Torcik jogurtowo- truskawkowy

14 Komentarzy
Torcik jogurtowo- truskawkowy

Lekki, prosty i smaczny torcik truskawkowy. Tort składa się z biszkoptu przełożonego lekkim, truskawkowym kremem śmietankowo- jogurtowym i ozdobiony jest truskawkami w galaretce. W sam raz na upały.

Składniki:

Biszkopt:

  • 3 jajka
  • 100 g cukru
  • szczyta soli
  • 4 łyżki wody
  • 100 g mąki pszennej
  • 75 g skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Poncz:

  • 125 ml wody
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny

Krem truskawkowy:

  • 100 g truskawek
  • 70 g cukru
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 7 listków żelatyny (= 5,5 łyżeczki żelatyny w proszku)
  • 200 g słodkiej śmietany 30- 36%

Dodatkowo:

  • 1 galaretka truskawkowa
  • 300 g truskawek

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić z 4 łyżkami wody i szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Dodawać do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do momentu połączenia się składników.
  2. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
  3. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Pozostawić do ostygnięcia. Następnie przeciąć na pół tak, aby powstały 2 blaty.
  4. Przygotować poncz. Zimną wodę wymieszać z sokiem z cytryny. Odstawić na bok.
  5. Przygotować krem truskawkowy. Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Truskawki, cukier i jogurt zmiksować blenderem na jednolitą masę.
  6. Żelatynę namoczyć w 6 łyżkach zimnej wodzie.
  7. Dolny blat biszkoptu ułożyć na paterze i zacisnąć obręcz do tortu (lub włożyć blat do tortownicy). Nasączyć połową ponczu.
  8. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, mieszając, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki jogurtu z truskawkami i wymieszać, a następnie dodać do reszty jogurtu. Pozostawić, aż zacznie tężeć. (Najlepiej wstawić na chwilę do lodówki lub do zimnej wody). Śmietanę ubić na sztywno. Dodać do tężejącego jogurtu i delikatnie wymieszać.
  9. Krem wyłożyć na biszkopt i przykryć drugim blatem. Blat nasączyć resztą ponczu. Ciasto wstawić do lodówki.
  10. W tym czasie przygotować truskawki i galaretkę. Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Pokroić w plasterki i ułożyć na torcie.
  11. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu tylko w 400 ml wody. Ostudzić. Lekko tężejącą wylać na truskawki. (Można chłodną galaretkę włożyć do lodówki, aby przyśpieszyć proces tężenia). Tort wstawić do lodówki do stężenia.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12- 16

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Torcik jogurtowo- truskawkowy Torcik jogurtowo- truskawkowy
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    M · 5 lat temu
    Zrobiłam wszystko według przepisu i niestety galaretka wsiąknęła w biszkopt.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Powinna być lekko tężejąca. Za płynna wsiąknie w biszkopt. Biszkopt wchłania wszystko jak gąbka.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maggie · 6 lat temu
    Właśnie zrobiłam.Świetne ciasto.Pyszne. Nie za słodkie. Bałam się, że biszkopt mało wyrośnie. A tu spokojnie dało się przekroić na dwa blaty. Na pewno zrobię też z innymi sezonowymi owocami. :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Klaudia · 7 lat temu
    Torcik wyszedł pyszny. bardzo polecam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 7 lat temu
    Pyszny, moj wyszedł wspaniały
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    maja · 10 lat temu
    Mmmmm pycha robilam już :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    natalusia · 11 lat temu
    no a mi .. niestety ta zelatyna zwazyla sie z jogurtem.. bardzooo duzo grudek wiec truskawki musialam pokroic w kosteczke zeby nie bylo to wyczuwalne :) no i troche ta masa nie jest tak gesta jak bym chciala.. no ale ogolnie na efekt koncowy tzn na wypróbowanie musze poczekac jeszcze z godzinke - mam dzis 4 rocznice slubu i czekam na Meza :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iwona · 11 lat temu
    Zrobiłam tort wyszedł przepyszny :) Tylko zamiast galaretki zrobiłam podwojoną porcję masy i dałam na górę i na boki masę :) ozdobiłam truskawkami i posypkami :) tort super :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iwona Knosala · 11 lat temu
    Mam pytanie odnośnie tego przepisu: chcę zrobić ten tort ale zamiast galaretki na górze chcę dać ten krem,czyli tego kremu muszę zrobić dwa razy wiecej...i chciałabym sie zapytać jak nie mam listków tej żelatyny tylko w proszku to jak ja najlepiej przygotować zeby nie było grudek po wymieszaniu z kremem?czyli tż żelatynę całą mam dać do tej masy całej z truskawek i jogurtu tak??
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Iwono, z żelatyną w proszku należy postępować dokładnie tak samo jak przy listkach. Aby zapobiec powstaniu grudek musisz najpierw dodać trochę jogurtu z truskawkami do rozpuszczonej żelatyny i dokładnie wymieszać, a następnie dodać do reszty jogurtu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    iwonka · 14 lat temu
    pycha te ciasto, sama je tez robilam bardzo latwe :-)
    pozdrowionka
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    dagmara_65 · 14 lat temu
    Oooo! U Ciebie też torcik jogurtowo-truskawkowy!Wygląda bardzo apetycznie! Piękne zdjęcia!
    Pozdrawiam cieplutko :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Nobleva · 14 lat temu
    Przepiękne ciasto, takie uwielbiam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Majana · 14 lat temu
    Cudownie wygląda! Bardzo mi się podoba i z wielką chęcią zjadłabym taki kawałeczek:)
    Pozdrawiam.