Kruche ślimaczki cynamonowe

Kruche ciasteczka ślimaczki z cynamonem i cukrem w środku. Przygotowane są z kruchego ciasta na jogurcie, bez dodatku jajka. Przypominają popularne bułeczki cynamonowe. Są smaczne, aromatyczne, szybkie i łatwe do przygotowania.

Składniki na ok. 45 sztuk:

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 70 g gęstego jogurtu naturalnego typu greckiego
  • 40 g cukru

Nadzienie:

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Zimne masło pokroić na małe kawałki. Dodać mąkę, jogurt i cukier. Zagnieść jednolite ciasto (ręką lub robotem kuchennym).
  2. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na prostokąt o wymiarach 30x 40 cm.
  3. W miseczce wymieszać cynamon, cukier i cukier waniliowy. Posypać tym ciasto.
  4. Ciasto zwinąć ściśle jak roladę wzdłuż dłuższego boku. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
  5. Ciasto odwinąć z folii i pokroić na cienkie paseczki o grubości 0,5 cm. (Ciasto będzie się trochę rozchodzić przy krojeniu. To normalne, ponieważ cukier z cynamonem oddziela od siebie warstwy ciasta).
  6. Ślimaczki układać na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku do zarumienienia, jedną blachę po drugiej, ok. 15- 17 minut w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół).

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 45

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Kruche ślimaczki cynamonowe Kruche ślimaczki cynamonowe