Pączki hiszpańskie w wersji czekoladowej. To pączki z ciasta parzonego z dodatkiem kakao, pokryte lukrem. Wielbiciele czekoladowych wypieków będą zachwyceni. Ciasto nie zawiera w ogóle cukru. Po usmażeniu w smaku jest mocno wytrawne i gorzkie. Natomiast słodki lukier, którym pączki są pokryte nadaje im wystarczająco dużo słodkości i całość idealnie do siebie pasuje. Dlatego koniecznie zróbcie je z lukrem.
Składniki na ok. 15 sztuk:
Ciasto parzone:
250 ml wody
60 g masła
szczypta soli
130 g mąki pszennej
20 g kakao
3 jajka (rozmiaru M)
Lukier:
ok. 180 g cukru pudru
ok. 2- 3 łyżek gorącej wody
posypka cukrowa (opcjonalnie)
Dodatkowo:
tłuszcz do smażenia (u mnie olej rzepakowy)
papier do pieczenia
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto parzone. W miseczce wymieszać mąkę z kakao, a następnie przesiać. Odstawić na bok. Wodę, masło i szczyptą soli zagotować, mieszając, aby masło się rozpuściło. Dodać na raz mąkę z kakao i bardzo szybko wymieszać najlepiej łyżką drewnianą, aby powstała jednolita masa. Gotować dalej na niskiej mocy palnika, energicznie mieszając, aż ciasto będzie ładnie odchodzić od garnka.
Ciasto pozostawić do przestygnięcia. Do lekko ciepłego ciasta, miksując, dodawać po kolei po jednym jajku.
Jeden arkusz papieru do pieczenia pociąć na kwadraty o wymiarach 8x 8 cm. Kwadraty posmarować cienko olejem.
Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą końcówką w kształcie gwiazdki. (Ciasto jest gęste i można je wycisnąć tylko przez dużą tylkę).
Na kwadraty z papieru wyciskać ciasto formując okręgi.
W szerokim garnku rozgrzać tłuszcz (do temperatury ok. 175°C).
Okręgi (razem z papierem) wkładać partiami do rozgrzanego tłuszczu papierem do góry. (Podczas smażenia papier odejdzie od ciasta i należy go wyciągnąć np. szczypcami lub ostrożnie widelcem). Smażyć z każdej strony przez ok. 3 minuty, aż będą lekko zarumienione. (Trudno to zauważyć przy ciemnym cieście, ale ciasto będzie upieczone i chrupiące). Wyjmować łyżką cedzakową i osączyć na ręczniku papierowym.
Przygotować lukier. Przesiany cukier puder utrzeć z taką ilością gorącej wody, aby powstał biały, gładki i gęsty, ale lekko lejący lukier. (Jeśli jest za rzadki dodać więcej cukru pudru, a jeśli za gęsty odrobinę wody).
Pączki posmarować lukrem, najlepiej używając silikonowego pędzelka i ewentualnie posypać posypką cukrową. (Najlepiej zjeść je w dzień przygotowania lekko ciepłe lub zimne).