Ciasteczka z m&m’s bez glutenu
Kruche ciasteczka pełne kolorowych drażetek m&m’s upieczone na bezglutenowej mące.
Ciasteczka piekłam trzykrotnie. Na mące ryżowej, jaglanej (zmieliłam ziarna w Thermomixie) i na mące kukurydzianej. W zależności od użytej mąki różnią się one zarówno wyglądem jak i smakiem. Z mąki kukurydzianej prezentują się nieco ładniej niż na mące jaglanej, ale są bardziej kruche i sypkie. Najlepsze wychodzą według mnie na mące ryżowej.
Składniki na ok. 9 sztuk o śr. 9 cm:
- 160 g mąki ryżowej, kukurydzianej lub jaglanej
- 40 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 100 g masła, zimnego
- 40 g cukru pudru
- 1 jajko (rozmiar M), zimne
- ok. 150 g drażetek m&m’s
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto kruche: Mąkę, skrobię, zimne masło (pokrojone na małe kawałki), cukier puder i jajko zagnieść na jednolitą masę ręką lub robotem kuchennym. Dodać 100 g drażetek i jeszcze raz zagnieść. Ciasto przełożyć na kawałek folii spożywczej, lekko je spłaszczyć, owinąć w folię i włożyć do lodówki na co najmniej 2- 3 godziny. (Można ciasto pozostawić na noc w lodówce lub w szybkiej wersji włożyć do zamrażarki na 30 minut lub dłużej jeśli ciasto będzie za miękkie).
- Dużą, płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Z ciasta odrywać kawałki o wadze ok. 50 g, formować kulki i układać je w odstępach na blasze. Kulki spłaszczyć ręką i powciskać pozostałe drażetki.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 22 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż ciastka lekko się zarumienią.
- Blachę wyciągnąć z piekarnika i pozostawić ciasteczka na ok. 10 minut na blasze. (Ciasteczka zaraz po upieczeniu są delikatne i muszą ostygnąć, aby można było je ściągnąć z blachy). Następnie przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
|
|
Liczba porcji: |
ok. 9 |
|
Trudność: | łatwa | |
Koszt: | średni |
Odsłon: 7744
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!