Walentynkowe babeczki na Guinnessie


Walentynkowe babeczki przygotowane z mocno czekoladowego, dość ciężkiego, soczystego ciasta pieczonego na ciemnym piwie Guinness. Babeczki udekorowane są czekoladowym kremem i domowymi, czekoladowymi serduszkami.
Składniki:
Ciasto czekoladowe:
- 125ml ciemnego piwa Guinness (w zastępstwie innego, ciemnego piwa)
- 125g masła
- 37g kakao
- 175g cukru
- 70ml gęstej, kwaśnej śmietany 10- 18%
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 140g mąki pszennej
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
Krem czekoladowy:
- 300g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
- 120g gorzkiej czekolady
Dekoracja:
- czekoladowe serduszka według przepisu: "Czekoladowe figurki z foremek"
Sposób przygotowania:
- Przygotować krem czekoladowy. Czekoladę posiekać drobno. Przełożyć do miseczki. Śmietanę zagotować i od razu ściągnąć z pieca. Śmietaną zalać posiekaną czekoladę. Odczekać chwilę, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać, aż czekolada całkowicie się rozpuści. (Gdyby masa nie była gładka, można ją zmiksować chwilę blenderem, ale nie ubijać). Pozostawić do ostygnięcia. Następnie przykryć i wstawić do lodówki na parę godzin (co najmniej 4), a najlepiej na noc.
- Przygotować czekoladowe serduszka według przepisu: "Czekoladowe figurki z foremek".
- Przygotować ciasto czekoladowe. Piwo wlać do garnka. Dodać masło i podgrzewać, mieszając, aż masło się rozpuści. Garnek ściągnąć z pieca. Dodać cukier i kakao. Wymieszać trzepaczką i pozostawić do ostygnięcia.
- Osobno ubić śmietanę, jajko i cukier waniliowy. Dodać do garnka z piwem i wymieszać trzepaczką.
- Mąkę wymieszać z sodą. Przesiać do garnka z piwem i wymieszać trzepaczką, tylko do momentu połączenia się składników.
- Ciasto przełożyć do formy na muffinki, wyłożonej papilotkami, do ok. ⅔ wysokości papilotki.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Babeczki po upieczeniu pozostawić krótko w formie, następnie wyciągnąć z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Schłodzony krem czekoladowy ubić mikserem do zgęstnienia. Przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy (u mnie z dużą tylką w kształcie zamkniętej gwiazdki) i udekorować babeczki.
- W środek wbić serduszko z czekolady.
- Babeczki przechowywać w lodówce.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość sztuk: |
ok. 12- 14 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | średni |



Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.