Babeczki kakaowe z kremem krówkowym


Miękkie, puszyste babeczki z ciasta kakaowego wypełnione lekkim kremem z serka mascarpone osłodzonym masą krówkową. Babeczki udekorowane są tym samym kremem z dodatkiem bitej śmietany i ozdobione kawałkiem wafelka w czekoladzie lub batonika. Całość lekka i kremowa.
Jajka i jogurt do ciasta kakaowego powinny być ocieplone do temperatury pokojowej. Składniki na krem powinny być prosto z lodówki.
Składniki na ok. 18 sztuk:
Ciasto czekoladowe:
- 250 ml mleka
- 250 g masła
- 250 g cukru
- 140 g jogurtu naturalnego typu greckiego
- 2 jajka (rozmiar M)
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 300 g mąki pszennej
- 50 g kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Krem krówkowy:
- 250 g serka mascarpone, schłodzonego
- 250 g masy krówkowej, schłodzonej
Do dekoracji:
- ok. 200 g słodkiej śmietany 30- 36%, schłodzonej
- mini batoniki z karmelem i czekoladą, wafelki itp.
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto kakaowe: Mleko wlać do garnka. Dodać masło i podgrzewać, mieszając, aż masło się rozpuści. Garnek ściągnąć z pieca. Dodać cukier i wymieszać. Odstawić na bok.
- W miseczce wymieszać mąkę z kakao i sodą oczyszczoną. Odstawić na bok.
- W drugiej miseczce wymieszać trzepaczką jogurt z jajkami i cukrem waniliowym. Dodać do garnka z mlekiem i masłem. (Mleko może być lekko ciepłe). Wymieszać trzepaczką.
- Do garnka przesiać mieszankę mączną i wymieszać trzepaczką (nie za długo, tylko do połączenia się składników).
- Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Nałożyć do nich ciasta do ok. ¾ wysokości papilotki. (Mnie wyszło 18 babeczek. Piekłam jedną blachę po drugiej).
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu babeczki wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na 5- 10 minut w formie. Następnie wyciągnąć z formy na kratkę kuchenną i pozostawić do ostygnięcia.
- W chłodnych babeczkach zrobić otwór, używając do tego celu np. nożyka. Łyżeczką wyciągnąć jeszcze trochę ciasta, aby pogłębić otwór.
- Przygotować krem krówkowy: Zimny serek i zimną masę krówkową przełożyć do miski i ubić przez chwilę, aż krem zgęstnieje. (Nie miksować za długo, aby się nie zwarzył).
- Kremem napełnić babeczki.
- Śmietanę ubić na sztywno. Następnie dodać 3 łyżki pozostałego kremu krówkowego i delikatnie połączyć łyżką. (Jeśli zdarzyłoby się, że cały krem krówkowy zostanie zużyty do wypełnienia babeczek, ubić więcej bitej śmietany tak ok. 300g i pod koniec ubijania dodać 1 łyżeczkę cukru pudru).
- Ubitą śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą tylką w kształcie gwiazdki i udekorować babeczki, wyciskając śmietanę na środku babeczki. Ułożyć kawałek batonika.
- Babeczki przechowywać w lodówce.
Uwaga:
- Z resztek ciasta można zrobić cake popsy, albo po prostu same kulki, ala pralinki. Wystarczy ciasto pokruszyć i dodać np. trochę serka kremowego lub jeśli zostało Wam kremu z babeczek to dodać krem. Zagnieść na jednolitą masę. Nie powinna się kruszyć. Uformować kulki i obtoczyć je np. w roztopionej czekoladzie, posiekanych orzechach, posypce cukrowej lub kakao.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
|
![]() |
Ilość sztuk: |
ok. 18 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |



Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.