Ciasto Bounty

65 Komentarzy
Ciasto Bounty

Ciasto ekspresowe. Zarówno ciasto jak i masa jest bardzo szybkie do przygotowania. To jedno z tych ciast, które zawsze się udaje. Proste w przygotowaniu, nawet dla początkujących w kuchni. W smaku jak murzynek z masą kokosową.

Składniki na formę o wymiarach ok. 40x 30 cm:

Ciasto:

  • 250 g masła, temperatura pokojowa
  • 200 g cukru
  • 200 g mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao (lub 30 g)
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 4 łyżki mleka, temperatura pokojowa

Masa:

  • 500 ml mleka
  • 6 łyżek kaszy manny (dałam 80g)
  • 200 g masła
  • 200 g cukru
  • 200 g wiórków kokosowych

Polewa czekoladowa:

  • 200 g czekolady gorzkiej (o zawartości ok. 50% kakao)
  • 100 ml słodkiej, płynnej śmietanki 30%

Sposób przygotowania:

  1. Formę do pieczenia o wymiarach ok. 40x 30 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką. Odstawić na bok.
  2. Przygotować ciasto: W miseczce wymieszać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Przesiać.
  3. Miękkie masło ucierać z cukrem na wysokich obrotach przez ok. 10 minut. Dalej miksując dodać po kolei po jednym jajku (miksując każde jajko przez ok. 1 minutę). Następnie dodawać stopniowo mieszankę mączną i mleko, mieszając robotem kuchennym na najniższych obrotach lub szpatułką. Gotowe ciasto wyłożyć do przygotowanej formy.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół, do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
  5. Przygotować masę: Masło pokroić na kawałki. Mleko zagotować. Dodać kaszę manną i potem masło, ciągle mieszając trzepaczką. Chwilę gotować, mieszając, aż kasza napęcznieje (ok. 1- 2 minuty). Wmieszać cukier i wiórki kokosowe. Gotową, gorącą masę wylać na chłodne ciasto. Pozostawić do ostygnięcia.
  6. Przygotować polewę czekoladową: Czekoladę połamać na kawałki i razem ze śmietanką rozpuścić w kąpieli wodnej. Polewę wylać na masę.
  7. Ciasto wstawić do lodówki, aby polewa zgęstniała.

Źródło: Na podstawie przepisu ze strony: www.chefkoch.de, autor: Pumuckl alias Heike, "Bounty- Mogel- Kuchen".

Czas

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Ciasto Bounty Ciasto Bounty
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 11 lat temu
    na jakie wymiary blachy to ciasto ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    marysienka · 11 lat temu
    Tak, masę wylewam gorącą. Faktycznie jest dość gęsta, może to jest właśnie powód. Następnym razem spróbuję zrobić rzadszą, dziękuję za radę :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Marysienko[/b] ja również przechowuję to ciasto w lodówce i nie miałam takiego problemu. Czy wylewasz gorącą masę na ciasto? Może zrób następnym razem troszkę rzadszą masę. Może wtedy lepiej się sklei z ciastem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    marysienka · 11 lat temu
    Robiłam już dwa razy (szkoda, że nie pomyślałam zrobić zdjęcie!) , ciasto pycha ale w obydwu przypadkach, masa "odchodzi" od ciasta. Wszystko robione według przepisu, ładnie zastyga i póxniej przy krojeniu "schodzi". Jaki może być tego powód? Czy to przez przechowywanie w lodówce, czy coś innego?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 11 lat temu
    robię ciasto po raz drugi, jest pyszne! ja zamiast gorzkiej czekolady dodaje melcznej, lepiej smakuje;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 11 lat temu
    Witam. A mnie już drugi raz nie wyszło ciasto, sam zakalec... Zastanawiam się dlaczego??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Adrianna · 11 lat temu
    [quote]Zrobiłem jest zajefajne. ponieważ jestem za granicą i ciężko jest kupić zwykłe masło (za daleko do sklepu) czy mogę użyć solonego?[/quote]

    ja zrobiłam na solonym i myślę, że jest równie przepyszne :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anchuan · 11 lat temu
    Zrobiłem jest zajefajne. ponieważ jestem za granicą i ciężko jest kupić zwykłe masło (za daleko do sklepu) czy mogę użyć solonego?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    sylwetka · 11 lat temu
    sprawdzone, wyśmienite
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Tomek · 11 lat temu
    Ciasto rzeczywiście bardzo proste i bardzo smaczne. Wyszło mi przy pierwszym podejściu, a to już sukces. Co do polewy nie byłem pewien, więc skrzywdziłem swój wypiek kupną, ale walory smakowe przepisu nie zostały przezwyciężone. Dziękuję za receptę, bo mi ciasto niemal życie uratowało ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    AnNa · 11 lat temu
    Mi również warstwa z wiórkami wyszła dużo mniejsza od ciasta (pomimo mniejszej blachy), ale ciasto jest bardzo smaczne, rozpływające się w ustach. Dałam mniej cukru do obu warstw. Podoba mi się ciasto - nie jest typowo biszkoptowe ale bardziej zwarte i gęste co moim zdaniem pasuje do tej wiórkowej masy, zwykły biszkopt (jaki do tej pory widziałam przy tego typu cieście) byłby moim zdaniem za suchy. Niestety tradycyjnie miałam problemy z polewą - nie wiem jak to jest ale w dwóch na trzech przypadkach ona mi się zawsze "warzy" - mam na myśli oddzielanie się tłuszczu od masy. Powstaje gęsta, lekko grudkowata papka. Dzieje się tak i przy robieniu polewy z czekolady i przy takiej z kakao, margaryny i cukru, pomimo podgrzewaniu w kąpieli wodnej. Próbowałam ją jakoś ratować, ponownie ocieplając, było mi szkoda tych 2 czekolad, więc odlałam tłuszcz i jakoś rozsmarowałam tę papkę na cieście. Jakoś zastygła, choć nie wygląda zbyt ładnie. W każdym razie bez względu na moje problemy z "warzeniem" rozpuszczone czekolady wydały mi się zdecydowanie zbyt gęste jak na polewę.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 11 lat temu
    Joanno twoj blog naprawde uzaleznia, dzisiaj wyprobowalam kolejny przepis na ciasto Bounty i znowu wyszlo przepysznie. Jeszcze raz dziekuje i pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Violetta · 12 lat temu
    Właśnie zrobiłam te ciasto, z połowy składników, wyszło bardzo dobre. Zamiast kaszy mannej dałam torebkę budyniu waniliowego., polecam i gratuluję przepisu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 12 lat temu
    Ciasto bardzo dobre,jak wszytkie które wykonałam z tej strony:)Jedynie do polewy dałam tyle smietany ile czekolady,bo wyszla mi za gęsta.Dziękuję za wszytskie przepisy:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Sylwio[/b] pomnóż wszystkie składniki przez ten współczynnik i zaokrąglij do najbliższej wartości.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 12 lat temu
    Witaj chciałam zapytać kogoś bo nie rozumiem co znaczy : "należy użyć 62% (0.62 krotność) ilości składników z oryginalnego przepisu" czyli ile?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Magdo[/b] możesz. Skorzystaj z przelicznika form (Znajdziesz go w menu, po lewej stronie).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 12 lat temu
    Czy moge je zrobic na mniejszej tortownicy? Nie wyjdzie za plaskie?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Moniko[/b] może być margaryna, ale tylko do ciasta. Do masy polecam masło.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 12 lat temu
    czy zamiast masła może być margaryna???czy koniecznie masło???:)