Proste, kruche ciasteczka bezglutenowe o smaku waniliowym upieczone z mąki jaglanej i ryżowej. Można je pozostawić bez dekoracji albo ozdobić czekoladą, czy lukrem. Płynną czekoladę lub lukier można posypać dodatkowo kolorową posypką. Przy przygotowywaniu ciasteczek proszę zwrócić uwagę, aby wszystkie składniki były bezglutenowe.
Składniki:
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (waga ok. 37- 40g)
do ok. 20 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
100 g mąki jaglanej (lub drobno zmielonej kaszy jaglanej)
100 g mąki ryżowej (lub drobno zmielonego ryżu)
75 g cukru
125 g masła, schłodzonego
1 jajko, schłodzone (Należy zważyć białko z żółtkiem. Potrzebne jest 60g. Jeśli będzie mniej, dolać tyle zimnej wody, aby otrzymać 60g)
Dodatkowo:
mąka ryżowa do podsypywania
czekolada do dekoracji, opcjonalnie
Sposób przygotowania:
Zważyć budyń w proszku i dosypać tyle skrobi, aby uzyskać 50g.
Dodać mąkę jaglaną, ryżową i cukier. Wymieszać.
Dodać zimne, pokrojone na małe kawałki masło i jajko. Zagnieść najlepiej robotem kuchennym lub ręcznie na jednolite, dość gęste ciasto. Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
Blat posypać grubo mąką ryżową i położyć schłodzone ciasto. Na ciasto położyć arkusz papieru do pieczenia, rozwałkować je na grubość ok. 4 mm i wykrawać dowolne kształty.
Ciasteczka układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą 2 blachy ciasteczek).
Piec, jedną blachę po drugiej, w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut w temperaturze 200°C, grzałka góra- dół, aż ciasteczka zaczną rumienić się na brzegach. Po upieczeniu pozostawić na blasze do lekkiego ostygnięcia, a następnie wyłożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Płynną czekoladę przełożyć do woreczka do mrożenia. Odciąć jeden róg i udekorować dowolnie ciasteczka.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
klara·
1 lat temu
czy mąki można zastąpić miksem bezglutenowym?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marta·
2 lat temu
Ciasteczka wyszły idealne 😋
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Paulina·
3 lat temu
Jak długo utrzymują świeżość?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
K·
3 lat temu
Czy ktoś próbował robić z połowy porcji?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Paulina·
4 lat temu
Super przepis! A czy można zastąpić masło, masłem lub margaryną roślinną i jajko siemieniem lnianym? W jakich proporcjach najlepiej? 😊
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Maja·
4 lat temu
Wyszły mega pyszne!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
ana·
4 lat temu
Budyń ma gluten, mąkę pszenną. To nie są cistka bezglutenowe!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Proszę wybrać taki, który nie zawiera glutenu. Jeśli to mają być ciasteczka bezglutenowe to wiadomo, że trzeba wybrać tylko i wyłącznie sprawdzone produkty bezglutenowe. Używam niemieckich produktów najczęściej Oetkera i one są bezglutenowe. Jak sprawdzam budyń oetkera polski też nie widzę glutenu w składzie.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Karo·
4 lat temu
Budyń jest z mąki ziemniaczanej , więc bez glutenu.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewelina ·
3 lat temu
Są budynie bez glutenu. Winiary takie ma ale nie tylko...
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Jola·
2 lat temu
Już od dawna w sklepach można kupić bezglutenowe budynie, z przekreślonym kłosem, więc nie rozumiem bicia piany. Niektórzy ludzie już tak mają, no cóż....
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Beata·
4 lat temu
Zrobiłam ciasteczka zgodnie z przepisem. Wyszły super! :) Smaczne i kruche. Dałam nawet mniej cukru i masła niż w przepisie. Przepis polecam i zapisuję go sobie w mojej książce kucharskiej.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agnieszka ·
5 lat temu
Lipa. Kruszy sie ciasto i po upieczeniu też ☹️
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gosia·
5 lat temu
Kurcze u mnie to samo..
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia·
5 lat temu
Czy mąkę jaglaną można zastąpić mąką kokosową, migdałową lub kukurydzianą?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Natalia·
5 lat temu
Czy mogę użyć mąki kukurydzianej zamiast jaglanej?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Paulina·
6 lat temu
Czyli w tym przepisie nie używamy proszku do pieczenia?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
6 lat temu
Nie
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Karolina·
7 lat temu
Zamiast masła można użyć olej kokosowy,? W jakiej ilości?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Beata·
8 lat temu
Przepyszne! Zrobilam z ciastach półksiężyce i wyszły idealnie. Syn, który jest na diecie bezglutenowej określił je jako super extra najlepsze na swiecie :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Patrycja·
8 lat temu
Czym mogę zastąpić jajko w tym przepisie? Mogę dać samo żółtko?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monika·
10 lat temu
Ciastka wyszły przepyszne, mimo, że dokonałam kilka niezamierzonych modyfikacji.
Okazało się, że nie mam mąki jaglanej, dodałam więc amarantusową. Potem okazało się, że mam za mało ryżowej, więc resztę uzupełniłam gryczaną. Następnie w lodówce zamiast godziny ciasto spędziło 3,5 (wyciągnęłam kamień). Na szczęście udało się łatwo rozgrzać. Skończył mi się papier do pieczenia, użyłam więc śniadaniowego. Trochę się bałam, że wyciągnie dużo tłuszczu z ciasteczek, ale dał radę :)
Piekłam ciastka wczoraj wieczorem.
Dzisiaj mój dwuletni synek dostał kilka po śniadaniu i prosił o jeszcze :D
gust bezglutenowego smakosza został zaspokojony. A ja jestem przeszczęśliwa, że mogę dać synkowi coś zdrowe, bezglutenowe łakocie :)
Bardzo fajny przepis!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewa·
11 lat temu
Dzień dobry,
Nie mam doświadczenia w wypiekach i pewnie coś robię źle (chociaż starałam się robić wszystko dokładnie tak, jak w przepisie), ale mam problem z rozwałkowaniem ciasta, bo się rwie. Jak już rozwałkuję, to tak nie mogę zrobić ciasteczek, bo pomimo, że podsypałam blat mąką, to przywiera ciasto do niego :(
Czy powinnam dodać więcej mąki?
Ewa
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
8 lat temu
Ewo może wałkujesz za cienko. Podsypuj dużo mąką, aby ciasto się nie przyklejało do blatu.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Alunia·
11 lat temu
Cudny przepis, właśnie skończyłam robić te ciasteczka z moją 2 letnią córcią, ciastka były tak pyszne, że na Święta nic nie zostało. Zniknęły z talerza zanim zdążyłam je ozdobić:) Robiłam je w dwóch wariantach z mąką różową i gryczaną (bo ryżowej zabrakło), obie wersje super. Pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna·
11 lat temu
Jestem szczęśliwa, że trafiam na Twoją stronkę:) Od dawna poszukiwałam przepisu na kruche ciasteczka bezglutenowe. Nie wiedziałam którą mąkę z którą połączyć, żeby się nie rozpadły. Twój przepis jest idealny!!! Piekłam już ze trzy razy. Najpierw były serduszka z polewą czekoladową, a teraz wycięłam je foremkami z uśmiechem i przełożyłam konfiturą. Wyszły cudne optymistyczne ciasteczka:)
Szkoda, że nie mogę wstawić zdjęcia, taka mnie radość rozpiera ;-)
Muszę spojrzeć na pozostałe Twoje przepisy bezglutenowe. Jeśli to był strzał w dziesiątkę, to na pewno pozostałe również są świetne.
Pozdrawiam i dziękuję serdecznie:)