Drożdżówki z budyniem jagodowym

40 Komentarzy
Drożdżówki z budyniem jagodowym

Pyszne, mięciutkie i puszyste drożdżówki z budyniem przygotowanym ze świeżych jagód lub borówki amerykańskiej.

Składniki na 12 sztuk:

Ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml lekko ciepłego mleka
  • 42 g świeżych drożdży
  • 70 g cukru
  • 50 g masła
  • 1 jajko (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500 ml mleka)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 400 g jagód lub borówki amerykańskiej, świeżych lub mrożonych

Dodatkowo:

  • 1 żółtko
  • 4 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli używamy jagód mrożonych, należy przełożyć je do miski i pozostawić do rozmrożenia.
  2. Jagody oczyścić, umyć, osuszyć i zmiksować z cukrem pudrem na gładkie puree. (Mrożone zmiksować z cukrem i sokiem, który puściły). Odlać troszkę zmiksowanych jagód i wymieszać z budyniem w proszku. Resztę zmiksowanych jagód zagotować. Dodać rozmieszany budyń do gotujących się jagód, szybko mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Od zagotowania, gotować ok. 1 minuty, ciągle mieszając, aż budyń zgęstnieje. Ugotowany budyń ściągnąć z pieca i od razu przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. (W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch). Pozostawić do ostygnięcia.
  3. Przygotować ciasto drożdżowe: Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 kopiatymi łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  4. Masło roztopić i ostudzić.
  5. Do dużej miski wsypać resztę mąki. Wlać wyrośnięty zaczyn, dodać jajko, resztę cukru, sól i roztopione masło. Zagnieść jednolite ciasto. (Ciasto powinno być sprężyste, mięciutkie i nie powinno się kleić). Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
  6. Po wyrośnięciu, ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 40 x 50 cm.

2

  1. Prostokąt pociąć na mniejsze prostokąty o wymiarach ok. 10 x 17 cm.

3

  1. Na każdym prostokącie rozsmarować budyń jagodowy, pozostawiając odstęp od brzegów.

4

  1. Prostokąty zwinąć w rulon i dobrze skleić boki i złączenie.

5

  1. Roladki rozciąć wzdłuż na pół, nie przecinając jednego końca. Rozcięte połówki zapleść ze sobą, starając się, aby rozcięcie z nadzieniem było widoczne na zewnątrz.

6

  1. Gotowe ułożyć na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Posmarować żółtkiem rozkłóconym z mlekiem za pomocą pędzelka.

7

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół, jedną blachę po drugiej.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 12

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: niski
Drożdżówki z budyniem jagodowym Drożdżówki z budyniem jagodowym Drożdżówki z budyniem jagodowym
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 2 miesięcy temu
    Witam,czy do ciasta zamiast mleka można dać mleko roślinne lub wodę ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 4 lat temu
    Jagody zastąpiłam truskawkami, może nie wyglądają ale są pyszne (ok)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 5 lat temu
    Kolejny wypróbowany przepis i kolejny strzał w dziesiątkę. Rewelacja! Zrobiłam wersje bez laktozy a więc mleko bezlaktozowe i masło roślinne. Wyszły pyszne!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Rmilia · 5 lat temu
    Rewelacja! Nie ma co się wahać tylko piec - wychodzą petarda w smaku! Dziękuję! Przepis na stałe zostaje w mojej kuchni - pycha to mało powiedziane :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 7 lat temu
    Drożdżówki mega przepyszne!!! Robiłam co prawda z serem i budyniem, ale wyszły idealne. Mięciutkie, puszyste i pyszne. Podbiły podniebienia mojej rodziny. Nawet usłyszałam pochwałę, że lepsze niż z najlepszej cukierni :) Dziękuję za przepis. Długo szukałam takich drożdżówek.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Alicja · 7 lat temu
    W przekroju widać jakie były puszyste.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Alicja · 7 lat temu
    Upiekłam te bułeczki spiralki z marmoladą są pyszne, kolejne będą z budyniem jagodowym.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 10 lat temu
    Witam!
    Z przyjemnością zrobię jutro te drożdżówki, jednakże mam dwa pytania.
    1. Chcę się upewnić czy dobrze zrozumiałam przepis, budyniu nie robię tak jak zwykle, z mlekiem, tylko rolę mleka pełnią borówki i łączę z nimi budyniowy proszek?
    2. Jeżeli chcę rozłożyć robienie drożdżówek na dwa dni, to wieczorem zagnieść ciasto, dać mu wyrosnąć, uderzyć pięścią i wstawić do lodówki na noc, a rano postąpić tak jak Pani napisała Oliwii? Czy takie drożdżówki z "chłodzonego" przez noc w lodówce ciasta ładnie wyrosną i będą puszyste?
    Liczę na szybką odpowiedź.
    Pozdrawiam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Agnieszko 1. Tak.
      2. Przygotowuję zawsze świeże ciasto i nie próbowałam robić je dzień wcześniej. Jeśli chcesz zrobić je na noc i wstawić do lodówki to zagniecione ciasto wtawiłabym do wyrośniecia do lodówki. Czy efekt będzie taki sam, tego nie wiem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 10 lat temu
    super robie juz ktorys raz i wychodza pulchne mieciutkie pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 11 lat temu
    Pani Joanno, czy zamiast borówek mogę do tego celu użyć truskawek?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    meganka · 11 lat temu
    powiem tak. CUDO!!!! ja zrobiłam z jagodami i posypałam cukrem. na zimno jeszcze lepsze jak na cieplo. Naprawde sa SUPER!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Oliwia · 12 lat temu
    Mam do Pani pytanie.
    Zrobiłam ciasto drożdżowe, które wstawiłam do lodówki. Chciałabym jutro rano upiec drożdżówki. Jak mam postępować z ciastem po wyjęciu z lodówki?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Oliwio rano wyciągnij ciasto z lodówki, pozostaw na chwilę, aby się ociepliło, zagnieć ponownie i rozwałkuj na prostokąt. Dalej postępuj jak w przepisie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 13 lat temu
    zachwycające!bardzo podoba mi się to, że po kroku jest pokazane jak je zrobić, by móc uzyskać taki niesamowity efekt. :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anoushka · 14 lat temu
    Wygladaja bardzo fajnie!
    Zapisuje i napewno zrobie :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    myniolinka · 14 lat temu
    rewelacyjnie wyglądają! smakują zapewne jeszcze lepiej...:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Izaa · 14 lat temu
    wyglądają fantastycznie i pomysł ekstra..;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Cezonia · 14 lat temu
    Cos wspaniałego! Wyglądają obłędnie!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    anytsujx · 14 lat temu
    Rewelacyjnie wyglądają, bardzo apetyczne :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    viridianka · 14 lat temu
    też dzisiaj piekę drożdżówki, sia la la la la (:
    Twoje wyglądają superowo!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    misiuka · 14 lat temu
    Przesliczne te drozdzowki, nabralam na nie ochoty i chyba tez cos takiego zrobie.