
Ciasto ekspresowe. Zarówno ciasto jak i masa jest bardzo szybkie do przygotowania. To jedno z tych ciast, które zawsze się udaje. Proste w przygotowaniu, nawet dla początkujących w kuchni. W smaku jak murzynek z masą kokosową.
Składniki na formę o wymiarach ok. 40x 30 cm:
Ciasto:
- 250 g masła, temperatura pokojowa
 - 200 g cukru
 - 200 g mąki pszennej
 - 3 łyżki kakao (lub 30 g)
 - 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
 - 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
 - 4 łyżki mleka, temperatura pokojowa
 
Masa:
- 500 ml mleka
 - 6 łyżek kaszy manny (dałam 80g)
 - 200 g masła
 - 200 g cukru
 - 200 g wiórków kokosowych
 
Polewa czekoladowa:
- 200 g czekolady gorzkiej (o zawartości ok. 50% kakao)
 - 100 ml słodkiej, płynnej śmietanki 30%
 
Sposób przygotowania:
- Formę do pieczenia o wymiarach ok. 40x 30 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką. Odstawić na bok.
 - Przygotować ciasto: W miseczce wymieszać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Przesiać.
 - Miękkie masło ucierać z cukrem na wysokich obrotach przez ok. 10 minut. Dalej miksując dodać po kolei po jednym jajku (miksując każde jajko przez ok. 1 minutę). Następnie dodawać stopniowo mieszankę mączną i mleko, mieszając robotem kuchennym na najniższych obrotach lub szpatułką. Gotowe ciasto wyłożyć do przygotowanej formy.
 - Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół, do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
 - Przygotować masę: Masło pokroić na kawałki. Mleko zagotować. Dodać kaszę manną i potem masło, ciągle mieszając trzepaczką. Chwilę gotować, mieszając, aż kasza napęcznieje (ok. 1- 2 minuty). Wmieszać cukier i wiórki kokosowe. Gotową, gorącą masę wylać na chłodne ciasto. Pozostawić do ostygnięcia.
 - Przygotować polewę czekoladową: Czekoladę połamać na kawałki i razem ze śmietanką rozpuścić w kąpieli wodnej. Polewę wylać na masę.
 - Ciasto wstawić do lodówki, aby polewa zgęstniała.
 
Źródło: Na podstawie przepisu ze strony: www.chefkoch.de, autor: Pumuckl alias Heike, "Bounty- Mogel- Kuchen".
| 
 Całkowity czas przygotowania:  | 
||
| 
 Liczba porcji:  | 
 ok. 24  | 
|
| Trudność: | łatwa | |
| Koszt: | średni | 
 