Lamingtony


Australijskie ciastka w kształcie kostki zanurzone w kakaowym lukrze i obtoczone w wiórkach kokosowych. W Polsce zwane często również jako kokosanki lub kudłacze. Są łatwe i dość szybkie do przygotowania.
Ciastka są miękkie, przygotowane z ciasta ucieranego i oblane rzadkim lukrem, który wsiąka w ciastka nadając im wilgotności. Na końcu ciastka obtaczane są w wiórkach kokosowych. Pyszna, słodka, mała przekąska.
Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
Składniki na ok. 25 sztuk:
Ciasto:
- 130 g masła lub margaryny
- 150 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 3 jajka (rozmiar M)
- 220 g mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 125 ml mleka
Lukier kakaowy:
- 200 g cukru pudru
- 40 g kakao
- 170 ml mleka
- 35 g masła
Do obtoczenia:
- niecałe 200 g wiórków kokosowych
Sposób przygotowania:
- Formę kwadratową o boku ok. 24 cm wysmarować masłem i posypać mąką.
- Przygotować ciasto. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i odstawić na bok.
- Miękkie masło zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na najwyższych obrotach na jasną, kremową masę. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym jajku, miksując dobrze po każdym dodaniu.
- Zmniejszyć obroty miksera na niskie i wmieszać na przemian mąkę z mlekiem w dwóch porcjach (połowę mąki, połowę mleka, resztę mąki i resztę mleka), tylko do momentu połączenia się składników.
- Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i wyrównać.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu wyciągnąć formę z ciastem na blat i pozostawić do lekkiego ostygnięcia (ok. 20 minut), następnie przełożyć do góry dnem na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Odciąć brzegi i wierzch ciasta (aby lukier mógł wsiąknąć w ciasto).
- Ciasto pokroić na 25 kawałków. (Otrzymamy kostki o boku ok. 4 cm).
- Przygotować lukier kakaowy. Cukier puder i kakao przesiać do metalowej lub szklanej miski. Mleko i masło podgrzać, aż do rozpuszczenia się masła. Dodać do cukru z kakao i wymieszać trzepaczką do połączenia. (Dobrze jest miskę umieścić na garnku z małą ilością gotującej się wody, na małej mocy palnika, aby lukier był cały czas lekko ciepły).
- Do osobnej miseczki wsypać wiórki kokosowe.
- Kostki ciasta obtaczać w lukrze (pomagając sobie dwoma widelcami), poczekać, aż nadmiar lukru spłynie i obtaczać w wiórkach kokosowych. Kostki układać na kratce kuchennej.
- Przechowywać w lodówce do kilku dni, najlepiej w zamkniętym pojemniku.
Uwaga:
- Ciasto dobrze jest upiec dzień wcześniej. Chłodne ciasto przykryć, aby nie obsychało. Będzie się lepiej kroić. Nie jest to jednak konieczne.
![]() |
Kuchnia: |
Australijska |
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 25 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |



Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.