Snickerdoodles

3 Komentarzy
Snickerdoodles

Snickerdoodles to amerykańskie ciastka z cukrowo- cynamonową posypką. Pomimo swojej nazwy ani trochę nie przypominają batonika Snickers. Te ciastka są miękkie z chrupiącą skorupką. Mogą być z lekką górką, jak u mnie lub całkiem płaskie. Mogą popękać lub nie. Słodkie z aromatem cynamonu. Proste, a bardzo smaczne. W przepisie zmniejszyłam tylko ilość cukru w cieście o połowę, a ciasteczka i tak są słodkie.

Składniki na ok. 20 sztuk:

Ciasto:

  • 170 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 100 g masła, temperatura pokojowa
  • 80 g cukru, najlepiej drobnego do wypieków
  • 1 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 1 łyżeczka białego octu winnego

Posypka:

  • 45 g cukru, najlepiej drobnego do wypieków
  • 1 łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania:

  1. W jednej misce wymieszać mąkę z sodą.
  2. W drugiej misce zmiksować na najwyższych obrotach miękkie masło z cukrem na jasną masę. (Miksuję ok. 5 minut. Cukier się nie rozpuści, ale masło zbieleje). Dodać jajko i zmiksować przez ok. ½ minuty.
  3. Dodać mąkę z sodą i ocet i wymieszać szpatułką na jednolite ciasto. (Ciasto jest bardzo miękkie).
  4. Przygotować posypkę: Do miseczki wsypać cukier i cynamon. Wymieszać.
  5. Dwie duże, płaskie blachy do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.
  6. Nabierać kopiatą łyżeczkę ciasta, uformować w dłoniach kulkę, przełożyć do miseczki z cukrem i cynamonem i obtoczyć w posypce.

2

3

  1. Układać na blasze w odstępach. Kulki lekko spłaszczyć.

4

5

  1. Piec jedną blachę po drugiej, w nagrzanym piekarniku ok. 8 minut, w temperaturze 200°C, grzałka góra- dół. (Ciasteczka powinny pozostać blade, tylko spód i brzegi delikatnie powinny nabrać koloru. Wtedy ciasteczka będą po ostygnięciu miękkie w środku, a chrupiące na zewnątrz. Za długo pieczone będą całe chrupiące).
  2. Pozostawić na blasze na kilka minut. Następnie przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  3. W szczelnym pojemniku/ puszce można przechowywać je do ok. 1 tygodnia.

Źródło: Przepis Roya Faresa z książki: "United States of Cakes".

Kuchnia:

Amerykańska

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba sztuk:

ok. 20

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Snickerdoodles Snickerdoodles
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Julia · 1 lat temu
    Czym zastąpić ocet winny?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    : ) · 1 lat temu
    Po podaniu maki z sodą ciasto bylo wodniste i udalo mi sie je obtoczyc jako tako, ale pieczac mi sie rozwaliły i stopilyNie moglam ich do ręki dac a wszystkie miary zrobilam dobrze...