Pączki serowe


Miękkie, puszyste mini pączki z twarogiem. Przygotowuje się je jak klasyczne pączki z ciasta drożdżowego, ale dodatkowo dodaje się jeszcze twaróg. Twaróg jest delikatnie wyczuwalny w smaku. Ciasto w środku pączków jest miękkie, sprężyste i lekko wilgotne od sera.
Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej (użyłam 350g)
- 300g twarogu półtłustego
- 3 łyżki cukru
- 1/3 szklanki letniego mleka
- 1 łyżka masła lub margaryny
- 30g świeżych drożdży
- 2 jajka
- 1 żółtko
Dodatkowo:
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
- Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i 2- 3 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
- Twaróg zmielić.
- Masło (lub margarynę) roztopić i ostudzić.
- Całe jajka i żółtko utrzeć mikserem z resztą cukru na jasną, puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo twaróg i roztopione masło. Mikser wyłączyć. Dodać przesianą mąkę i zaczyn. Wyrobić na gładkie ciasto, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (ok. 1 godziny).
- Z wyrośniętego ciasta formować małe kulki.
- Smażyć na oleju z obu stron. Usmażone pączki układać na ręczniku papierowym, aby ociekły z tłuszczu.
- Ostudzone posypać cukrem pudrem.
Uwaga:
- 1 szklanka= 250ml
Źródło: Przepis pochodzi ze strony przepisy.pl
![]() |
Czas: |
Całkowity czas przygotowania:
|
![]() |
Ilość sztuk: |
ok. 30 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | niski |



Powiązane przepisy
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.