wyciągnąć z foremek.
- Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody. Pozostawić do napęcznienia na ok. 5 minut. Napęczniałą żelatynę pogdrzać, mieszając, aż się rozpuści. Garnek z żelatyną ściągnąć z pieca i mieszając trzepaczką, dodać najpierw ok. 2 łyżek masy krówkowej, a następnie wmieszać resztę.
- Śmietanę ubić na sztywno i wmieszać delikatnie do masy krówkowej.
- Masą napełnić ostudzone babeczki i udekorować migdałami w płatkach i orzechami.
- Babeczki wstawić do lodówki.
![]() |
Ilość sztuk: |
ok. 30 |
![]() |
Trudność: | średnia |
![]() |
Koszt: | średni |




Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Witam. Czy zamiast śmietany mogę do masy krówkowej dodać serek mascarpone ?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Tak. Myślę, że żelatyna w tym przypadku będzie niepotrzebna.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Z tego przepisu zrobiłam tartę i też wyszła bardzo dobra. Przygotowując masę kajmakową miałam przygody, zrobiły mi się grudki po połączeniu z żelatyną, ale nad kąpielą wodną masa się wyrównała. Tarta nie wychodzi za słodka. Śmietana rzeczywiście powoduje, że smak robi się delikatny. Zrobię ją ponownie na Wielkanoc w formie mazurka.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Co jeśli nie mam trzepaczki?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.To użyj łyżki, ale mieszaj energicznie, żeby nie powstały grudki.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Jeśli nie mam żelatyny czy mogę to zastąpić smietanfixem?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Nadzienie będzi wtedy luźne.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Ile dni przed podaniem mogę zrobić same babeczki?🙂
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Same babeczki kruche bez nadzienia? Można je przechowywać w szczelnym pojemniku nawet kilka tygodni.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Zrobiłam piankę kajmakową do przełożenia ciasteczek świątecznych i wyszła pyszna. Chciałam zapytać jak długo są dobre do spożycia i czy muszą być w lodówce?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Tak, powinny być w lodówce i myślę, że do kilku dni. Pianka z czasem będzie obsychać.
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Super pomysl :) na reszcie kajmak nie bedzie az tak słodki
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Jak długo babeczki muszą być w lodówce ??
Dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam :)- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Na chwilę, aby pianka zastygła. Ona już gęstnieje w trakcie dekorowania ;)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Dzień dobry! Ile cm średnicy przy podstawie mają Pani foremki?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Przy podstawie ok. 3cm, a u góry ok. 7cm.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Witam, czy mogę wykorzystać przepis na piankę kajmakową do ozdobienia muffinki jako krem, czy mi nie "spłynie" i czy nie jest za słodka?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Możesz, jeśli zrobisz to umiejętnie. Pianka musi być lekko tężejąca. Jest słodka, ale smaczna. W końcu to masa krówkowa rozluźniona bitą śmietaną (giggle)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Witam,cudne są Pani babeczki zamierzam zrobić na święta tylko się zastanawiam,czy nie będą strasznie słodkie,cała puszka masy krówkowej idzie?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Nie są strasznie słodkie. Dodajemy do masy krówkowej bitą śmietanę.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Witam, chciałam zapytać odnośnie wyklejania foremek. Nie wiem gdzie popełniłam błąd ale ciasto w trakcie pieczenia "objechało" w foremce do dołu , w efekcie wyszły mi dość brzydkie placki. Czy przy wyklejaniu ciasto trzeba mocno docisnąć w foremkę? Czy może powodem była za duża ilość tłuszczu na foremce i po nagrzaniu ciasto się rozjechało? Mogłaby Pani napisać mi dokładnie jak wykleja foremki? Uparciuch ze mnie i nie spocznę póki nie wyjdą ładne jak na zdjęciu :) Jutro chcę zrobić drugie podejście , pozdrawiam
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Foremki wyklejam ciastem po sam brzeg. Ciasto może delikatnie nawet wystawać poza i nakłuwam ciasto widelcem.
Możesz przykryć ciasto w foremkach kawałkami papieru do pieczenia i wsypać do środka groch (ciecierzycę lub nawet ryż). Dodatkowo piekarnik musi być dobrze nagrzany.- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Tak pięknie wyglądają, że chciałam je zrobić na chrzciny :) Ciasto wyszło mi pyszne, gorzej z masą :/ nie wiem co zrobiłam źle. Powoli łączyłam śmietane z masą kajmakową, ale masa mi się śięła :/ Zrobiła się strasznie rzadka i dwufazowa. Kropelki śmietany w kajmaku :( Miał ktoś podobne doświadczenie ? Co zrobić, żeby to się nie powtórzyło?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Pyszne :) jedyne co wyszło u mnie inaczej to masa była dość sztywna i musiałam napełniać babeczki szprycą, ale były równie efektowne :)
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.babeczki są rewelacyjne :)dodałam tylko trochę więcej słodkiej śmietanki i 3 łyżeczki żelatyny. posypałam rozgniecionymi orzechami. pychota. naprawdę polecam :)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Droga Joasiu:).
Szukalam i niestety nie znalazlam metalowych foremek.Nie mieszkam w PL i nie moge ich kupic. Znalazlam tylko silikonowe. Czy one beda dobre?
Pozdrawiam:)- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Gosiu, Ja te swoje foremki kupiłam w Polsce. A może możesz kupić foremki do tartaletek? Te może łatwiej dostaniesz. W formie silikonowej będzie Ci ciężko wykleić ciasto kruche. Myślę, że już lepsza forma na muffinki.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Witam:) Superasne te ciasteczka:) Mam jednak pytanko. Moja masa krowkowa ma 380gr , czy to stanowi duzy klopot? Niby mala roznica jednak nie wiem jak to sie ma do reszty skladnikow. Nio i chcialam zapytac czy moge uzyc foremki do mufinek. Mam taka na 12stuk. Osobnych foremeczek nie posiadam. Dziekuje z gory za pomoc. Pozdrawiam :-)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Gosiu może być ta masa krówkowa i forma na muffinki.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Pierwszy raz "bawiłam się" w robienie ciasteczek i muszę przyznać, że efekt zarówno wizualny jak i smakowy zaskoczył nie tylko mnie. :) Polecam!
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Super przepis bardzo polecam bo jubie słodycze!!!!!!!!!!!!!! :D
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Asiu czy zamiast masy krókowej, można ugotowac mleko skondensowane słodkie?? jesli tak, to ak długo sie gotouje takie mleko??
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Ewelino tak, można. Puszkę gotuj na małym ogniu 3 godziny w garnku z wodą. Cała puszka musi być przykryta wodą. (Ewentualnie należy dolać wodę podczas gotowania, jeśli część wody wyparuje).
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się