Ciasteczka makowe

Kruche ciasteczka z makiem sklejone dżemem. Dodatek maku nadaje im oryginalnego smaku. Ciasteczka smakowały szczególnie dzieciom.

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 300 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 180 g masła (lub margaryny), zimnego pokrojonego na kawałki
  • 1 jajko (rozmiar M), zimne
  • 50 g suchego maku

Dodatkowo:

  • ok. 100 g dżemu przetartego przez sitko

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki na ciasto kruche zagnieść na jednolitą masę. Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na ok. 2 godziny.
  2. Schłodzone ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 4 mm. Z ciasta wykrawać ciasteczka. Układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą 4 blachy ciasteczek).

2

  1. Piec jedną blachę po drugiej, w nagrzanym piekarniku ok. 12 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół do lekkiego zarumienienia. Po upieczeniu zostawić do ostygnięcia.
  2. Ostudzone ciasteczka skleić po dwa, przekładając dżemem bez owoców.
  3. Ciasteczka przechowywać z puszce.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 40

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Ciasteczka makowe Ciasteczka makowe