Tort piernikowy


Świąteczny tort piernikowy przełożony powidłami śliwkowymi z czekoladą i kremem budyniowym. Idealny tort na święta Bożego Narodzenia. Udekorowany jest polewą czekoladową i domowymi pierniczkami. Bardzo smaczny i wilgotny.
Składniki:
Ciasto piernikowe:
- 450 g mąki pszennej
- 3 jajka (rozmiar M)
- 1 szklanka cukru (= 200 g)
- 1 szklanka zaparzonej kawy (z ekspresu, rozpuszczalna lub parzona bez fusów)
- 1 szklanka płynnego miodu (= 330 g)
- 150 ml oleju np. rzepakowego
- 4 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
Czekośliwka:
- 200 g powideł śliwkowych
- 100 g czekolady gorzkiej
Masa budyniowa:
- 2 żółtka
- 1 szklanka mleka (= 250 ml)
- ½ szklanki cukru (= 100 g)
- 1 kopiata łyżka skrobi ziemniaczanej (= 20 g)
- 250 g masła
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
Poncz:
- ok. 150 ml zaparzonej kawy
Polewa:
- 60 g czekolady gorzkiej
- 60 ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
- 20 g masła
Do dekoracji:
- pierniczki kupne lub domowe (u mnie z przepisu: "Miękkie pierniczki z ciasta dojrzewającego")
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto piernikowe. Mąkę wymieszać z sodą i przyprawą do piernika. Odstawić na bok.
- Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem i miodem na puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera na niskie i miksując krótko, tylko do połączenia się składników, dodać stopniowo kawę, wymieszaną mąkę i olej.
- Osobno ubić białka na sztywno. Pianę z białek wmieszać delikatnie szpatułką do ciasta.
- Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i zacisnąć obręcz. Ciasto wyłożyć do tortownicy.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Po ostygnięciu górę ciasta wyrównać, ścinając powstałą górkę, a następnie przeciąć ciasto dwukrotnie tak, aby powstały 3 blaty.
- Przygotować kawę na poncz i pozostawić do ostygnięcia.
- Wszystkie blaty ciasta nasączyć ponczem. (Górny blat najlepiej nasączyć od wewnętrz).
- Przygotować czekośliwkę. Czekoladę drobno posiekać. Dodać do garnka i razem z powidłami śliwkowymi podgrzewać, aż czekolada się roztopi.
- Czekośliwkę rozsmarować na dolnym i środkowym blacie, pozostawiając trochę odstępu od brzegu. Pozostawić do ostygnięcia.
- Przygotować masę budyniową. Pół szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami i skrobią ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Od zagotowania, gotować ok. 1 minuty, aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń ściągnąć z pieca i od razu przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. (W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch). Pozostawić do ostygnięcia.
- Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dodać przyprawę do piernika. Dalej miksując, dodawać stopniowo chłodny budyń.
- ⅓ masy budyniowej rozłożyć na dolnym blacie. Przykryć środkowym blatem i rozsmarować połowę z pozostałej masy. Przykryć górnym blatem. Tort posmarować resztą masy, wykładając większość masy na górę, a boki pokryć cienko masą (jeśli chcecie uzyskać efekt "nagiego tortu" jak na zdjęciach).
- Tort wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na noc.
- Przygotować polewę czekoladową. Czekoladę drobno posiekać. Przełożyć do garnka i zalać śmietaną. Całość podgrzewać na małej mocy palnika, ciągle mieszając, aż czekolada się rozpuści i powstanie jednolita masa. Garnek ściągnąć z pieca i dodać masło. Wymieszać, aż do rozpuszczenia się masła. Polewę pozostawić do ostygnięcia lub schłodzić, wkładając garnek na chwilę do zimnej wody.
- Polewę wylać na tort zaczynając od brzegów, aby spływała po bokach, a resztę rozprowadzić na środku.
- Wcisnąć pierniczki. Tort wstawić do lodówki, aby polewa zgęstniała.
Uwagi:
- Koniecznie proszę sprawdzić ciasto patyczkiem. Ciasto może wyglądać na upieczone, a w środku być surowe. Należy piec do suchego patyczka.
- Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
- 1 szklanka= 250 ml
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 16 |
![]() |
Trudność: | średnia |
![]() |
Koszt: | średni |



Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.