Bułeczki z czekoladą
Słodkie bułeczki z dużą ilością czekoladowych kawałków. W sam raz na drugie śniadanie lub przekąskę. Najlepsze, gdy są lekko ciepłe i czekolada się rozpływa. Świeże mają chrupiącą skórkę.
Składniki:
- 100g gorzkiej czekolady (lub mlecznej)
- 250g mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50g cukru
- szczypta soli
- 125g twarożku śmietankowego, twarogu z wiaderka lub quarku
- 75ml mleka
- 75ml oleju
- trochę mleka do smarowania bułek
Sposób przygotowania:
- Czekoladę pokroić w kostkę.
- Resztę składników zagnieść szybko na jednolitą masę (ręką lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta). Dodać kawałki czekolady i wymieszać.
- Ciasto podzielić na 10 części. Z każdej uformować bułeczkę. Bułki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować mlekiem.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 200°C.
Przepis pochodzi ze strony: www.huettenhilfe.de, „Schokobrötchen”.
Czas przygotowania: |
około 15 min. | |
Czas pieczenia: |
około 20 min. | |
Liczba sztuk: |
10 | |
Trudność: | łatwe | |
Koszt: | niski |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.