Eklerki z lekkim kremem truskawkowym. Podłużne ciastka z ciasta parzonego, przekrojone wzdłuż na pół i wypełnione pysznym kremem truskawkowym i kawałkami truskawek.
Składniki:
Ciasto parzone:
125 ml mleka
125 ml wody
szczypta soli
75 g masła
200 g mąki pszennej
4 jajka
Krem truskawkowy:
300 g truskawek
3 listki żelatyny ( lub 2,5 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku)
75 g cukru
400 g słodkiej śmietany 30- 36%
Lukier:
2 łyżki mleka
150g cukru pudru
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto parzone. Mleko, wodę, sól i masło zagotować. Dodać na raz mąkę i szybko wymieszać, aby powstała jednolita masa. Gotować dalej, energicznie mieszając, aż ciasto będzie ładnie odchodzić od garnka, a na spodzie utworzy się biała warstwa (najlepiej jest mieszać cały czas drewnianą łyżką).
Ciasto przełożyć do miski. Od razu, do ciepłego ciasta, wmiksować 1 jajko. Pozostawić na 10 minut. Po tym czasie wmiksować po kolei po jednym jajku.
Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą końcówką w kształcie gwiazdki. (Ciasto jest gęste i można je wyciskać tylko przez dużą tylkę).
Na dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia wyciskać w odstępach eklerki o ok. 9 cm długości i 3 cm szerokości.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25 minut w temperaturze 225°C (grzałka góra- dół), jedną blachę po drugiej. Pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować krem truskawkowy. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody.
Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. 100 g pokroić w małą kostkę. Resztę truskawek zmiksować z cukrem blenderem.
Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, mieszając, aż się rozpuści. Wymieszać najpierw z dwiema łyżkami zmiksowanych truskawek, a następnie wymieszać z resztą. Odstawić w chłodne miejsce lub włożyć do lodówki. Gdy truskawki zaczną tężeć, ubić śmietanę na sztywno. Śmietanę wmieszać do tężejących truskawek. Trochę pokrojonych truskawek odłożyć do dekoracji, a resztę wmieszać do kremu.
Eklerki przekroić wzdłuż na pół. Na dolne połówki wyłożyć masę truskawkową (łyżeczką lub z rękawa cukierniczego). Przykryć górną połówką. Wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę, aby krem stężał.
Przygotować lukier. Cukier puder utrzeć z mlekiem na gładką masę.
Lukrem pokryć eklerki. Na górę wyłożyć resztę truskawek.
Eklerki przechowywać w lodówce. Najlepiej podawać w dzień przygotowania lub ewentualnie na drugi dzień.
Joanno a ile przełożone eklerki mozna przechowywac w lodówce? jeśli zrobiła bym je w sobote wieczorem to czy nie rozmiękły by się do niedzielnego popołudnia?
Jeden dzień wytrzymają. Zrobiłabym lukier i ozdobiłabym kawałkami truskawek w dzień podania, ponieważ te kawałki truskawek na drugi dzień nie wyglądają już tak ładnie jak w pierwszy. Chyba, że z nich zrezygnujesz ;)