Torcik jogurtowo- truskawkowy


Lekki, prosty i smaczny torcik truskawkowy. Tort składa się z biszkoptu przełożonego lekkim, truskawkowym kremem śmietankowo- jogurtowym i ozdobiony jest truskawkami w galaretce. W sam raz na upały.
Składniki:
Biszkopt:
- 3 jajka
- 100 g cukru
- szczyta soli
- 4 łyżki wody
- 100 g mąki pszennej
- 75 g skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Poncz:
- 125 ml wody
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
Krem truskawkowy:
- 100 g truskawek
- 70 g cukru
- 400 g jogurtu naturalnego
- 7 listków żelatyny (= 5,5 łyżeczki żelatyny w proszku)
- 200 g słodkiej śmietany 30- 36%
Dodatkowo:
- 1 galaretka truskawkowa
- 300 g truskawek
Sposób przygotowania:
- Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić z 4 łyżkami wody i szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Dodawać do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do momentu połączenia się składników.
- Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
- Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Pozostawić do ostygnięcia. Następnie przeciąć na pół tak, aby powstały 2 blaty.
- Przygotować poncz. Zimną wodę wymieszać z sokiem z cytryny. Odstawić na bok.
- Przygotować krem truskawkowy. Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Truskawki, cukier i jogurt zmiksować blenderem na jednolitą masę.
- Żelatynę namoczyć w 6 łyżkach zimnej wodzie.
- Dolny blat biszkoptu ułożyć na paterze i zacisnąć obręcz do tortu (lub włożyć blat do tortownicy). Nasączyć połową ponczu.
- Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, mieszając, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki jogurtu z truskawkami i wymieszać, a następnie dodać do reszty jogurtu. Pozostawić, aż zacznie tężeć. (Najlepiej wstawić na chwilę do lodówki lub do zimnej wody). Śmietanę ubić na sztywno. Dodać do tężejącego jogurtu i delikatnie wymieszać.
- Krem wyłożyć na biszkopt i przykryć drugim blatem. Blat nasączyć resztą ponczu. Ciasto wstawić do lodówki.
- W tym czasie przygotować truskawki i galaretkę. Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Pokroić w plasterki i ułożyć na torcie.
- Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu tylko w 400 ml wody. Ostudzić. Lekko tężejącą wylać na truskawki. (Można chłodną galaretkę włożyć do lodówki, aby przyśpieszyć proces tężenia). Tort wstawić do lodówki do stężenia.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 12- 16 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | średni |


Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.