Waniliowe ciasteczka bezglutenowe

34 Komentarzy
Waniliowe ciasteczka bezglutenowe

Proste, kruche ciasteczka bezglutenowe o smaku waniliowym upieczone z mąki jaglanej i ryżowej. Można je pozostawić bez dekoracji albo ozdobić czekoladą, czy lukrem. Płynną czekoladę lub lukier można posypać dodatkowo kolorową posypką. Przy przygotowywaniu ciasteczek proszę zwrócić uwagę, aby wszystkie składniki były bezglutenowe.

Składniki:

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (waga ok. 37- 40g)
  • do ok. 20 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 100 g mąki jaglanej (lub drobno zmielonej kaszy jaglanej)
  • 100 g mąki ryżowej (lub drobno zmielonego ryżu)
  • 75 g cukru
  • 125 g masła, schłodzonego
  • 1 jajko, schłodzone (Należy zważyć białko z żółtkiem. Potrzebne jest 60g. Jeśli będzie mniej, dolać tyle zimnej wody, aby otrzymać 60g)

Dodatkowo:

  • mąka ryżowa do podsypywania
  • czekolada do dekoracji, opcjonalnie

Sposób przygotowania:

  1. Zważyć budyń w proszku i dosypać tyle skrobi, aby uzyskać 50g.
  2. Dodać mąkę jaglaną, ryżową i cukier. Wymieszać.
  3. Dodać zimne, pokrojone na małe kawałki masło i jajko. Zagnieść najlepiej robotem kuchennym lub ręcznie na jednolite, dość gęste ciasto. Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
  4. Blat posypać grubo mąką ryżową i położyć schłodzone ciasto. Na ciasto położyć arkusz papieru do pieczenia, rozwałkować je na grubość ok. 4 mm i wykrawać dowolne kształty.
  5. Ciasteczka układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą 2 blachy ciasteczek).

2

  1. Piec, jedną blachę po drugiej, w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut w temperaturze 200°C, grzałka góra- dół, aż ciasteczka zaczną rumienić się na brzegach. Po upieczeniu pozostawić na blasze do lekkiego ostygnięcia, a następnie wyłożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  2. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Płynną czekoladę przełożyć do woreczka do mrożenia. Odciąć jeden róg i udekorować dowolnie ciasteczka.

Źródło: Przepis pochodzi ze strony: kuechengoetter.de

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Liczba sztuk:

ok. 40

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Waniliowe ciasteczka bezglutenowe Waniliowe ciasteczka bezglutenowe
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kania · 12 lat temu
    Moze glupie pytanie, ale... jak sie wazy budyn? Czy nalezy go gotowac najpierw wg przepisu z torebki? A pozniej dodac make? Czy o co chodzi..?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Kaniu budyniu nie gotujesz. Otwórz torebkę i budyń w proszku zważ na wadze. (Waga budyniu wynosi ok. 37g). Teraz dosyp tyle skrobi, aby uzyskać 50g.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota · 12 lat temu
    Ciasteczka są pyszne, zrobiłam je już 2 tygodnie temu i do tej pory nic się nie zmieniło, są nadal bardzo dobre. Smakują nie tylko mnie, ale także osobą nie będącym na diecie bezglutenowej. Moja glutenowa siostra poprosiła mnie o zrobienie dodatkowej porcji :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Amelia · 12 lat temu
    Właśnie zrobiłam, ale mąkę jaglaną zastąpiłam pół na pół kukurydzianą i amarantusową. Smakują jak tradycyjne kruche ciasteczka! Bardzo dziękuję za ten przepis!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota · 12 lat temu
    Pani Joanno, serdecznie dziękuję za inspiracje, zrobiłam już kilka smakołyków z Pani przepisów i moja rodzina jest zachwycona :) w związku z ciasteczkami mam pytanie: czy zamiast mąki ryżowej i jaglanej mogę użyć 200 g mąki pszennej (nie muszę mieć wersji bezglutenowej). pozdrawiam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Doroto to są ciasteczka typowo bezglutenowe. Jak wyjdą z mąką pszenną tego nie wiem. Nie jestem w stanie testować przepisu w różnych wariantach. Możesz spróbować lub skorzystać z innego przepisu z kategorii ciasteczka bez nadzienia lub z nadzieniem. Znajdziesz tam duży wybór ciasteczek kruchych.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    karmel-itka · 12 lat temu
    jeju, jak pięknie ozdobione!