Snickerdoodles to amerykańskie ciastka z cukrowo- cynamonową posypką. Pomimo swojej nazwy ani trochę nie przypominają batonika Snickers. Te ciastka są miękkie z chrupiącą skorupką. Mogą być z lekką górką, jak u mnie lub całkiem płaskie. Mogą popękać lub nie. Słodkie z aromatem cynamonu. Proste, a bardzo smaczne. W przepisie zmniejszyłam tylko ilość cukru w cieście o połowę, a ciasteczka i tak są słodkie.
Składniki na ok. 20 sztuk:
Ciasto:
170 g mąki pszennej
½ łyżeczki sody oczyszczonej
100 g masła, temperatura pokojowa
80 g cukru, najlepiej drobnego do wypieków
1 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
1 łyżeczka białego octu winnego
Posypka:
45 g cukru, najlepiej drobnego do wypieków
1 łyżeczka cynamonu
Sposób przygotowania:
W jednej misce wymieszać mąkę z sodą.
W drugiej misce zmiksować na najwyższych obrotach miękkie masło z cukrem na jasną masę. (Miksuję ok. 5 minut. Cukier się nie rozpuści, ale masło zbieleje). Dodać jajko i zmiksować przez ok. ½ minuty.
Dodać mąkę z sodą i ocet i wymieszać szpatułką na jednolite ciasto. (Ciasto jest bardzo miękkie).
Przygotować posypkę: Do miseczki wsypać cukier i cynamon. Wymieszać.
Dwie duże, płaskie blachy do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.
Nabierać kopiatą łyżeczkę ciasta, uformować w dłoniach kulkę, przełożyć do miseczki z cukrem i cynamonem i obtoczyć w posypce.
Układać na blasze w odstępach. Kulki lekko spłaszczyć.
Piec jedną blachę po drugiej, w nagrzanym piekarniku ok. 8 minut, w temperaturze 200°C, grzałka góra- dół. (Ciasteczka powinny pozostać blade, tylko spód i brzegi delikatnie powinny nabrać koloru. Wtedy ciasteczka będą po ostygnięciu miękkie w środku, a chrupiące na zewnątrz. Za długo pieczone będą całe chrupiące).
Pozostawić na blasze na kilka minut. Następnie przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
W szczelnym pojemniku/ puszce można przechowywać je do ok. 1 tygodnia.
Źródło: Przepis Roya Faresa z książki: "United States of Cakes".
Po podaniu maki z sodą ciasto bylo wodniste i udalo mi sie je obtoczyc jako tako, ale pieczac mi sie rozwaliły i stopilyNie moglam ich do ręki dac a wszystkie miary zrobilam dobrze...