Krążki orzechowo- marcepanowe

Bardzo szybkie do zrobienia ciasteczka. Potrzebujemy tylko gotowe ciasto francuskie, a masa to jedynie wymieszanie reszty składników. Można je zrobić dosłownie pół godziny przed przyjściem gości i do tego są bardzo efektowne.
Składniki:
- 2 opakowania ciasta francuskiego (zwiniętego w rolkę)
- 100g masy marcepanowej
- 100g zmielonych orzechów laskowych lub migdałów
- 1 jajko
- szczypta cynamonu
- szczypta soli
- 4 łyżki rumu (nie dałam ze względu na dzieci)
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
- Masę marcepanową, orzechy, jajko, cynamon, sól i rum zagnieść na jednolitą masę.
- Masę podzielić na pół.
- Ciasto francuskie rozwinąć. Połowę ciasta francuskiego posmarować połową masy. Ciasto złożyć na pół (przykryć połowę z masą drugą połówką).
- Ciasto pokroić na paski.
- Każdy pasek skręcić w spiralę i końce połączyć, tworząc krążki. (Końce należy bardzo mocna ścisnąć ze sobą, żeby podczas pieczenia się nie rozkleiły).
- Tak samo przygotować krążki z drugiego ciasta francuskiego.
- Krążki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 10- 15 minut w temperaturze 220°C na złoty kolor.
- Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Przepis pochodzi ze strony: www.chefkoch.de, autor: eartandsoul, "Nusskringel".
![]() |
Czas przygotowania: |
około 15 min. |
![]() |
Czas pieczenia jednej blachy: |
około 10- 15 min. |
![]() |
Liczba sztuk: |
około 28 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | średni |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.