Ciasteczka z M&M's

7 Komentarzy
Ciasteczka z M&M's

Duże, miękkie ciastka z drażami M&M's. Ciastka są zrobione z ciasta ucieranego. Są miękkie w środku i lekko chrupiące na brzegach. Lubiane szczególnie przez dzieci.

Składniki na ok. 18 sztuk o śr. 8 cm:

  • 280 g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 2 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 250 g masła, temperatura pokojowa
  • 150 g cukru
  • ok. 150 g drażetek m&m’s

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wymieszać ze szczyptą soli i sodą. Odstawić na bok.
  2. Miękkie masło zmiksować z cukrem na najwyższych obrotach ok. 7 minut na jasną masę. Dalej miksując dodawać po jednym jajku, miksując każde ok. 1 minuty.
  3. Dodać mieszankę mączną i zmiksować krótko na niskich obrotach na jednolite ciasto. (Ciasto jest bardzo miękkie).
  4. Do ciasta dodać 100 g drażetek i wmieszać szpatułką.
  5. Dwie duże, płaskie blachy do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.
  6. Ciasto wykładać w dużych odstępach na blachach łyżką do lodów, robiąc gałki lub zwykłą łyżką, nadając masie kulisty kształt.

Ciasto nakładane łyżką do lodów:

2

3

Ciasto nakładane zwykłą łyżką:

4

5

  1. Na ciastkach porozkładać pozostałe draże, lekko je wciskając.
  2. Piec jedną blachę po drugiej ok. 12 minut, aż lekko się zarumienią, w temperaturze 190°C, grzałka góra- dół.
  3. Pozostawić na blasze na kilka minut. Następnie przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Źródło: Zmieniony przepis ze strony: amerikanisch-kochen.de

Kuchnia:

Amerykańska

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 18

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Ciasteczka z M&M's Ciasteczka z M&M's Ciasteczka z M&M's
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 7 miesięcy temu
    Czy ilość mąki można zastąpić śmietaną ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 miesięcy temu
      Nie, jak mąkę śmietaną? To są dwa różne składniki. Mąka jest sucha i łączy składniki, a śmietana odwrotnie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aleksandra · 1 lat temu
    Pyszne, robiłam :) Czy można je zrobić z białą czekoladą i orzechami ?Trzeba coś zmieniać w proporcjach ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Am · 1 lat temu
    Przez ilosc masla ciastka sie zepsuly ale i tak nawet dobre byly
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Oktawian · 2 lat temu
    Bardzo dobre👍 Spalone? To są dobrze wypieczone
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ela · 3 lat temu
    Pyszne. 😁