Rogaliki z ciasta krucho- drożdżowego z dodatkiem kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego z marmoladą lub powidłami w środku. Ciasto jest mało słodkie. Osładza je nadzienie oraz posypka cukrowa z wierzchu.
Za przesłanie przepisu serdecznie dziękuję Pani Grażynie.
cukier (u mnie drobny do wypieków, ale może być grubszy)
Sposób przygotowania:
Śmietanę (lub jogurt) przełożyć np. do miski. Miskę wstawić do gorącej wody i mieszać śmietanę, aż będzie lekko ciepła. Miskę z lekko ciepłą śmietaną wyciągnąć z wody, dodać pokruszone świeże (lub suszone) drożdże i cukier. Wymieszać łyżką na gładką papkę. Przykryć ściereczką i odstawić zaczyn w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
Do dużej miski wsypać mąkę. Dodać sól, pokrojone na kawałki masło, jajka i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto na gładką, jednolitą masę. Gotowe ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
Ciasto podzielić na cztery równe części.
Każdą część, jedną po drugiej, rozwałkować na posypanym mąką blacie w kształt koła na grubość ok. 3 mm i pociąć na 8 trójkątów.
Na każdy trójkąt nałożyć ok. 1 łyżeczki marmolady lub niecałą łyżeczkę powideł i zwinąć od podstawy do wierzchołka trójkąta, tworząc rogaliki. (Końcówka ciasta powinna być podwinięta pod spód rogalika). Gotowe rogaliki układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą 2 blachy rogalików).
Odstawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
Jajko rozkłócić i przy pomocy pędzelka posmarować rogaliki. Posypać cukrem.
Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, ok. 20- 25 minut do zarumienienia w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.
Uwaga:
Gotowe rogaliki można przechowywać zawinięte w worku foliowym lub w puszce do kilku dni. Można je również zamrozić. W tym celu należy włożyć je do woreczka do mrożenia i zamrozić. Przed spożyciem, wyciągnąć je i pozostawić w temperaturze pokojowej do rozmrożenia.
A dodatkowo, dla tych co lubią jeść na gorąco można je odgrzewać wkładając na 5 min. do nagrzanego już i WYŁACZONEGO ! piekarnika...nie dopiekać a odgrzewać, zwłaszcza że można je mrozić ...te z budyniem raczej nie, ale z powidłami mroziłam wielokrotnie.
Przy mrożonych lepiej je odmrozić przed włożeniem do piekarnika, bo te 5 min. ogrzewania może trzeba będzie powtórzyć.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ionanthos·
10 miesięcy temu
Rogaliki tym razem z budyniem waniliowym ( za duża niezgodność wśród " zjadaczy" z jakimi powidłami czy marmoladą muszą być), tylko zamiast drobnego cukru poszedł zwykły. Jak zawsze są smaczne i się udają ( drożdże zawsze świeże) i mogą długo być przechowywane.Dziękuję za świetny przepis.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Jola·
10 miesięcy temu
Wypróbowałam.Rogaliki są przepyszne.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ania·
10 miesięcy temu
Najlepsze na świecie często goszczą na moim stole😍
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
zuza·
11 miesięcy temu
Ten przepis jest najlepszy !!!!!😋
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Justyna·
1 lat temu
Przepis bardzo dobry😊 rogaliki wyśmienite i za każdym razem wychodzą 😋 można też z nutellą zrobić, polecam❤️
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Grażyna·
1 lat temu
Wyglądają pyszne zaraz wypróbuję przepis
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Roza·
1 lat temu
Pychotki
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Danuta ·
1 lat temu
Bardzo dobre. Dzieci chętnie po nie sięgały.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ela·
1 lat temu
Rewelacyjne te rogaliki 👌
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agata·
1 lat temu
Bardzo polecam! Lekkie, pięknie rosna, ciasto się dobrze rozwałkowuje.