
Eklerki z lekkim kremem truskawkowym. Podłużne ciastka z ciasta parzonego, przekrojone wzdłuż na pół i wypełnione pysznym kremem truskawkowym i kawałkami truskawek.
Składniki:
Ciasto parzone:
- 125 ml mleka
 - 125 ml wody
 - szczypta soli
 - 75 g masła
 - 200 g mąki pszennej
 - 4 jajka
 
Krem truskawkowy:
- 300 g truskawek
 - 3 listki żelatyny ( lub 2,5 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku)
 - 75 g cukru
 - 400 g słodkiej śmietany 30- 36%
 
Lukier:
- 2 łyżki mleka
 - 150g cukru pudru
 
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto parzone. Mleko, wodę, sól i masło zagotować. Dodać na raz mąkę i szybko wymieszać, aby powstała jednolita masa. Gotować dalej, energicznie mieszając, aż ciasto będzie ładnie odchodzić od garnka, a na spodzie utworzy się biała warstwa (najlepiej jest mieszać cały czas drewnianą łyżką).
 - Ciasto przełożyć do miski. Od razu, do ciepłego ciasta, wmiksować 1 jajko. Pozostawić na 10 minut. Po tym czasie wmiksować po kolei po jednym jajku.
 - Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą końcówką w kształcie gwiazdki. (Ciasto jest gęste i można je wyciskać tylko przez dużą tylkę).
 - Na dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia wyciskać w odstępach eklerki o ok. 9 cm długości i 3 cm szerokości.
 - Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25 minut w temperaturze 225°C (grzałka góra- dół), jedną blachę po drugiej. Pozostawić do ostygnięcia.
 

- Przygotować krem truskawkowy. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody.
 - Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. 100 g pokroić w małą kostkę. Resztę truskawek zmiksować z cukrem blenderem.
 - Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, mieszając, aż się rozpuści. Wymieszać najpierw z dwiema łyżkami zmiksowanych truskawek, a następnie wymieszać z resztą. Odstawić w chłodne miejsce lub włożyć do lodówki. Gdy truskawki zaczną tężeć, ubić śmietanę na sztywno. Śmietanę wmieszać do tężejących truskawek. Trochę pokrojonych truskawek odłożyć do dekoracji, a resztę wmieszać do kremu.
 - Eklerki przekroić wzdłuż na pół. Na dolne połówki wyłożyć masę truskawkową (łyżeczką lub z rękawa cukierniczego). Przykryć górną połówką. Wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę, aby krem stężał.
 - Przygotować lukier. Cukier puder utrzeć z mlekiem na gładką masę.
 - Lukrem pokryć eklerki. Na górę wyłożyć resztę truskawek.
 - Eklerki przechowywać w lodówce. Najlepiej podawać w dzień przygotowania lub ewentualnie na drugi dzień.
 
Źródło: Przepis pochodzi ze strony lecker.de
| 
 Czas:  | 
 Czas przygotowania:  
Czas pieczenia:  
Czas oczekiwania:  
 | 
|
| 
 Ilość sztuk:  | 
 ok. 20  | 
|
| Trudność: | średnie | |
| Koszt: | średni | 
 
 