Tort śmietankowo- truskawkowy

Lekki tort truskawkowy. Składa się z jasnego biszkoptu i piankowego kremu przygotowanego na bazie śmietanki i truskawek. Jest lekki, delikatny, nie za słodki i bardzo smaczny.

Składniki na tort o śr. 26 cm i wysokości ok. 9 cm (bez dekoracji):

1 szklanka= 250ml

Biszkopt:

  • 6 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • ¾ szklanki mąki pszennej (lub 120 g)
  • ¾ szklanki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej (lub 120 g)
  • 1 szklanka cukru (lub 200 g)
  • 2 łyżki wody

Krem śmietankowo- truskawkowy:

  • 500 g truskawek
  • 500 g słodkiej śmietanki 30- 36%, schłodzonej
  • 80 g cukru
  • 4 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku

Dodatkowo:

  • ok. 340 g dżemu truskawkowego (ok. 8 kopiatych łyżek)
  • 400 g słodkiej śmietanki 30- 36%, schłodzonej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • śmietan- fix (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Odstawić na bok.
  2. Przygotować biszkopt: Mąkę wymieszać ze skrobią w misce, a następnie przesiać przez sitko. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku. Wymieszaną mąkę ze skrobią dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do momentu połączenia się składników. W międzyczasie dodać wodę.
  3. Gotowe ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Po upieczeniu odwrócić biszkopt wraz z formą do góry dnem na kratkę kuchenną (lub blat) wyłożoną papierem do pieczenia. (W ten sposób uzyskamy płaski biszkopt). Pozostawić do ostygnięcia, a następnie wyciągnąć z formy i przeciąć dwukrotnie tak, aby powstały 3 blaty.
  4. Przygotować krem śmietankowo- truskawkowy: Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Przełożyć do miski. Dodać cukier i zmiksować blenderem na puree.
  5. Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej wody. Pozostawić na ok. 5- 10 minut do napęcznienia. Gdy żelatyna napęcznieje, podgrzać, ciągle mieszając, aż się rozpuści. Garnek z żelatyną ściągnąć z pieca i mieszając energicznie trzepaczką, dodawać stopniowo zmiksowane truskawki. Masę wstawić do lodówki, aż zacznie lekko tężeć. (Należy do niej zaglądać, aby za mocno nie zgęstniała. Może to trwać ok. 30- nawet do 90 minut).
  6. Śmietankę ubić na sztywno i wmieszać delikatnie do lekko tężejących truskawek.
  7. Pierwszy blat biszkoptu ułożyć na paterze. Zacisnąć wysoką obręcz do tortu. (Ja zapięłam dwie niskie obręcze). Posmarować 4 łyżkami dżemu. Wyłożyć ⅓ kremu śmietankowo- truskawkowego. Przykryć drugim blatem. Posmarować 4 łyżkami dżemu. Wyłożyć połowę z pozostałego kremu i przykryć trzecim blatem. Wyłożyć resztę kremu.

2

3

  1. Ciasto wstawić najlepiej na noc do lodówki, aby krem stężał.
  2. Śmietankę ubić z dodatkiem śmietan- fix na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Bitą śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy i udekorować boki i górę tortu. Ozdobić kawałkami truskawek.
  3. Tort przechowywać w lodówce do ok. 3- 4 dni.
Tort śmietankowo- truskawkowy Tort śmietankowo- truskawkowy Tort śmietankowo- truskawkowy