Lekki, prosty i smaczny torcik truskawkowy. Tort składa się z biszkoptu przełożonego lekkim, truskawkowym kremem śmietankowo- jogurtowym i ozdobiony jest truskawkami w galaretce. W sam raz na upały.
Składniki:
Biszkopt:
3 jajka
100 g cukru
szczyta soli
4 łyżki wody
100 g mąki pszennej
75 g skrobi ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Poncz:
125 ml wody
sok wyciśnięty z połowy cytryny
Krem truskawkowy:
100 g truskawek
70 g cukru
400 g jogurtu naturalnego
7 listków żelatyny (= 5,5 łyżeczki żelatyny w proszku)
200 g słodkiej śmietany 30- 36%
Dodatkowo:
1 galaretka truskawkowa
300 g truskawek
Sposób przygotowania:
Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić z 4 łyżkami wody i szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Dodawać do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do momentu połączenia się składników.
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Pozostawić do ostygnięcia. Następnie przeciąć na pół tak, aby powstały 2 blaty.
Przygotować poncz. Zimną wodę wymieszać z sokiem z cytryny. Odstawić na bok.
Przygotować krem truskawkowy. Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Truskawki, cukier i jogurt zmiksować blenderem na jednolitą masę.
Żelatynę namoczyć w 6 łyżkach zimnej wodzie.
Dolny blat biszkoptu ułożyć na paterze i zacisnąć obręcz do tortu (lub włożyć blat do tortownicy). Nasączyć połową ponczu.
Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, mieszając, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki jogurtu z truskawkami i wymieszać, a następnie dodać do reszty jogurtu. Pozostawić, aż zacznie tężeć. (Najlepiej wstawić na chwilę do lodówki lub do zimnej wody). Śmietanę ubić na sztywno. Dodać do tężejącego jogurtu i delikatnie wymieszać.
Krem wyłożyć na biszkopt i przykryć drugim blatem. Blat nasączyć resztą ponczu. Ciasto wstawić do lodówki.
W tym czasie przygotować truskawki i galaretkę. Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Pokroić w plasterki i ułożyć na torcie.
Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu tylko w 400 ml wody. Ostudzić. Lekko tężejącą wylać na truskawki. (Można chłodną galaretkę włożyć do lodówki, aby przyśpieszyć proces tężenia). Tort wstawić do lodówki do stężenia.
Właśnie zrobiłam.Świetne ciasto.Pyszne. Nie za słodkie. Bałam się, że biszkopt mało wyrośnie. A tu spokojnie dało się przekroić na dwa blaty. Na pewno zrobię też z innymi sezonowymi owocami. :)
no a mi .. niestety ta zelatyna zwazyla sie z jogurtem.. bardzooo duzo grudek wiec truskawki musialam pokroic w kosteczke zeby nie bylo to wyczuwalne :) no i troche ta masa nie jest tak gesta jak bym chciala.. no ale ogolnie na efekt koncowy tzn na wypróbowanie musze poczekac jeszcze z godzinke - mam dzis 4 rocznice slubu i czekam na Meza :)
Zrobiłam tort wyszedł przepyszny :) Tylko zamiast galaretki zrobiłam podwojoną porcję masy i dałam na górę i na boki masę :) ozdobiłam truskawkami i posypkami :) tort super :)
Mam pytanie odnośnie tego przepisu: chcę zrobić ten tort ale zamiast galaretki na górze chcę dać ten krem,czyli tego kremu muszę zrobić dwa razy wiecej...i chciałabym sie zapytać jak nie mam listków tej żelatyny tylko w proszku to jak ja najlepiej przygotować zeby nie było grudek po wymieszaniu z kremem?czyli tż żelatynę całą mam dać do tej masy całej z truskawek i jogurtu tak??
Iwono, z żelatyną w proszku należy postępować dokładnie tak samo jak przy listkach. Aby zapobiec powstaniu grudek musisz najpierw dodać trochę jogurtu z truskawkami do rozpuszczonej żelatyny i dokładnie wymieszać, a następnie dodać do reszty jogurtu.