Pyszne, mięciutkie i puszyste drożdżówki z budyniem przygotowanym ze świeżych jagód lub borówki amerykańskiej.
Składniki na 12 sztuk:
Ciasto drożdżowe:
500 g mąki pszennej
250 ml lekko ciepłego mleka
42 g świeżych drożdży
70 g cukru
50 g masła
1 jajko (rozmiar M), temperatura pokojowa
szczypta soli
Nadzienie:
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500 ml mleka)
3 łyżki cukru pudru
400 g jagód lub borówki amerykańskiej, świeżych lub mrożonych
Dodatkowo:
1 żółtko
4 łyżki mleka
Sposób przygotowania:
Jeśli używamy jagód mrożonych, należy przełożyć je do miski i pozostawić do rozmrożenia.
Jagody oczyścić, umyć, osuszyć i zmiksować z cukrem pudrem na gładkie puree. (Mrożone zmiksować z cukrem i sokiem, który puściły). Odlać troszkę zmiksowanych jagód i wymieszać z budyniem w proszku. Resztę zmiksowanych jagód zagotować. Dodać rozmieszany budyń do gotujących się jagód, szybko mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Od zagotowania, gotować ok. 1 minuty, ciągle mieszając, aż budyń zgęstnieje. Ugotowany budyń ściągnąć z pieca i od razu przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. (W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch). Pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować ciasto drożdżowe: Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 kopiatymi łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
Masło roztopić i ostudzić.
Do dużej miski wsypać resztę mąki. Wlać wyrośnięty zaczyn, dodać jajko, resztę cukru, sól i roztopione masło. Zagnieść jednolite ciasto. (Ciasto powinno być sprężyste, mięciutkie i nie powinno się kleić). Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
Po wyrośnięciu, ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 40 x 50 cm.
Prostokąt pociąć na mniejsze prostokąty o wymiarach ok. 10 x 17 cm.
Na każdym prostokącie rozsmarować budyń jagodowy, pozostawiając odstęp od brzegów.
Prostokąty zwinąć w rulon i dobrze skleić boki i złączenie.
Roladki rozciąć wzdłuż na pół, nie przecinając jednego końca. Rozcięte połówki zapleść ze sobą, starając się, aby rozcięcie z nadzieniem było widoczne na zewnątrz.
Gotowe ułożyć na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Posmarować żółtkiem rozkłóconym z mlekiem za pomocą pędzelka.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół, jedną blachę po drugiej.