Ciasteczka z jabłkiem "całuski"


Delikatnie kruche ciasteczka z kawałkiem jabłka w środku. Proste i szybkie do przygotowania, a jednocześnie bardzo smaczne.
Składniki na ok. 27 sztuk:
Ciasto kruche:
- 225 g mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 125 g masła, zimnego
- ½ jajka (pół białka i pół żółtka)*, zimne
- 50 g jogurtu naturalnego typu greckiego, zimnego
- ½ płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- 3 jabłka średniej wielkości
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto kruche: Z mąki, cukru, cukru waniliowego, masła (pokrojonego na małe kawałki), połowy jajka, jogurtu i proszku do pieczenia zagnieść jednolite ciasto ręką lub robotem kuchennym. Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
- Schłodzone ciasto rozwałkować na blacie posypanym mąką na grubość ok. 3mm. Z ciasta wykrawać kółka szklanką o średnicy 7 cm.
- Jabłka, umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na “dwunastki” (tj. na ćwiartki i każdą ćwiartkę jeszcze na 3 części).
- Kawałki jabłek ułożyć na kółkach z ciasta. Kółka złożyć na pół. Lekko docisnąć ciasto do jabłka.
- Ciasteczka układać na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia. (Wychodzi 1,5 blachy ciasteczek).
- Piec jedną blachę po drugiej w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż się lekko zarumienią.
- Upieczone ciasteczka wyłożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do ostygnięcia. Chłodne oprószyć cukrem pudrem.
Uwaga:
* Chcąc odmierzyć pół jajka, najłatwiej jest rozkłócić je w głębokim talerzu i odlać połowę.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Ilość sztuk: |
ok. 27 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |


Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.