Ciasteczkowe baranki, kurczaczki, zajączki pokryte białym, kokosowym futerkiem. Ciasteczka są nie za słodkie i dość szybkie do przygotowania. Poza koniecznością zrobienia zwierzętom oczu, nie wymagają żadnej dekoracji.
Przepis na te wielkanocne ciasteczka to moja jedna z propozycji wypieku bazującego na kostce do pieczenia Kasia.
Więcej przepisów z Kasią znajdziecie na stronie: mojeciasto.pl.
Składniki:
Ciasto:
125g kostki do pieczenia Kasia
75g cukru
1 jajko
250g mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
starta skórka z połowy pomarańczy
szczypta soli
Masa serowa:
200g twarogu 3- krotnie zmielonego, twarogu z wiaderka lub quarku
Miękką Kasię, cukier, sól i startą skórkę z pomarańczy ubić mikserem na puszystą masę. Dalej ubijając dodać jajko.
Kolejno dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zagnieść rękami ciasto. Gotowe owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 30min.
W tym czasie przygotować masę serową. W tym celu wymieszać łyżką ser, wiórki kokosowe i cukier waniliowy.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 3mm i wykrawać dowolne kształty (np. baranka, kurczaczka, zajączka, jajko).
Ciasteczka układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą 3 blachy ciasteczek).
Następnie rozłożyć na ciasteczkach masę serową.
Piec jedną blachę po drugiej w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Płynną czekoladę przełożyć do woreczka do mrożenia. Odciąć jeden koniec i wyciskać małe kropeczki z czekolady, robiąc oczy.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ania·
10 lat temu
Witam,
jak długo można przechowywać te ciasteczka? Poleżą z tydzień lub dwa czy raczej nie będą wówczas już dobre???
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
8 lat temu
Aniu nie testowałam ile wytrzymają, ale ze względu na ten serek nie trzymałabym ich długo.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
miłka·
11 lat temu
witam. czy kokos z serem da się zabarwić?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
8 lat temu
Tak, do masy serowej dodaj troszkę barwnika spożywczego.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Sandra·
11 lat temu
Czy mozna uzyc masla zamiast Kasi w tym przepisie? Nie wiem czy Pani probawala z maslem ten przepis.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
8 lat temu
Możesz dać masło.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Klaudia·
11 lat temu
a ile mają centymetrów twoje foremki? :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
8 lat temu
Już nie zmierzę, bo foremki miałam pożyczone, ale jak widać na zdjęciu weszło po 16 baranków na jedną blachę.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agnieszka·
12 lat temu
Ciasteczka upiekłam :) są przepyszne, siostrzeńcy zajadali aż im się uszy trzęsły...u mnie wyszły bardzo mięciutkie, ale dzięki temu nawet Babcia się kosztowała. Dziękuję za przepis i daję linka na moim blogu.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Dominika·
12 lat temu
jeszcze nie pieklam ale napewno to zrobię
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
GosiA_·
12 lat temu
Rewelacja!! Właśnie upiekłam, jeszcze nie wystygły, a już z trzech blach została jedna i dostałam polecenie upieczenia ich jutro :) Pierwsze w życiu ciasto upiekłam z Pani przepisu i regularnie piekę coś z Pani strony. Zawsze wychodzi i wszystkim smakuje :) Bardzo dziękuję i polecam :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Patrycja·
12 lat temu
A te baranki robiłaś odręcznie czy miałaś foremki? Ale wyglądają ślicznie :lol:
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
8 lat temu
Patrycjo miałam foremki.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda·
12 lat temu
Czy ser można zastąpić twarożkiem np. philadelphia? Sliczne te owieczki
pozdrawiam
Magda
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
8 lat temu
Tak.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gosia·
12 lat temu
Zrobiłam dzisiaj i są przepyszne, dziękuję. Część oblałam czekoladą, część posypałam kokosem, a resztę zostawiłam bez dodatków. Wszystkie są smaczne:)
Może jednak odważę się i spróbuję upiec sernik krakowski z Twojego przepisu...Dotychczas piekłam tylko ciastka, chleby, bułki, drożdżówki itp.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gosia·
12 lat temu
Joanno, chciałabym cały wierzch oblać czekoladą, nie tylko oczy. Czy mam to zrobić też po upieczeniu czy lepiej przed? Nie mam wprawy w wypiekach, chociaż to co robię z Twoich przepisów zawsze mi wychodzi:)Dziękuję:)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
8 lat temu
Gosiu po upieczeniu, gdy ciasteczka ostygną.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Maverick·
12 lat temu
Przepisy są super! Ja przede wszystkim piekę na margarynie Kasi!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
aneta·
12 lat temu
asiu mialas foremki czy sama je jakos uformowalas bo foremek jeszcze nie widzialam wielkanocnych