Bezy z masą kawową
Ocena użytkowników: 5 / 5






Z dzieciństwa pamiętam takie oto bezy przełożone maślaną masą kawową, które można było dostać w pobliskiej cukierni. Jeszcze ostatnio widziałam je w sprzedaży. Ponieważ były bardzo smaczne postanowiłam je odtworzyć w domu.
Zarówno bezy jak i masa są słodkie. Całość rozpływa się w ustach. Masa jest mocno kawowa. Bezy przełożone tą masą są stabilne i można je spokojnie przechować w lodówce ok. 2 dni.
Składniki:
Bezy:
- 5 białek
- 250g cukru
- szczypta soli
Masa kawowa:
- 200g masła
- 2 jajka
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżka kawy mielonej
Dodatkowo:
- trochę kawy mielonej do posypania
Sposób przygotowania:
- Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając dodawać stopniowo cukier.
- Gdy białka będę dobrze ubite i cukier się rozpuści, przełożyć masę do rękawa cukierniczego z dużą końcówką (użyłam końcówki w kształcie dużego kwiatka) i wyciskać bezy o wielkości ok. 11x 6cm na 2 blachy wyłożone papierem do pieczenia.
- Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze ok. 110°C przez około 2 godz., aż bezy będą dobrze wysuszone. (Piekę 2 blachy jednocześnie. Można piec na grzałce góra- dół lub termoobiegu. Przy ustawieniach piekarnika na grzałkę góra- dół w połowie pieczenia zamieniam blachy miejscami). Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić bezy w piekarniku do ostygnięcia (najlepiej na całą noc).
- Przygotować masę kawową. Łyżkę mielonej kawy wsypać do szklanki i zalać 20ml wrzątku. Przykryć i pozostawić do ostygnięcia.
- Całe jajka i cukier ubić mikserem na parze. Ubijać ok. 5min., aż masa stanie się jasna, gęsta i puszysta. Następnie garnek z masą jajeczną ściągnąć z pieca i dalej ubijając całkowicie ją ostudzić. Osobno utrzeć miękkie masło na gładką, jasną masę. Do masła stopniowo dodawać ostudzoną masę jajeczną. Na końcu dodać małymi porcjami kawę razem ze zmielonymi ziarenkami tzw. fusy. (Miksuję cały czas na najwyższych obrotach).
- Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć masę na połowę bez. Skleić z pozostałymi bezami. Posypać z góry mieloną kawą.
- Przechowywać w lodówce.
Smacznego.
![]() |
Czas przygotowania: |
około 50 min. |
![]() |
Czas pieczenia: |
około 2 godz. |
![]() |
Czas oczekiwania: |
ok. 12 godz. |
![]() |
Liczba sztuk: |
ok. 10 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | niski |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy do masy kawowej można dodać alkohol,jak tak to jaką ilość?,pozdrawiam🙂
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Myślę, że 1 łyżeczkę spirytusu.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Jakiego masła używa Pani do kremu? Dawno już zaniechałam przyrządzania kremów do ciast i tortów na bazie masła (a nawet margaryny), do których dodawana jest masa jajeczna lub mleczno-jajeczna. Niezależnie od rodzaju tłuszczu czy metody wykonania (mikserem czy ręcznego ukręcania w makutrze) krem zawsze ulega zwarzeniu. Zaczynam podejrzewać, że obecnie występujące w handlu tłuszcze są "oszukane", bo z dzieciństwa w głębokiej komunie pamiętam, że podobny problem mojej mamie zdarzał się sporadycznie. Potem ja sama nie raz, nie dwa z dobrym skutkiem wykorzystywałam stare, rodzinne przepisy na masy maślano-jajeczne i problemu rozwarstwiania się masy i wydzielania płynu nie było.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Powinno to być prawdziwe masło o zawartości tłuszczu 82%. Nietety nie potrafię powiedzieć jakiej marki masło byłoby najlepsze, ponieważ mieszkając w Niemczech piekę na tutejszych produktach. Ważne jest, aby masło miało temperaturę pokojową oraz masa jajeczna również. Masa nie może być ciepła. Również powinna ostygnąć do temperatury pokojowej.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy krem mogę zrobić dzień/dwa wcześniej i trzymac w lodówce do przełożenia ? Jak przechowywać same ususzone bezy, by nie zmiękły ?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Gotowe bezy należy przechowywać w suchym, szczelny pojemniku lub puszce. Nie robię nigdy rzadnych kremów wcześniej, bo najlepsza konsystencja jest po przygotowaniu, a przy ocieplaniu, ponownym miksowaniu może się zwarzyć. Dobra wiadomość jest taka, że bezy przełożone tą masą są trwałe, nie rozpuszczają się i mogą zostać wcześniej przygotowane i przechowane w lodówce ;)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy krem można nałożyć na bezy dzień wcześniej, czy się nie rozpuszczą?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Można wcześniej. Ten krem nie rozpuszcza bezy ;)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy masę mogę zrobić dzień wcześniej? Czy za mocno się zsiądzie w lodówce i już będzie kicha z nakładaniem? Moze sie rozwarstwic? Bezy będę suszyła wieczorem /nocą. A jutro nie zdążę zrobić kremu.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Możesz zrobić dzień wcześniej i później ocieplić do temperatury pokojowej. Osobiście wolę zrobić na "świeżo" , ale jak się nie da ;)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Wyszły przepiękne i przepyszne, dziękuję za przepis 😄
- {"set":null,"list":{"2":0,"3":0,"4":0,"5":0,"6":0,"7":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Pierwsze podejście do bez i wyszło idealnie :) mam nadzieje, że teraz będzie tylko coraz lepiej. Wszystkim smakowało to najważniejsze :) i pięknie wyglada na talerzu.
- {"set":null,"list":{"4":1,"2":1,"3":0,"5":0,"6":0,"7":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Super (heart)
- {"set":null,"list":{"2":1,"3":0,"4":0,"5":0,"6":0,"7":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy 20 ml to nie za mało na łyżkę kawy? 🤔
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Wystarczy. Większa ilość płynu mogłaby zwarzyć później masę.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Zrobiłam jak w przepisie i wyszła pysznie. Dziękuję 😊👌
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Cieszę się :)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
- {"set":null,"list":{"5":2,"2":1,"4":1,"3":0,"6":0,"7":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Robię ponownie 😁
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Świetne przepisy. Korzystam i super wychodzi :)
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.czy ten krem jest na tyle stabilny, ze można przełożyć nim tort?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Tak, masa kawowa jest stabilna (nod) Można ją użyć do przełożenia tortu.
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Nienawidzę Pani! Nienawidzę! :D Moje biedne spodnie! To wszystko Pani wina, jeśli nie zmieszczę się w jakiekolwiek ciuchy. Te bezy są po prostu cuuuuudne! Identyczne jak te, które jadłam, jako dzieciak z cukierni, której już nie ma. I ten krem! Powiedzieć, że pyszne to jakby nic nie powiedzieć! Serdecznie dziękuję za przepis.
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Jeszcze lepsze są gdy dodamy trochę dżemu truskawkowego na dolną bezę a na to krem pozdrawiam
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Rewelacja i bezy i krem i faktycznie gdzies juz za dzieciaka takie cudo jadlam, pychota :)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Bardzo fajny przepis :) wypróbowałam bezy i krem udały się znakomicie. Czy myśli Pani, że ten krem nadaje się pod masę cukrową?
Pozdrawiam.- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Tak, jak najbardziej.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Mam takie jedno pytanie. Czy zamiast kawy supanej można dodać rozpuszczalną? Pozdrawiam ;-)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Można.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Piękne, jak dzieło sztuki :-) niestety tradycyjnie moja masa robiona na parze zważyła się :oops: i nie mam pojęcia co robię źle.. co by tu zrobić?
- {"set":null,"list":{"2":1,"3":0,"4":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Na zwarzenie się masy mogą mieć wpływ różne czynniki:
1. Masa jajeczna nie była całkowicie ostygnięta.
2. Masło nie było ocieplone do temperatury pokojowej lub było za ciepłe/ za płynne.
3. Masa była za długo ubijana.- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Witam.Moje bezy straszliwie oklapły w czasie pieczenia,wiem że przyczyną mogła być temperatura ale jeśli jest większa to niestety bezy przypalaja się z wierzchu.Jakaś rada?
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Proszę przeczytać artykuł:[url="http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasteczka/bezy/340-jak-zrobic-bezy"]"Jak zrobić bezy?"[/url].
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.mam pytanie nie wiem dokładnie jak ubić jajka na parze?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Do tego celu potrzebujesz dwa garnki: jeden większy i drugi mniejszy. Mniejszy musi dobrze trzymać się na tym większym. Do większego garnka należy wlać trochę wody na dno tak, aby po nałożeniu na niego mniejszego garnka, woda nie dotykała w żadnym wypadku jego dna. Tak ustawione garnki postawić na palniku i doprowadzić wodę w większym garnku do zagotowania. Do mniejszego garnka należy wbić jajka, dodać cukier i miksować. Po zagotowaniu palnik ustawić tak,aby woda tylko lekko bulgotała. Jajka należy ubijać co najmniej 5 minut.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Prześliczne! *o*
Chciałabym zrobić mojej cioci na imieniny, ale... no właśnie, transport zajął by kilka dobrych godzin.
Joanno, czy myślisz, że przetrwały by taką podróż, w lodówce przenośnej?
Napisałaś, że można bezy przechowywać z masą około 2 dni, ale czy czasem nie zmiękną?
Pozdrawiam :)- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Przewieziesz spokojnie i nie zmiękną ;)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się