Pyszne, mięciutkie i puszyste drożdżówki z budyniem przygotowanym ze świeżych jagód lub borówki amerykańskiej.
Składniki na 12 sztuk:
Ciasto drożdżowe:
500 g mąki pszennej
250 ml lekko ciepłego mleka
42 g świeżych drożdży
70 g cukru
50 g masła
1 jajko (rozmiar M), temperatura pokojowa
szczypta soli
Nadzienie:
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500 ml mleka)
3 łyżki cukru pudru
400 g jagód lub borówki amerykańskiej, świeżych lub mrożonych
Dodatkowo:
1 żółtko
4 łyżki mleka
Sposób przygotowania:
Jeśli używamy jagód mrożonych, należy przełożyć je do miski i pozostawić do rozmrożenia.
Jagody oczyścić, umyć, osuszyć i zmiksować z cukrem pudrem na gładkie puree. (Mrożone zmiksować z cukrem i sokiem, który puściły). Odlać troszkę zmiksowanych jagód i wymieszać z budyniem w proszku. Resztę zmiksowanych jagód zagotować. Dodać rozmieszany budyń do gotujących się jagód, szybko mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Od zagotowania, gotować ok. 1 minuty, ciągle mieszając, aż budyń zgęstnieje. Ugotowany budyń ściągnąć z pieca i od razu przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. (W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch). Pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować ciasto drożdżowe: Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 kopiatymi łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
Masło roztopić i ostudzić.
Do dużej miski wsypać resztę mąki. Wlać wyrośnięty zaczyn, dodać jajko, resztę cukru, sól i roztopione masło. Zagnieść jednolite ciasto. (Ciasto powinno być sprężyste, mięciutkie i nie powinno się kleić). Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
Po wyrośnięciu, ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 40 x 50 cm.
Prostokąt pociąć na mniejsze prostokąty o wymiarach ok. 10 x 17 cm.
Na każdym prostokącie rozsmarować budyń jagodowy, pozostawiając odstęp od brzegów.
Prostokąty zwinąć w rulon i dobrze skleić boki i złączenie.
Roladki rozciąć wzdłuż na pół, nie przecinając jednego końca. Rozcięte połówki zapleść ze sobą, starając się, aby rozcięcie z nadzieniem było widoczne na zewnątrz.
Gotowe ułożyć na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Posmarować żółtkiem rozkłóconym z mlekiem za pomocą pędzelka.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół, jedną blachę po drugiej.
Kolejny wypróbowany przepis i kolejny strzał w dziesiątkę. Rewelacja! Zrobiłam wersje bez laktozy a więc mleko bezlaktozowe i masło roślinne. Wyszły pyszne!
Drożdżówki mega przepyszne!!! Robiłam co prawda z serem i budyniem, ale wyszły idealne. Mięciutkie, puszyste i pyszne. Podbiły podniebienia mojej rodziny. Nawet usłyszałam pochwałę, że lepsze niż z najlepszej cukierni :) Dziękuję za przepis. Długo szukałam takich drożdżówek.
Witam!
Z przyjemnością zrobię jutro te drożdżówki, jednakże mam dwa pytania.
1. Chcę się upewnić czy dobrze zrozumiałam przepis, budyniu nie robię tak jak zwykle, z mlekiem, tylko rolę mleka pełnią borówki i łączę z nimi budyniowy proszek?
2. Jeżeli chcę rozłożyć robienie drożdżówek na dwa dni, to wieczorem zagnieść ciasto, dać mu wyrosnąć, uderzyć pięścią i wstawić do lodówki na noc, a rano postąpić tak jak Pani napisała Oliwii? Czy takie drożdżówki z "chłodzonego" przez noc w lodówce ciasta ładnie wyrosną i będą puszyste?
Liczę na szybką odpowiedź.
Pozdrawiam
Agnieszko 1. Tak.
2. Przygotowuję zawsze świeże ciasto i nie próbowałam robić je dzień wcześniej. Jeśli chcesz zrobić je na noc i wstawić do lodówki to zagniecione ciasto wtawiłabym do wyrośniecia do lodówki. Czy efekt będzie taki sam, tego nie wiem.
Mam do Pani pytanie.
Zrobiłam ciasto drożdżowe, które wstawiłam do lodówki. Chciałabym jutro rano upiec drożdżówki. Jak mam postępować z ciastem po wyjęciu z lodówki?
Oliwio rano wyciągnij ciasto z lodówki, pozostaw na chwilę, aby się ociepliło, zagnieć ponownie i rozwałkuj na prostokąt. Dalej postępuj jak w przepisie.