Tort piernikowy

17 Komentarzy
Tort piernikowy

Świąteczny tort piernikowy przełożony powidłami śliwkowymi z czekoladą i kremem budyniowym. Idealny tort na święta Bożego Narodzenia. Udekorowany jest polewą czekoladową i domowymi pierniczkami. Bardzo smaczny i wilgotny.

Składniki:

Ciasto piernikowe:

  • 450 g mąki pszennej
  • 3 jajka (rozmiar M)
  • 1 szklanka cukru (= 200 g)
  • 1 szklanka zaparzonej kawy (z ekspresu, rozpuszczalna lub parzona bez fusów)
  • 1 szklanka płynnego miodu (= 330 g)
  • 150 ml oleju np. rzepakowego
  • 4 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

Czekośliwka:

  • 200 g powideł śliwkowych
  • 100 g czekolady gorzkiej

Masa budyniowa:

  • 2 żółtka
  • 1 szklanka mleka (= 250 ml)
  • ½ szklanki cukru (= 100 g)
  • 1 kopiata łyżka skrobi ziemniaczanej (= 20 g)
  • 250 g masła
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika

Poncz:

  • ok. 150 ml zaparzonej kawy

Polewa:

  • 60 g czekolady gorzkiej
  • 60 ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 20 g masła

Do dekoracji:

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto piernikowe. Mąkę wymieszać z sodą i przyprawą do piernika. Odstawić na bok.
  2. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem i miodem na puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera na niskie i miksując krótko, tylko do połączenia się składników, dodać stopniowo kawę, wymieszaną mąkę i olej.
  3. Osobno ubić białka na sztywno. Pianę z białek wmieszać delikatnie szpatułką do ciasta.
  4. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i zacisnąć obręcz. Ciasto wyłożyć do tortownicy.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Po ostygnięciu górę ciasta wyrównać, ścinając powstałą górkę, a następnie przeciąć ciasto dwukrotnie tak, aby powstały 3 blaty.

2

  1. Przygotować kawę na poncz i pozostawić do ostygnięcia.
  2. Wszystkie blaty ciasta nasączyć ponczem. (Górny blat najlepiej nasączyć od wewnętrz).
  3. Przygotować czekośliwkę. Czekoladę drobno posiekać. Dodać do garnka i razem z powidłami śliwkowymi podgrzewać, aż czekolada się roztopi.
  4. Czekośliwkę rozsmarować na dolnym i środkowym blacie, pozostawiając trochę odstępu od brzegu. Pozostawić do ostygnięcia.
  5. Przygotować masę budyniową. Pół szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami i skrobią ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Od zagotowania, gotować ok. 1 minuty, aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń ściągnąć z pieca i od razu przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. (W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch). Pozostawić do ostygnięcia.
  6. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dodać przyprawę do piernika. Dalej miksując, dodawać stopniowo chłodny budyń.
  7. ⅓ masy budyniowej rozłożyć na dolnym blacie. Przykryć środkowym blatem i rozsmarować połowę z pozostałej masy. Przykryć górnym blatem. Tort posmarować resztą masy, wykładając większość masy na górę, a boki pokryć cienko masą (jeśli chcecie uzyskać efekt "nagiego tortu" jak na zdjęciach).
  8. Tort wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na noc.
  9. Przygotować polewę czekoladową. Czekoladę drobno posiekać. Przełożyć do garnka i zalać śmietaną. Całość podgrzewać na małej mocy palnika, ciągle mieszając, aż czekolada się rozpuści i powstanie jednolita masa. Garnek ściągnąć z pieca i dodać masło. Wymieszać, aż do rozpuszczenia się masła. Polewę pozostawić do ostygnięcia lub schłodzić, wkładając garnek na chwilę do zimnej wody.
  10. Polewę wylać na tort zaczynając od brzegów, aby spływała po bokach, a resztę rozprowadzić na środku.
  11. Wcisnąć pierniczki. Tort wstawić do lodówki, aby polewa zgęstniała.

Uwagi:

  • Koniecznie proszę sprawdzić ciasto patyczkiem. Ciasto może wyglądać na upieczone, a w środku być surowe. Należy piec do suchego patyczka.
  • Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
  • 1 szklanka= 250 ml

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Tort piernikowy Tort piernikowy Tort piernikowy
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 9 miesięcy temu
    Super, co można dać zamiast budyniu?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina · 10 miesięcy temu
    Robiłam trzy lata temu. Tylko krem robiłam z śmietany kremówki i mascarpone z dodatkiem przyprawy do piernika i wódki piernikowej. Nasączenie też robiłam z wódki piernikowej lekko rozcieńczonej wodą. Był obłędny. Co roku planuję powtórzyć ale potem czasu brak, może w tym roku się uda bo był przepyszny i mam na niego mega ochotę. Tak sobie pomyślałam, że tym razem przybrałabym go ciasteczkami lotus zamiast pierników. Przepis polecam każdemu. U mnie zawsze nasączamy alkoholem bo tak lubimy i robimy tak wszystkie torciki 😁
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Marta · 9 miesięcy temu
      Proszę o podanie proporcji na krem z kremówki i mascarpone 
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Paulina · 9 miesięcy temu
        500 ml kremówki i 250 g serka mascarpone. 
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
          Marta · 9 miesięcy temu
          Bardzo dziękuję 😃😊 dzisiaj robię taki tort 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 1 lat temu
    Zrobiłam w tym roku. Dodałam znacznie więcej przypraw niż w przepisie. Celowo. Był obłędny! Będę powtarzać co roku.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 2 lat temu
    (nod)Pyszny tort piernikowy! Bardzo dobry przepis:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Eva · 2 lat temu
    Czy moge ciasto wczesniej upiec i zamrozic?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 2 lat temu
    Chciałabym zapytać czy ciasto piernikowe nie jest zbyt słodkie? Szklanka cukru i miodu to dużo 😊
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dominika · 2 lat temu
    Dzień dobry, uda się wersja bezglutenowa tego ciasta? Jakich mąk wtedy użyć? Tradycyjny biszkopt do tortu wychodzi super z mieszanki kukurydzianej i ziemniaczanej, ale tu blaty będą wyraźnie cięższe i nie wiem czy te mąki sobie poradzą ? Dodam że często korzystam z Pani przepisów, niektóre dostosowuje do potrzeb bezglutenowej diety. Wszystko do tej pory się udawało i było pyszne :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Niestety nie próbowałam. Mieszałabym różne mąki np. gryczaną, ryżową, jaglaną i do tego skrobia. Jeśli przetestujesz, proszę daj nam znać, bo to ważne informacje dla bezglutenowców. Ja również skorzystam ;)
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Dominika · 2 lat temu
        Dobrze, dziękuję za odpowiedź. Tak właśnie myślałam o mieszance gryczana, ryżowa + jeszcze jakaś - te mąki sprawdzają się przy piernikach, więc może i tu również. Jeśli przetestuje w te święta, dam znać.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 3 lat temu
    Torcik jest przepyszny. Polecam ten przepis:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Pati · 4 lat temu
    Co Pani proponuje zamiast kawy do ciasta piernikowego? :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Bogusia · 5 lat temu
    Dziwię się, że ten tort nie ma jeszcze komentarzy... Zrobiłam go na te święta i właśnie zjadłam kawałek. Jest naprawdę przepyszny! Wilgotny, wystarczająco słodki. Smak piernika idealnie komponuje się z czekośliwką i masą budyniową. W dodatku wykonanie nie jest trudne. Myślę, że jeśli ktoś choć raz spróbuje go zrobić to już nigdy nie wróci do tradycyjnego piernika. Ja szczerze polecam. Pozdrawiam Autorkę i życzę dalszych udanych przepisów!