Brownie z awokado


Soczyste, mocno wilgotne brownie przygotowane z … awokado. Tak, to niskie, nieduże czekoladowe ciasto zawiera miąższ z ok. 1,5 awokado. Wpływa ono na wilgotność i konsystencję ciasta, natomiast w smaku jest w ogóle niewyczuwalne. Smakuje dorosłym jak i dzieciom. Dzieci rzucają się na nie ze względu na czekoladę, nie domyślając się co kryje w środku.
Ciasto jest dość niskie, delikatne, nie za słodkie, a do tego bezglutenowe i bez laktozy. Można podawać je od razu po przygotowaniu lub schłodzone. Po schłodzeniu w lodówce robi się stabilniejsze.
Składniki:
Ciasto:
- 250 g awokado (potrzeba 2 sztuki)
- 4 łyżki kakao
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 jajka
- 100 g czekolady gorzkiej
- 90 g mąki migdałowej, zmielonych migdałów lub zmielonych orzechów
- ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 50 g cukru lub erytrytolu
Do dekoracji:
- 1 banan
- 50 g czekolady gorzkiej
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto. Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia.
- Odmierzyć 250 g miąższu z awokado. Przełożyć do miski. Dodać kakao, chłodną, ale jeszcze płynną czekoladę, olej kokosowy, cukier waniliowy i dwa jajka. Zmiksować blenderem na gładką masę.
- Osobno wymieszać zmielone migdały (lub orzechy) z sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i cukrem. Dodać do masy czekoladowej i wymieszać łyżką do połączenia się składników.
- Formę kwadratową o boku 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy i wyrównać.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 35 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Wierzch ciasta powinien być upieczony. W środku ciasto jest wilgotne. Nie należy sprawdzać ciasta patyczkiem. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
- Przygotować dekorację. Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej.
- Banana obrać, pokroić na plasterki i ułożyć na cieście. Polać roztopioną czekoladą.
Źródło: Lekko zmieniony przepis ze strony: mypcoskitchen.com
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 16 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | średni |



Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.