Rogaliki krucho- drożdżowe (2)


Rogaliki z ciasta krucho- drożdżowego z dodatkiem kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego z marmoladą lub powidłami w środku. Ciasto jest mało słodkie. Osładza je nadzienie oraz posypka cukrowa z wierzchu.
Za przesłanie przepisu serdecznie dziękuję Pani Grażynie.
Składniki na 32 sztuki:
Ciasto krucho- drożdżowe:
- 500 g mąki pszennej
- 250 g zimnego masła (lub margaryny)
- 40 g świeżych drożdży lub 12 g drożdży instant
- 1 łyżeczka cukru
- 2 jajka (rozmiar M)
- 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18% lub jogurtu greckiego (daję 45 g)
- szczypta soli
Nadzienie:
- marmolada lub gęste powidła
Dodatkowo:
- 1 jajko
- cukier (u mnie drobny do wypieków, ale może być grubszy)
Sposób przygotowania:
- Śmietanę (lub jogurt) przełożyć np. do miski. Miskę wstawić do gorącej wody i mieszać śmietanę, aż będzie lekko ciepła. Miskę z lekko ciepłą śmietaną wyciągnąć z wody, dodać pokruszone świeże (lub suszone) drożdże i cukier. Wymieszać łyżką na gładką papkę. Przykryć ściereczką i odstawić zaczyn w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
- Do dużej miski wsypać mąkę. Dodać sól, pokrojone na kawałki masło, jajka i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto na gładką, jednolitą masę. Gotowe ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
- Ciasto podzielić na cztery równe części.
- Każdą część, jedną po drugiej, rozwałkować na posypanym mąką blacie w kształt koła na grubość ok. 3 mm i pociąć na 8 trójkątów.
- Na każdy trójkąt nałożyć ok. 1 łyżeczki marmolady lub niecałą łyżeczkę powideł i zwinąć od podstawy do wierzchołka trójkąta, tworząc rogaliki. (Końcówka ciasta powinna być podwinięta pod spód rogalika). Gotowe rogaliki układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą 2 blachy rogalików).
- Odstawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
- Jajko rozkłócić i przy pomocy pędzelka posmarować rogaliki. Posypać cukrem.
- Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, ok. 20- 25 minut do zarumienienia w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.
Uwaga:
- Gotowe rogaliki można przechowywać zawinięte w worku foliowym lub w puszce do kilku dni. Można je również zamrozić. W tym celu należy włożyć je do woreczka do mrożenia i zamrozić. Przed spożyciem, wyciągnąć je i pozostawić w temperaturze pokojowej do rozmrożenia.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 32 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |


Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.