Pyszne, mocno czekoladowe ciastka w zdrowszej wersji bez glutenu, jajek i bez środków spulchniających (jak proszek do pieczenia, czy soda). Można zrezygnować również z cukru i zastąpić go ksylitolem, a czekoladę wybrać bez cukru. Ciastka są bardzo smaczne i mocno kruche.
Składniki na ok. 16 sztuk:
100 g czekolady gorzkiej
2 łyżki kakao
150 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki
50 g cukru (lub ksylitolu)
100 g mąki gryczanej
50 g bezglutenowych płatków owsianych
50 g mąki jaglanej lub z ciecierzycy
Do dekoracji:
50 g czekolady gorzkiej
Sposób przygotowania:
Czekoladę posiekać na kawałki.
Wszystkie składniki przełożyć do miski i zagnieść na jednolitą masę.
Rękami odrywać kawałki ciasta, formować kulki i układać je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kulki rozpłaszczyć i ewentualnie brzegi zaokrąglić dłonią. (Odstępy nie muszą być duże. Ciasteczka nie rosną za dużo).
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 18 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Po upieczeniu pozostawić na blasze do ostygnięcia.
Czekoladę do dekoracji połamać (lub posiekać) i roztopić w kąpieli wodnej. Przełożyć do jednorazowego rękawa cukierniczego lub woreczka do mrożenia, odciąć róg, robiąc małą dziurkę i wyciskając czekoladę ozdobić ciastka. Pozostawić, aby czekolada zastygła.
Przechowywać w szczelnej puszce.
Uwaga:
Proszę upewnić się, że wszystkie produkty są bezglutenowe.
Lekkie, mało słodkie (jak dla mnie w sam raz), gdzieniegdzie całe kawałki czekolady, rozpływają się w ustach (wersja z białą dodałaby efektów wizualnych). Ciasteczka zdrowe i uzależniające. Nie mogę przestać po nie sięgać (wm)