Bułeczki z czekoladą

36 Komentarzy

Bułeczki z czekoladą

Słodkie bułeczki z dużą ilością czekoladowych kawałków. W sam raz na drugie śniadanie lub przekąskę. Najlepsze, gdy są lekko ciepłe i czekolada się rozpływa. Świeże mają chrupiącą skórkę.

Składniki:

  • 100g gorzkiej czekolady (lub mlecznej)
  • 250g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50g cukru
  • szczypta soli
  • 125g twarożku śmietankowego, twarogu z wiaderka lub quarku
  • 75ml mleka
  • 75ml oleju
  • trochę mleka do smarowania bułek

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę pokroić w kostkę.
  2. Resztę składników zagnieść szybko na jednolitą masę (ręką lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta). Dodać kawałki czekolady i wymieszać.
  3. Ciasto podzielić na 10 części. Z każdej uformować bułeczkę. Bułki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować mlekiem.

02

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 200°C.

Przepis pochodzi ze strony: www.huettenhilfe.de, „Schokobrötchen”.

zegarek

Czas przygotowania:

około 15 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 20 min.
porcje

Liczba sztuk:

10
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Bułeczki z czekoladą

Bułeczki z czekoladą

Bułeczki z czekoladą

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 3 lat temu
    Bułeczki wyszły przepyszne. Nie miałam twarożku śmietankowego ale dodałam mascarpone i też wyszły. Super przepis:) Mam pytanie: gdzie je przechowywać? W lodówce czy pojemniku poza lodówką?:)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Myślę, że lepiej poza lodówką w pojemniku będzie najlepiej :)
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Ewa · 3 lat temu
        Dziękuję bardzo za poradę:) Wsadziłam do plastikowego pojemnika i dałam skórkę z jabłka, więc są nadal bardzo miekkie i wilgotne. Przepis super, bardzo polecam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gość · 5 lat temu
    Bardzo fajny przepis. Niestety troszkę za długo trzymałam je w piecu i zapomniałam posmarować mlekiem, więc czekolada mleczna na wierzchu mi się przypaliła. Czy posmarowania mlekiem temu zapobiegnie?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Nie. Lepiej nie wzdłużać czasu pieczenia. Gdyby mimo wszystko bułeczki za mocno się przypiekały zmiejszyłabym temperaturę pieczenia. Proszę obserwować następnym razem bułeczki podczas pieczenia.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 9 lat temu
    [b]Bartku[/b] tak.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Bartek · 9 lat temu
    Chciałbym się zapytać, czy można zrobić większą porcję, czyli wszystkie składniki dodać dwa razy więcej i czy wtedy ciasto wyjdzie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Bartek · 9 lat temu
    Ja właśnie zrobiłem bułeczki, są pyszne. :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Hela · 9 lat temu
    Bułeczki super. Zamiast oleju można dodać masło. Ja dodałam i wyszło super. Ciasto tylko trochę zbytnio się klei, ale może wystarczy dodać więcej mąki:-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kinga · 10 lat temu
    Witam, Pani Joanno czy jest możliwość zmniejszenia ilości tłuszcu w tych bułkach o połowę ? A jak nie o połowę to chociaż o małe zmniejszenie tej ilości ? Czy jeżeli zmiejszę tę ilość to bułki nie wyjdą ?

    Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź : )
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karol · 10 lat temu
    Ostatnio trochę eksperymentuję w kuchni i to jeden z moich pierwszych wypieków. Rodzinie tak smakowało, że sam nie zdążyłem spróbować ;p
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    monika · 10 lat temu
    ja zamiast twarogu dodałam serek homogenizowany waniliowy, również pyszne wyszły ;))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Teli[/b] 75ml mleka należy dodać do ciasta i dodatkowo trochę mleka potrzeba do posmarowania bułek.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Teresa R · 11 lat temu
    A czy to mleko należy dodać do ciasta czy jest ono tylko do wysmarowania buleczek?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Moniko i Ago[/b] raczej nie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 11 lat temu
    czy można dodać coś innego niż twarożku ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 11 lat temu
    hej, czy mozna zrezygnowac z sera?? albo jakiś inny zamiennik??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 11 lat temu
    Prosze o pomc: -prosze zeby ktoś z obecnych napisał te wszystkie składniki (zamienił na - ile łyżeczek , łyżek lub szklanek) Bardzo prosze!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Ago[/b] tak.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 11 lat temu
    Czy moye byc to twarog sernikowy w wiaderku ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Bibi · 11 lat temu
    bułeczki są absolutnie genialne !! super szybkie i super pyszne :)
    jak ostygną[czy następnego dnia można podgrzać w mikrofali tak 15sek. ;) ]