Ciasto ekspresowe. Zarówno ciasto jak i masa jest bardzo szybkie do przygotowania. To jedno z tych ciast, które zawsze się udaje. Proste w przygotowaniu, nawet dla początkujących w kuchni. W smaku jak murzynek z masą kokosową.
Składniki na formę o wymiarach ok. 40x 30 cm:
Ciasto:
250 g masła, temperatura pokojowa
200 g cukru
200 g mąki pszennej
3 łyżki kakao (lub 30 g)
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
4 łyżki mleka, temperatura pokojowa
Masa:
500 ml mleka
6 łyżek kaszy manny (dałam 80g)
200 g masła
200 g cukru
200 g wiórków kokosowych
Polewa czekoladowa:
200 g czekolady gorzkiej (o zawartości ok. 50% kakao)
100 ml słodkiej, płynnej śmietanki 30%
Sposób przygotowania:
Formę do pieczenia o wymiarach ok. 40x 30 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką. Odstawić na bok.
Przygotować ciasto: W miseczce wymieszać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Przesiać.
Miękkie masło ucierać z cukrem na wysokich obrotach przez ok. 10 minut. Dalej miksując dodać po kolei po jednym jajku (miksując każde jajko przez ok. 1 minutę). Następnie dodawać stopniowo mieszankę mączną i mleko, mieszając robotem kuchennym na najniższych obrotach lub szpatułką. Gotowe ciasto wyłożyć do przygotowanej formy.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół, do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować masę: Masło pokroić na kawałki. Mleko zagotować. Dodać kaszę manną i potem masło, ciągle mieszając trzepaczką. Chwilę gotować, mieszając, aż kasza napęcznieje (ok. 1- 2 minuty). Wmieszać cukier i wiórki kokosowe. Gotową, gorącą masę wylać na chłodne ciasto. Pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować polewę czekoladową: Czekoladę połamać na kawałki i razem ze śmietanką rozpuścić w kąpieli wodnej. Polewę wylać na masę.
Ciasto wstawić do lodówki, aby polewa zgęstniała.
Źródło: Na podstawie przepisu ze strony: www.chefkoch.de, autor: Pumuckl alias Heike, "Bounty- Mogel- Kuchen".
[b]Marysienko[/b] ja również przechowuję to ciasto w lodówce i nie miałam takiego problemu. Czy wylewasz gorącą masę na ciasto? Może zrób następnym razem troszkę rzadszą masę. Może wtedy lepiej się sklei z ciastem.
Robiłam już dwa razy (szkoda, że nie pomyślałam zrobić zdjęcie!) , ciasto pycha ale w obydwu przypadkach, masa "odchodzi" od ciasta. Wszystko robione według przepisu, ładnie zastyga i póxniej przy krojeniu "schodzi". Jaki może być tego powód? Czy to przez przechowywanie w lodówce, czy coś innego?
Ciasto rzeczywiście bardzo proste i bardzo smaczne. Wyszło mi przy pierwszym podejściu, a to już sukces. Co do polewy nie byłem pewien, więc skrzywdziłem swój wypiek kupną, ale walory smakowe przepisu nie zostały przezwyciężone. Dziękuję za receptę, bo mi ciasto niemal życie uratowało ;)
Mi również warstwa z wiórkami wyszła dużo mniejsza od ciasta (pomimo mniejszej blachy), ale ciasto jest bardzo smaczne, rozpływające się w ustach. Dałam mniej cukru do obu warstw. Podoba mi się ciasto - nie jest typowo biszkoptowe ale bardziej zwarte i gęste co moim zdaniem pasuje do tej wiórkowej masy, zwykły biszkopt (jaki do tej pory widziałam przy tego typu cieście) byłby moim zdaniem za suchy. Niestety tradycyjnie miałam problemy z polewą - nie wiem jak to jest ale w dwóch na trzech przypadkach ona mi się zawsze "warzy" - mam na myśli oddzielanie się tłuszczu od masy. Powstaje gęsta, lekko grudkowata papka. Dzieje się tak i przy robieniu polewy z czekolady i przy takiej z kakao, margaryny i cukru, pomimo podgrzewaniu w kąpieli wodnej. Próbowałam ją jakoś ratować, ponownie ocieplając, było mi szkoda tych 2 czekolad, więc odlałam tłuszcz i jakoś rozsmarowałam tę papkę na cieście. Jakoś zastygła, choć nie wygląda zbyt ładnie. W każdym razie bez względu na moje problemy z "warzeniem" rozpuszczone czekolady wydały mi się zdecydowanie zbyt gęste jak na polewę.
Joanno twoj blog naprawde uzaleznia, dzisiaj wyprobowalam kolejny przepis na ciasto Bounty i znowu wyszlo przepysznie. Jeszcze raz dziekuje i pozdrawiam.
Właśnie zrobiłam te ciasto, z połowy składników, wyszło bardzo dobre. Zamiast kaszy mannej dałam torebkę budyniu waniliowego., polecam i gratuluję przepisu.
Ciasto bardzo dobre,jak wszytkie które wykonałam z tej strony:)Jedynie do polewy dałam tyle smietany ile czekolady,bo wyszla mi za gęsta.Dziękuję za wszytskie przepisy:)