Ciasto ekspresowe. Zarówno ciasto jak i masa jest bardzo szybkie do przygotowania. To jedno z tych ciast, które zawsze się udaje. Proste w przygotowaniu, nawet dla początkujących w kuchni. W smaku jak murzynek z masą kokosową.
Składniki na formę o wymiarach ok. 40x 30 cm:
Ciasto:
250 g masła, temperatura pokojowa
200 g cukru
200 g mąki pszennej
3 łyżki kakao (lub 30 g)
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
4 łyżki mleka, temperatura pokojowa
Masa:
500 ml mleka
6 łyżek kaszy manny (dałam 80g)
200 g masła
200 g cukru
200 g wiórków kokosowych
Polewa czekoladowa:
200 g czekolady gorzkiej (o zawartości ok. 50% kakao)
100 ml słodkiej, płynnej śmietanki 30%
Sposób przygotowania:
Formę do pieczenia o wymiarach ok. 40x 30 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką. Odstawić na bok.
Przygotować ciasto: W miseczce wymieszać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Przesiać.
Miękkie masło ucierać z cukrem na wysokich obrotach przez ok. 10 minut. Dalej miksując dodać po kolei po jednym jajku (miksując każde jajko przez ok. 1 minutę). Następnie dodawać stopniowo mieszankę mączną i mleko, mieszając robotem kuchennym na najniższych obrotach lub szpatułką. Gotowe ciasto wyłożyć do przygotowanej formy.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół, do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować masę: Masło pokroić na kawałki. Mleko zagotować. Dodać kaszę manną i potem masło, ciągle mieszając trzepaczką. Chwilę gotować, mieszając, aż kasza napęcznieje (ok. 1- 2 minuty). Wmieszać cukier i wiórki kokosowe. Gotową, gorącą masę wylać na chłodne ciasto. Pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować polewę czekoladową: Czekoladę połamać na kawałki i razem ze śmietanką rozpuścić w kąpieli wodnej. Polewę wylać na masę.
Ciasto wstawić do lodówki, aby polewa zgęstniała.
Źródło: Na podstawie przepisu ze strony: www.chefkoch.de, autor: Pumuckl alias Heike, "Bounty- Mogel- Kuchen".
Nie wiem czy zrobiła coś nie tak czy tak powinno być ale masa kokosową jest mega lejąca. Kasza nie wciągnęła całego mleka. Sądziłam że będzie to bardziej gęste. Czekam aż wystygnie
Nie często się udzielam, ale tu muszę! Ciasto pierwsza klasa! Nie było osoby co by się nie oblizywała i nie wołała o więcej! Można jeść i jeść!!!Polecam najbardziej gorzką czekoladę do polewy, jest wtedy mocny kontrapunkt do samego ciasta.
Dziękuję za przepis! :handshake
Nie wiem czemu, w przepisie wyczytałam że ciasto przeciąć i przełożyć masą, oczywiście tego tam nie ma ;) ale przełożyłam, i na ciasto, na górę zrobię polewę :)
Zrobiłam i jest super. Ciasto mi się nie podobało coś. Piekłam 20 m normalnie a potem włączyłam na 10 minut termoobieg i wyszło idealne. Więc jak dla mnie czas pieczenia zbyt krótki podany. Do ciasta dodałam jeszcze łyżkę miodu i 2 łyżki oleju. Wyszło mięciutkie i nie jest suche.
Studzić należy na blacie. (Nie wkłada się niczego ciepłego do lodówki). Dopiero jak masa ostygnie możesz włożyć ciasto do lodówki. Polewa bedzie lekko ciepła. Masie nic nie będzie.
Czy pod masę kokosową na ciasto mogłabym dać gęstą frużelinę wiśniową? Chodzi mi taki pomysł po głowie...Czy wówczas masa kokosowa musiałaby być nieco ostudzona? A może od razu na ciepła jeszcze frużelinę położyć ciepłą kokosową?
Sylwio, taki eksperyment może być ryzykowny. Na pewno frużelinę wyłożyłabym na ciasto i pozostawiła do całkowitego ostygnięcia. Masę kokosową trzeba rozłożyć od razu. Tylko, czy uda się, aby nie wymieszała się z frużeliną? :o
W internecie krąży kilka wersji tego przepisu. Wybrałam tę ze względu na szybkość (ciasto szybko się piecze a przygotowanie to tak naprawdę zmieszanie składników). Może i to ma być ciasto "typu brownie" ale dla mnie to po prostu zakalec. Przysięgam, że pierwszy raz w życiu w czymkolwiek miałam zakalec. Następnym razem zrobię na sprawdzonym cieście czekoladowym, które jest równie szybkie w przygotowaniu lub na czekoladowym biszkopcie przekrojonym na pół.
Dla bezglutenowców: zamiast kaszy manny może być budyń waniliowy (z tego co wiem jest na mące ziemniaczanej) lub kaszki ryżowej, mąki ryżowej itp. cokolwiek co zagęszcza ale nie narzuca smaku.
Teli ja zamiast kaszy dodaję bułki tartej i też dobrze zagęszcza tylko czy to przy diecie bezglutenowej jest odpowiednu składnik to niestety nie wiem bo się nie znam
Joanno czy to ciasto można zrobić w wersie bezglutenowej. Czyli czy do spodu mogę dodać mąkę kukurydzianą z mąką ryżową? No i co mogę dać do masy kokosowej zamiast kaszy manny?