Ciastka czekoladowo- owsiane (bez glutenu i jajek)


Pyszne, mocno czekoladowe ciastka w zdrowszej wersji bez glutenu, jajek i bez środków spulchniających (jak proszek do pieczenia, czy soda). Można zrezygnować również z cukru i zastąpić go ksylitolem, a czekoladę wybrać bez cukru. Ciastka są bardzo smaczne i mocno kruche.
Składniki na ok. 16 sztuk:
- 100 g czekolady gorzkiej
- 2 łyżki kakao
- 150 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki
- 50 g cukru (lub ksylitolu)
- 100 g mąki gryczanej
- 50 g bezglutenowych płatków owsianych
- 50 g mąki jaglanej lub z ciecierzycy
Do dekoracji:
- 50 g czekolady gorzkiej
Sposób przygotowania:
- Czekoladę posiekać na kawałki.
- Wszystkie składniki przełożyć do miski i zagnieść na jednolitą masę.
- Rękami odrywać kawałki ciasta, formować kulki i układać je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kulki rozpłaszczyć i ewentualnie brzegi zaokrąglić dłonią. (Odstępy nie muszą być duże. Ciasteczka nie rosną za dużo).
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 18 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Po upieczeniu pozostawić na blasze do ostygnięcia.
- Czekoladę do dekoracji połamać (lub posiekać) i roztopić w kąpieli wodnej. Przełożyć do jednorazowego rękawa cukierniczego lub woreczka do mrożenia, odciąć róg, robiąc małą dziurkę i wyciskając czekoladę ozdobić ciastka. Pozostawić, aby czekolada zastygła.
- Przechowywać w szczelnej puszce.
Uwaga:
- Proszę upewnić się, że wszystkie produkty są bezglutenowe.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 16 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |



Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.