Bardzo szybkie do zrobienia ciasteczka. Potrzebujemy tylko gotowe ciasto francuskie, a masa to jedynie wymieszanie reszty składników. Można je zrobić dosłownie pół godziny przed przyjściem gości i do tego są bardzo efektowne.
Składniki:
2 opakowania ciasta francuskiego (zwiniętego w rolkę)
100g masy marcepanowej
100g zmielonych orzechów laskowych lub migdałów
1 jajko
szczypta cynamonu
szczypta soli
4 łyżki rumu (nie dałam ze względu na dzieci)
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Masę marcepanową, orzechy, jajko, cynamon, sól i rum zagnieść na jednolitą masę.
Masę podzielić na pół.
Ciasto francuskie rozwinąć. Połowę ciasta francuskiego posmarować połową masy. Ciasto złożyć na pół (przykryć połowę z masą drugą połówką).
Ciasto pokroić na paski.
Każdy pasek skręcić w spiralę i końce połączyć, tworząc krążki. (Końce należy bardzo mocna ścisnąć ze sobą, żeby podczas pieczenia się nie rozkleiły).
Tak samo przygotować krążki z drugiego ciasta francuskiego.
Krążki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 10- 15 minut w temperaturze 220°C na złoty kolor.
Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Przepis pochodzi ze strony: www.chefkoch.de, autor: eartandsoul, "Nusskringel".
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Dominika·
9 lat temu
Mam pytanko: czy nadają się do tego przepisu również orzechy włoskie czy zupełnie nie pasują? Może ktoś już próbował...? Pozdrawiam!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 lat temu
Tak, mogą być również włoskie.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Wioletta·
12 lat temu
Wlasnie zrobilam :) wykonalam z pomyslu Anny z calosci plata ciasta, wyszly rewelacyjne :) Dziekuje
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
13 lat temu
[b]Anno[/b] koncepcja dobra. Możesz tak zrobić. Miejmy nadzieję, że zachowają swój kształt podczas pieczenia :roll:
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anna·
13 lat temu
Czy mogę dwa płaty ciasta nałożyć na siebie (żeby nie składać, jako, że zależy mi na długości) pokroić w paski u uformować poskręcane serca czy to awykonalne ze względu na strukturę ciasta? Będę wdzięczna za radę. Pralinki z Pani przepisu już robiłam... obłędne...:-)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Grazyna·
13 lat temu
to nie jest zarzut ale z lodowki o wiele lepiej sie skreca i sie nie naciaga
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
13 lat temu
[b]Grażyno[/b] źródło jest podane na stronie. Nie rozumię zarzutu. Ciasta nie wkładam do lodówki i wychodzi super.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Grazyna·
13 lat temu
witam! ciasto jest naprawde szybkie i latwe do zrobienia zrobilam je wlasnie przed chwila i jest super!!Przepis pochodzi zwww.chefkoch.de i nie jest u Ciebie podane ze wlozyc je na 10 min do lodowki jest wtedy lepsze i lepiej sie skreca ale jest super Pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ivon·
15 lat temu
Boskie !!!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
myniolinka·
15 lat temu
takie proste a nie wpadłabym na taki pomysł... normalnie kopalnia pomysłów u Ciebie :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
szarlotek·
15 lat temu
Urocze ! Nieziemsko piękne ! Bardzo mi się podobają i muszę sobie je zapamiętac na zimowe śhwięta :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
dorota20w·
15 lat temu
cudnie się prezentują !
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
milk_chocolate84·
15 lat temu
wyglądają niesamowicie :D Zapewne godne wypróbowania, więc zapisuję sobie tą propozycję :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
asieja·
15 lat temu
strasznie fajne są te paseczki
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
edysia79·
15 lat temu
Ale one są ładne!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
viri·
15 lat temu
są przepiękne! szybkie i proste, na pewno smaczne.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
beolha·
15 lat temu
Cudowne!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Majana·
15 lat temu
Bardzo efektowne! Piękne i na pewno smaczne:)
Pozdrawiam:)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
karmel-itka.·
15 lat temu
oo... zaszokowało mnie ich piękno. są... fenomenalne! a połączenie marcepanu i orzechów? dla mnie rewelacja.