Wielkanocne koszyczki bezowe z masą truskawkową

Bezy upieczone w kształcie koszyczków, wypełnione budyniową masą truskawkową i udekorowane marcepanem. Przygotowanie takich koszyczków wymaga trochę pracy, szczególnie ich dekoracja, ale nie są trudne w wykonaniu.
Mówiąc szczerze to dzieciaki je uwielbiają. Nie pamiętam, żeby któryś wypiek został przez nich w takim tempie zjedzony.
Robiąc bezy w wersji bezglutenowej proszę wybrać masę marcepanową, budyń, posypkę cukrową i barwniki bezglutenowe.
Składniki:
Na bezy:
- 3 białka
- 150g cukru
- szczypta soli
Masa truskawkowa:
- 200g truskawek, świeżych lub mrożonych
- 18g budyniu waniliowego bez cukru
- 3 łyżeczki cukru
- 50g masła
Dodatkowo:
- masa marcepanowa i barwniki spożywcze do dekoracji
- marcepanowe kurczaczki
- posypka cukrowa
- trochę cukru pudru do podsypywania
Sposób przygotowania:
- Przygotować bezy. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając dodawać stopniowo cukier.
- Gdy białka będę dobrze ubite i cukier się rozpuści, przełożyć masę do rękawa cukierniczego z dużą końcówką. (Użyłam końcówki w kształcie dużego kwiatka).
- Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formować w odstępach okręgi o średnicy ok. 8- 9cm. Następnie zrobić brzeg.
- Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze ok. 100- 110°C przez ok. 2 godz., aż bezy będą wysuszone. (Czas i temperatura może się lekko zmieniać w zależności od piekarnika). Pozostawić w lekko uchylonym piekarniku, aż wystygną, najlepiej przez całą noc.
- Przygotować masę truskawkową. Truskawki odszypułkować, umyć, osuszyć i zmiksować blenderem na gładką masę. (Mrożone rozmrozić. Soku nie wylewać. Rozmrożone truskawki razem z sokiem zmiksować). Odlać troszeczkę zmiksowanych truskawek i wymieszać z budyniem. Resztę truskawek zagotować z cukrem. Do gotujących się truskawek dodać wymieszany budyń. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Dodać miękkie masło i wymieszać trzepaczką, aż masło się roztopi. Pozostawić do ostygnięcia.
- Zimną masę dokładnie wymieszać trzepaczką, aby była jednolita i wypełnić nią bezy.
- Bezy z masą wstawić do lodówki, a w tym czasie przygotować dekorację.
- Przygotować marcepanowe kurczaczki według przepisu podanego tutaj.
- Trochę masy marcepanowej zagnieść z zielonym barwnikiem spożywczym do uzyskania jednolitego koloru. (Zagniatając masą marcepanową z barwnikiem należy podsypać ją trochę cukrem pudrem, aby mocno się nie kleiła). Zielony marcepan przecisnąć przez praskę do ziemniaków.
- Powstałą trawę ułożyć na masie truskawkowej. Na środku umieścić kurczaczka. Zrobić kolorowe jajka z marcepanu i obtoczyć je w posypce cukrowej. Umieścić koło kurczaczka.
- Gotowe bezy przechowywać w lodówce. Podawać w dzień udekorowania lub najpóźniej na następny dzień.
Smacznego.
![]() |
Czas przygotowania: |
ponad 1 godz. |
![]() |
Czas pieczenia: |
około 2 godz. |
![]() |
Czas oczekiwania: |
ok. 12 godz. |
![]() |
Liczba sztuk: |
ok. 5- 6 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | średnie |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.