Czy mogę użyć masło roślinne?
Kruche ślimaczki cynamonowe
Kruche ciasteczka ślimaczki z cynamonem i cukrem w środku. Przygotowane są z kruchego ciasta na jogurcie, bez dodatku jajka. Przypominają popularne bułeczki cynamonowe. Są smaczne, aromatyczne, szybkie i łatwe do przygotowania.
Składniki na ok. 45 sztuk:
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 70 g gęstego jogurtu naturalnego typu greckiego
- 40 g cukru
Nadzienie:
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 3 łyżeczki cukru
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto. Zimne masło pokroić na małe kawałki. Dodać mąkę, jogurt i cukier. Zagnieść jednolite ciasto (ręką lub robotem kuchennym).
- Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na prostokąt o wymiarach 30x 40 cm.
- W miseczce wymieszać cynamon, cukier i cukier waniliowy. Posypać tym ciasto.
- Ciasto zwinąć ściśle jak roladę wzdłuż dłuższego boku. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
- Ciasto odwinąć z folii i pokroić na cienkie paseczki o grubości 0,5 cm. (Ciasto będzie się trochę rozchodzić przy krojeniu. To normalne, ponieważ cukier z cynamonem oddziela od siebie warstwy ciasta).
- Ślimaczki układać na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia.
- Piec w nagrzanym piekarniku do zarumienienia, jedną blachę po drugiej, ok. 15- 17 minut w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół).
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
|
|
Ilość sztuk: |
ok. 45 |
|
Trudność: | łatwa | |
Koszt: | niski |
Odsłon: 116665
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.