Ciasteczka z fasoli


Zdrowe, czekoladowe ciasteczka z fasoli. Ciasteczka fasolowe są pyszne, miękkie, mocno czekoladowe i umiarkowanie słodkie. Można je jeść bez wyrzutów, ponieważ są zdrowe, bez mąki, tłuszczu, mogą być również wegańskie. Są bardzo szybkie i łatwe w wykonaniu.
Składniki na ok. 20 sztuk:
- 1 puszka białej lub czerwonej fasoli* (waga po odsączeniu ok. 250g)
- 1 jajko (lub 1 łyżka nasion chia)
- 20g kakao
- 150g czekolady gorzkiej
- 50g cukru (lub ksylitolu)
Sposób przygotowania:
- Fasolę z puszki przełożyć na sitko, przepłukać wodą i pozostawić do odsączenia.
- W wersji bez jajka należy łyżkę nasion chia zalać 4 łyżkami wody i pozostawić na 15 minut do napęcznienia.
- 50g czekolady posiekać na nie za drobne kawałki. Odstawić na bok.
- 100g czekolady połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej.
- Odsączoną fasolę przełożyć do miski. Dodać jajko (lub napęczniałe nasiona chia) i cukier (lub ksylitol). Zmiksować blenderem na gładką masę.
- Dodać płynną czekoladę i wymieszać łyżką. Na końcu wmieszać kakao.
- Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Z masy formować rękami kulki, układać je na blasze i spłaszczyć. (Można ręce zwilżyć wodą). W ciasteczka powtykać kawałki odłożonej czekolady.
- Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, ok. 15 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
Uwaga:
- Można również użyć suszonej fasoli. Należy odważyć ok. 125g fasoli, zalać wodą i pozostawić na noc do napęcznienia. Następnego dnia ugotować w osolonej wodzie, a następnie odsączyć na sitku. Odważyć 250g.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Całkowity czas przygotowania:
|
![]() |
Ilość sztuk: |
ok. 20 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |



Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.