Ciasto czekoladowe bez cukru, glutenu i laktozy


Wilgotne, zwarte ciasto czekoladowe bez glutenu i laktozy, osłodzone daktylami. Udekorowane jest polewą czekoladowo- bananową i prażonymi orzechami.
Składniki:
- 300 g suszonych daktyli bez pestek
- 200 ml wody
- 90 g zmielonych migdałów lub orzechów laskowych
- 100 ml oleju kokosowego
- 2 łyżeczki mielonego imbiru
- 2 łyżeczki mielonego kardamonu
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 łyżka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 120 g mąki gryczanej lub ryżowej
- 3 łyżki kakao
- 2 żółtka
- 300 ml mleka kokosowego z puszki
- 4 białka
Dodatkowo:
- krem czekoladowo- bananowy
- garść dowolnych orzechów
Sposób przygotowania:
- Daktyle przełożyć do rondelka, zalać wodą i zagotować. Gotować na małej mocy palnika ok. 15- 20 minut, aż daktyle zmiękną i płyn wyparuje. Pozostawić do ostygnięcia.
- Mąkę, zmielone orzechy, daktyle, olej kokosowy, przyprawy, proszek do pieczenia, kakao, żółtka i mleko kokosowe zmiksować w malakserze lub innym urządzeniu z ostrym nożem (u mnie Thermomix) na najwyższych obrotach.
- Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać szpatułką do ciasta.
- Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto przełożyć do formy i wyrównać.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60 minut w temperaturze 175°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia.
- Przygotować krem według przepisu: „Krem czekoladowo- bananowy”. Krem wyłożyć na ciasto.
- Orzechy posiekać i podprażyć na suchej patelni, aż lekko się zarumienią. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie posypać nimi krem.
Źródło: Lekko zmieniony przepis z książki "Süsses ohne Frust" Ulrika Hoffer.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 12- 16 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | wysoki |


Powiązane przepisy
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.