Czekoladowe księżyce


Kruche i mocno czekoladowe ciasteczka świąteczne. Bardzo smaczne i łatwe do przygotowania.
Składniki:
Ciasto kruche:
- 50 g czekolady gorzkiej
- 170 g mąki pszennej
- 1 łyżka kakao
- 50 g zmielonych migdałów
- 30 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- szczypta soli
- 1 żółtko
- 100 g masła
Do dekoracji:
- ok. 50 g czekolady gorzkiej (mlecznej lub białej)
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto kruche. Czekoladę gorzką połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do lekkiego ostygnięcia.
- Zimne masło pokroić na małe kawałki. Dodać mąkę, kakao, migdały, cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli i żółtko. Na końcu dodać rozpuszczoną czekoladę. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na godzinę do lodówki.
- Schłodzone ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii, chwilę zagnieść i uformować wałek o ok. 8 mm grubości. (Dzielę ciasto na 3 części. Podczas formowania pierwszego wałka, resztę ciasta trzymam w lodówce).
- Wałek pokroić na kawałki o długości ok. 7 cm.
- Każdy wałek wygiąć tak, aby powstał księżyc.
- Księżyce układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą 3 blachy ciasteczek).
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), jedną blachę po drugiej. Ciasteczka pozostawić do ostygnięcia.
- Czekoladę do dekoracji roztopić w kąpieli wodnej. Roztopioną czekoladę przełożyć albo do jednorazowego rękawa cukierniczego, albo do woreczka do mrożenia. Odciąć róg, robiąc malutką dziurkę i wyciskając czekoladę udekorować ciasteczka. Pozostawić, aby czekolada zastygła.
- Ciasteczka przechowywać w puszce.
Źródło: Przepis pochodzi z gazety "Laura Backen".
![]() |
Kuchnia: |
Niemiecka |
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 50 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |

Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.