Duże, miękkie ciastka z drażami M&M's. Ciastka są zrobione z ciasta ucieranego. Są miękkie w środku i lekko chrupiące na brzegach. Lubiane szczególnie przez dzieci.
Składniki na ok. 18 sztuk o śr. 8 cm:
280 g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
2 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
250 g masła, temperatura pokojowa
150 g cukru
ok. 150 g drażetek m&m’s
Sposób przygotowania:
Mąkę wymieszać ze szczyptą soli i sodą. Odstawić na bok.
Miękkie masło zmiksować z cukrem na najwyższych obrotach ok. 7 minut na jasną masę. Dalej miksując dodawać po jednym jajku, miksując każde ok. 1 minuty.
Dodać mieszankę mączną i zmiksować krótko na niskich obrotach na jednolite ciasto. (Ciasto jest bardzo miękkie).
Do ciasta dodać 100 g drażetek i wmieszać szpatułką.
Dwie duże, płaskie blachy do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto wykładać w dużych odstępach na blachach łyżką do lodów, robiąc gałki lub zwykłą łyżką, nadając masie kulisty kształt.
Ciasto nakładane łyżką do lodów:
Ciasto nakładane zwykłą łyżką:
Na ciastkach porozkładać pozostałe draże, lekko je wciskając.
Piec jedną blachę po drugiej ok. 12 minut, aż lekko się zarumienią, w temperaturze 190°C, grzałka góra- dół.
Pozostawić na blasze na kilka minut. Następnie przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.