Orzechowe trójkąty


Popularne, niemieckie ciastka orzechowe zwane Nussecken. To kruche ciastka pokryte orzechowo- migdałową polewą, a pomiędzy cienką warstwą dżemu. Słodka, chrupiąca, orzechowa warstwa karmelowa wspaniale współgra z kwaskowatym dżemem, czekoladą i kruchą warstwą ciasta.
Najczęściej wypieka się je w okresie Bożego Narodzenia, ale w sprzedaży dostępne są przez cały rok. Kupne są dość dużych rozmiarów. Ja zrobiłam małe ciasteczka, ale ciasto można pokroić na dowolnej wielkości trójkąty.
Składniki:
Ciasto kruche:
- 300 g mąki pszennej
- 130 g masła (lub margaryny), zimnego
- 100 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka, zimne
Masa orzechowo- migdałowa:
- 200 g masła
- 200 g cukru
- 200 g posiekanych orzechów laskowych lub włoskich
- 200 g posiekanych migdałów
- 4 łyżeczki cukru waniliowego
- 4 łyżki wody
Pozostałe:
- 6 łyżek dżemu morelowego (lub brzoskwiniowego)
- ok. 150 g gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto kruche. Masło (lub margarynę) posiekać nożem z mąką. Dodać cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, jajka i zagnieść kruche ciasto. (Ciasto można też zagnieść robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta). Ciasto wstawić do lodówki na 30 minut.
- Schłodzone ciasto wykleić lub rozwałkować na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia na duży prostokąt. ( U mnie na wymiar 30x 35 cm).
- Przygotować masę orzechowo- migdałową. Masło roztopić w garnku. Dodać cukier, cukier waniliowy, wodę, orzechy i migdały. Gotować, mieszając, na małej mocy palnika przez 5 minut.
- Ciasto posmarować dżemem. Masę orzechowo- migdałową wyłożyć na dżem.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut na złoty kolor w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Pozostawić do ostygnięcia.
- Odciąć ostrym nożem nierówne brzegi. Ciasto pokroić w paski, a następnie w trójkąty. (Ja pocięłam na 6 pasków).
- Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Dwa wierzchołki trójkątów posmarować czekoladą np. przy użyciu silikonowego pędzelka. Ułożyć na kratce kuchennej i pozostawić, aby czekolada zastygła.
Źródło: Przepis pochodzi ze strony: www.chefkoch.de
![]() |
Kuchnia: |
Niemiecka |
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Ilość sztuk: |
ok. 30- 50 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | średni |


Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.