Ciasteczka wielkanocne z masą serową i kokosem

23 Komentarzy

ciasteczka wielkanocne

Ciasteczkowe baranki, kurczaczki, zajączki pokryte białym, kokosowym futerkiem. Ciasteczka są nie za słodkie i dość szybkie do przygotowania. Poza koniecznością zrobienia zwierzętom oczu, nie wymagają żadnej dekoracji.

Przepis na te wielkanocne ciasteczka to moja jedna z propozycji wypieku bazującego na kostce do pieczenia Kasia.

Więcej przepisów z Kasią znajdziecie na stronie: mojeciasto.pl.

Składniki:

Ciasto:

  • 125g kostki do pieczenia Kasia
  • 75g cukru
  • 1 jajko
  • 250g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • starta skórka z połowy pomarańczy
  • szczypta soli

Masa serowa:

  • 200g twarogu 3- krotnie zmielonego, twarogu z wiaderka lub quarku
  • 50g wiórków kokosowych
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego

Dekoracja:

  • ok. 2 kostek czekolady (gorzkiej lub mlecznej)

Sposób przygotowania:

  1. Miękką Kasię, cukier, sól i startą skórkę z pomarańczy ubić mikserem na puszystą masę. Dalej ubijając dodać jajko.
  2. Kolejno dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zagnieść rękami ciasto. Gotowe owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 30min.
  3. W tym czasie przygotować masę serową. W tym celu wymieszać łyżką ser, wiórki kokosowe i cukier waniliowy.
  4. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 3mm i wykrawać dowolne kształty (np. baranka, kurczaczka, zajączka, jajko).
  5. Ciasteczka układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą 3 blachy ciasteczek).

2

  1. Następnie rozłożyć na ciasteczkach masę serową.

3

  1. Piec jedną blachę po drugiej w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.
  2. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Płynną czekoladę przełożyć do woreczka do mrożenia. Odciąć jeden koniec i wyciskać małe kropeczki z czekolady, robiąc oczy.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 50 min.
zegarek3

Czas pieczenia jednej blachy:

około 15 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

30 min.
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

ciasteczka wielkanocne

Ciasteczka wielkanocne z masą serową i kokosem

Ciasteczka wielkanocne z masą serową i kokosem

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 9 lat temu
    Witam,

    jak długo można przechowywać te ciasteczka? Poleżą z tydzień lub dwa czy raczej nie będą wówczas już dobre???
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Aniu nie testowałam ile wytrzymają, ale ze względu na ten serek nie trzymałabym ich długo.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    miłka · 10 lat temu
    witam. czy kokos z serem da się zabarwić?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Tak, do masy serowej dodaj troszkę barwnika spożywczego.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sandra · 10 lat temu
    Czy mozna uzyc masla zamiast Kasi w tym przepisie? Nie wiem czy Pani probawala z maslem ten przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Klaudia · 10 lat temu
    a ile mają centymetrów twoje foremki? :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Już nie zmierzę, bo foremki miałam pożyczone, ale jak widać na zdjęciu weszło po 16 baranków na jedną blachę.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 11 lat temu
    Ciasteczka upiekłam :) są przepyszne, siostrzeńcy zajadali aż im się uszy trzęsły...u mnie wyszły bardzo mięciutkie, ale dzięki temu nawet Babcia się kosztowała. Dziękuję za przepis i daję linka na moim blogu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dominika · 11 lat temu
    jeszcze nie pieklam ale napewno to zrobię
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    GosiA_ · 11 lat temu
    Rewelacja!! Właśnie upiekłam, jeszcze nie wystygły, a już z trzech blach została jedna i dostałam polecenie upieczenia ich jutro :) Pierwsze w życiu ciasto upiekłam z Pani przepisu i regularnie piekę coś z Pani strony. Zawsze wychodzi i wszystkim smakuje :) Bardzo dziękuję i polecam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Patrycja · 11 lat temu
    A te baranki robiłaś odręcznie czy miałaś foremki? Ale wyglądają ślicznie :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 11 lat temu
    Czy ser można zastąpić twarożkiem np. philadelphia? Sliczne te owieczki

    pozdrawiam
    Magda
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 11 lat temu
    Zrobiłam dzisiaj i są przepyszne, dziękuję. Część oblałam czekoladą, część posypałam kokosem, a resztę zostawiłam bez dodatków. Wszystkie są smaczne:)
    Może jednak odważę się i spróbuję upiec sernik krakowski z Twojego przepisu...Dotychczas piekłam tylko ciastka, chleby, bułki, drożdżówki itp.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 11 lat temu
    Joanno, chciałabym cały wierzch oblać czekoladą, nie tylko oczy. Czy mam to zrobić też po upieczeniu czy lepiej przed? Nie mam wprawy w wypiekach, chociaż to co robię z Twoich przepisów zawsze mi wychodzi:)Dziękuję:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maverick · 11 lat temu
    Przepisy są super! Ja przede wszystkim piekę na margarynie Kasi!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    aneta · 11 lat temu
    asiu mialas foremki czy sama je jakos uformowalas bo foremek jeszcze nie widzialam wielkanocnych
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iza · 11 lat temu
    Rewelacyjne!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mariola · 11 lat temu
    Wyglądają przepięknie:)