Krążki orzechowo- marcepanowe

19 Komentarzy

Krążki orzechowo- marcepanowe

Bardzo szybkie do zrobienia ciasteczka. Potrzebujemy tylko gotowe ciasto francuskie, a masa to jedynie wymieszanie reszty składników. Można je zrobić dosłownie pół godziny przed przyjściem gości i do tego są bardzo efektowne.

Składniki:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego (zwiniętego w rolkę)
  • 100g masy marcepanowej
  • 100g zmielonych orzechów laskowych lub migdałów
  • 1 jajko
  • szczypta cynamonu
  • szczypta soli
  • 4 łyżki rumu (nie dałam ze względu na dzieci)
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Masę marcepanową, orzechy, jajko, cynamon, sól i rum zagnieść na jednolitą masę.
  2. Masę podzielić na pół.
  3. Ciasto francuskie rozwinąć. Połowę ciasta francuskiego posmarować połową masy. Ciasto złożyć na pół (przykryć połowę z masą drugą połówką).
  4. Ciasto pokroić na paski.

02

  1. Każdy pasek skręcić w spiralę i końce połączyć, tworząc krążki. (Końce należy bardzo mocna ścisnąć ze sobą, żeby podczas pieczenia się nie rozkleiły).
  2. Tak samo przygotować krążki z drugiego ciasta francuskiego.
  3. Krążki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

03

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 10- 15 minut w temperaturze 220°C na złoty kolor.
  2. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

Przepis pochodzi ze strony: www.chefkoch.de, autor: eartandsoul, "Nusskringel".

zegarek

Czas przygotowania:

około 15 min.
zegarek3

Czas pieczenia jednej blachy:

około 10- 15 min.
porcje

Liczba sztuk:

około 28
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Krążki orzechowo- marcepanowe

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dominika · 8 lat temu
    Mam pytanko: czy nadają się do tego przepisu również orzechy włoskie czy zupełnie nie pasują? Może ktoś już próbował...? Pozdrawiam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wioletta · 11 lat temu
    Wlasnie zrobilam :) wykonalam z pomyslu Anny z calosci plata ciasta, wyszly rewelacyjne :) Dziekuje
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Anno[/b] koncepcja dobra. Możesz tak zrobić. Miejmy nadzieję, że zachowają swój kształt podczas pieczenia :roll:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 12 lat temu
    Czy mogę dwa płaty ciasta nałożyć na siebie (żeby nie składać, jako, że zależy mi na długości) pokroić w paski u uformować poskręcane serca czy to awykonalne ze względu na strukturę ciasta? Będę wdzięczna za radę. Pralinki z Pani przepisu już robiłam... obłędne...:-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Grazyna · 12 lat temu
    to nie jest zarzut ale z lodowki o wiele lepiej sie skreca i sie nie naciaga
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Grażyno[/b] źródło jest podane na stronie. Nie rozumię zarzutu. Ciasta nie wkładam do lodówki i wychodzi super.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Grazyna · 12 lat temu
    witam! ciasto jest naprawde szybkie i latwe do zrobienia zrobilam je wlasnie przed chwila i jest super!!Przepis pochodzi zwww.chefkoch.de i nie jest u Ciebie podane ze wlozyc je na 10 min do lodowki jest wtedy lepsze i lepiej sie skreca ale jest super Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ivon · 14 lat temu
    Boskie !!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    myniolinka · 14 lat temu
    takie proste a nie wpadłabym na taki pomysł... normalnie kopalnia pomysłów u Ciebie :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    szarlotek · 14 lat temu
    Urocze ! Nieziemsko piękne ! Bardzo mi się podobają i muszę sobie je zapamiętac na zimowe śhwięta :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    dorota20w · 14 lat temu
    cudnie się prezentują !
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    milk_chocolate84 · 14 lat temu
    wyglądają niesamowicie :D Zapewne godne wypróbowania, więc zapisuję sobie tą propozycję :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    asieja · 14 lat temu
    strasznie fajne są te paseczki
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    edysia79 · 14 lat temu
    Ale one są ładne!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    viri · 14 lat temu
    są przepiękne! szybkie i proste, na pewno smaczne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    beolha · 14 lat temu
    Cudowne!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Majana · 14 lat temu
    Bardzo efektowne! Piękne i na pewno smaczne:)
    Pozdrawiam:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    karmel-itka. · 14 lat temu
    oo... zaszokowało mnie ich piękno. są... fenomenalne! a połączenie marcepanu i orzechów? dla mnie rewelacja.