Bardzo szybkie do zrobienia ciasteczka. Potrzebujemy tylko gotowe ciasto francuskie, a masa to jedynie wymieszanie reszty składników. Można je zrobić dosłownie pół godziny przed przyjściem gości i do tego są bardzo efektowne.
Składniki:
2 opakowania ciasta francuskiego (zwiniętego w rolkę)
100g masy marcepanowej
100g zmielonych orzechów laskowych lub migdałów
1 jajko
szczypta cynamonu
szczypta soli
4 łyżki rumu (nie dałam ze względu na dzieci)
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Masę marcepanową, orzechy, jajko, cynamon, sól i rum zagnieść na jednolitą masę.
Masę podzielić na pół.
Ciasto francuskie rozwinąć. Połowę ciasta francuskiego posmarować połową masy. Ciasto złożyć na pół (przykryć połowę z masą drugą połówką).
Ciasto pokroić na paski.
Każdy pasek skręcić w spiralę i końce połączyć, tworząc krążki. (Końce należy bardzo mocna ścisnąć ze sobą, żeby podczas pieczenia się nie rozkleiły).
Tak samo przygotować krążki z drugiego ciasta francuskiego.
Krążki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 10- 15 minut w temperaturze 220°C na złoty kolor.
Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Przepis pochodzi ze strony: www.chefkoch.de, autor: eartandsoul, "Nusskringel".
Czy mogę dwa płaty ciasta nałożyć na siebie (żeby nie składać, jako, że zależy mi na długości) pokroić w paski u uformować poskręcane serca czy to awykonalne ze względu na strukturę ciasta? Będę wdzięczna za radę. Pralinki z Pani przepisu już robiłam... obłędne...:-)
witam! ciasto jest naprawde szybkie i latwe do zrobienia zrobilam je wlasnie przed chwila i jest super!!Przepis pochodzi zwww.chefkoch.de i nie jest u Ciebie podane ze wlozyc je na 10 min do lodowki jest wtedy lepsze i lepiej sie skreca ale jest super Pozdrawiam