Gwiazdki z marmoladą
Ocena użytkowników: 5 / 5






Kruche ciasteczka z marmoladą o smaku owocowym w środku.
Składniki:
- 140g masła
- 50g cukru pudru
- 1,5 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 jajko
- 200g mąki pszennej
- szczypta soli
- kilka łyżeczek twardej marmolady (użyłam owocowej)
Sposób przygotowania:
- Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na jasną, kremową masą. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodać jajko. Kolejno dodać mąkę ze szczyptą soli i zmiksować na gładką masę.
- Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą końcówką w kształcie gwiazdki lub do maszynki do ciastek. (Ciasto jest dość gęste i do wyciskania nie nadają się małe końcówki, ani jednorazowe rękawy cukiernicze, ponieważ pękają).
- Na 2 blachy wyłożone papierem do pieczenia wyciskać w odstępach gwiazdki.
- W środku ciasteczek zrobić palcem wgłębienie i nałożyć do niego marmoladę.
- Piec jedną blachę po drugiej w nagrzanym piekarniku ok. 15 min. w temperaturze 180°C, aż ciasteczka lekko się zarumienią.
- Pozostawić do ostygnięcia. Gotowe ciasteczka można przechowywać w zamkniętej puszce co najmniej przez 2 tygodnie.
Smacznego.
![]() |
Czas przygotowania: |
około 20 min. |
![]() |
Czas pieczenia jednej blachy: |
około 15 min. |
![]() |
Liczba sztuk: |
około 35 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |
Powiązane przepisy
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
- {"set":null,"list":{"4":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Piekłam ze 100 razy pyszne wszyscy się zachwycają naprawdę super przepis dziekuje i pozdrawiam
- {"set":null,"list":{"2":1,"3":0,"4":0,"5":0,"6":0,"7":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
- {"set":null,"list":{"2":1,"3":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Totalnie nie wyszły. Robiłam wszystko według przepisu co do grama. Spód cały spalony a środek biały. Wszystko do wyrzucenia niestety.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.U mnie to samo, rozlazły się ale jadalne, spod spalony fakt, nie wiem czemu ten kształt nor trzyma się, bardziej kółka wyszły
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Witam ja z innym pytaniem co do ciateczek.Jakiej maszynki kupić do wypieku takich ciasteczek.Dziękuję z góry za pomoc.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Proszę najlepiej wpisać w google: "maszynka do ciastek opinie". Moja jest stara, plastikowa i z wtyczką do kontaktu. Kiedyś dodastałam od taty na prezent ;) Teraz raczej są takie ręczne, ale nigdy ich nie miałam w ręku.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Piekłam pierwszy raz ciasteczka, wyszły pyszne, odpowiednio chrupkie i słodkie, 100 razy lepsze niż sklepowe!
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.A można nie dodawać cukru wanilinowego jeśli się to nie ma i zamiast masla to dodać margarynę jeśli też się nie ma masła?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Można :)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.czy musi to byc marmolada?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Nie musi, ale musi to być jakieś gęste nadzienie, bo kształt jest taki, że może łatwo wypłynąć. Może gęste powidła lub krem czekoladowo- orzechowy. Można też zrobić same kruche ;)
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Właśnie się pieką - czy jest jakiś pomysł dlaczego ciasto nie odrywało się od pistoletu? Używałam płaskiej nakładki. Ilości itd. wg przepisu.
- {"set":null,"list":{"2":1,"3":0,"4":0,"5":0,"6":0,"7":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Trzeba odciąć ;)
- {"set":null,"list":{"2":1,"3":0,"4":0,"5":0,"6":0,"7":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Przepyszne ciasteczka.Zrobiłam pierwszy raz i wyszły rewelacyjne:):)
- {"set":null,"list":{"2":2,"3":0,"4":0,"5":0,"6":0,"7":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Piekłam je już dwa razy i nie wiem co robię źle ale wychodzą bardzo twarde. Piec z termoobiegiem czy góra dół? Pomocy
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Ciasteczka są maślane, kruche. Ja piekę na ustawieniach grzałki góra- dół.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Z termoobiegiem temperatura to 160 i się ciut krócej piecze. Powiedzenia
- {"set":null,"list":{"2":1,"3":0,"4":0,"5":0,"6":0,"7":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.robie te ciasteczka ale maki nie mieszam nigdy mikserem,bo ciasto "pienione" ma to do siebie ,ze lubi sie "zaciagnac". Surowe ok a po upieczeniu sa twarde lub jak guma. Sprobuj make wymieszac albo lyzka albo po prostu ręką . Napewno se udadzą
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Skorzystałam z tego przepisu i właśnie ciasteczka pieką się.... Mam pytanko do Was: Jaki kształt ciasteczek Wam wyszedł? Bo po tym jak wsadziłam do piekarnika to się rozjechały...i już nie mają kształtu gwiazdki :( Pewnie coś nie tak zrobiłam :(
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Bardzo dziękuję Pani Joanno za ten przepis. Ciasteczka wyszły pyszne! Wszyscy się nimi zajadają :)
Żeby ułatwić sobie robienie wgłębień, opuszek palca można delikatnie nawilżyć olejem i wtedy ciasto się nie przykleja.
Serdecznie pozdrawiam :)- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.moje pierwsze ciasteczka i wyszły znakomite w smaku, odpowiednio kruche, idealne :)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.jestem początkująca dlatego mam pytanie, nie robi to różnicy kiedy dodam masło, a margarynę? co lepiej jest dodać? :)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Polecam prawdziwe masło. Ciasteczka smakują lepiej, są maślane. Po drugie masło jest zdrowsze.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Najlepsze ciasteczka. Robiłam z dżemem porzeczkowym. Wyszły idealnie :-)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Proponuje rozpuścić leciutko na parze masło wtedy masa nie będzie taka twarda
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Upiekłam z dżemem truskawkowym i puste :) Zrezygnowałam z nutelli, na pewno by wypłynęła. Ciasto było strasznie gęste, aż się bałam, że mój rękaw tego nie wytrzyma (a podobno jest z tych lepszych :D) ale jakoś sobie poradziłam, to pewnie przez masło prosto z lodówki, następnym razem wyjmę je wcześniej. No i wyszła mi tylko jedna blacha, ale w smaku pyszne :) Kolejny przepis do kolekcji!
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Ciasto ma być gęste. Trzeba się nasiłować, aby je wycisnąć. Takie ma być ;)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Zastanawiam się czym można by było zastąpić marmoladę? Chciałabym zrobić bo uwielbiam a syn nie jada marmolady. Puste pewnie też pychotka ale najlepiej czymś bym je wypełniła. Zastanawiałam się nad kremem czekoladowym typu "nutella" ale mam wątpliwości czy nie wypłynie. A jesli nie krem to może Pani ma jakąś inną propozycję?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Robiłam również jedną porcję właśnie pustych dla syna i tylko takie jadł ;) Inną porcję zrobiłam z dżemem i też się dobrze trzymał.
Nutella jak zmięknie to może wypływać. Polecam zrobić różne. Dla was z marmoladą, parę pustych i parę na test z nutellą.- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się