Tort truskawkowy z mascarpone

40 Komentarzy

Tort truskawkowy z mascarpone

Lekki torcik, prosty i bardzo smaczny. Miękki biszkopt przełożony jest delikatną, ale stabilną masą truskawkową przygotowaną z sera mascarpone i twarogu.

1 szklanka= 250ml

Składniki:

Biszkopt z 4 jaj:

  • 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • ½ szklanki mąki pszennej (lub 80 g)
  • ½ szklanki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej (lub 80 g)
  • ¾ szklanki cukru (lub 150 g)
  • 2 łyżki wody

Krem truskawkowy:

  • 5 listków żelatyny (= 4 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku)
  • 250g sera mascarpone
  • 250g twarogu z wiaderka lub quarku
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 70g cukru
  • 250g truskawek
  • 250g słodkiej śmietany 30- 36%

Dodatkowo:

  • 3 łyżki dżemu truskawkowego
  • 250g truskawek
  • galaretka truskawkowa

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku.
  2. W miseczce wymieszać obie mąki. Dodawać do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do momentu połączenia się składników. W międzyczasie dodać wodę.
  3. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Po upieczeniu odwrócić biszkopt wraz z formą do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia. W ten sposób uzyskamy płaski biszkopt. Po ostygnięciu przeciąć na pół tak, aby powstały 2 blaty.
  4. Przygotować krem truskawkowy. Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej wody i pozostawić na 5 minut do napęcznienia.
  5. Mascarpone, twaróg, cukier waniliowy i cukier wymieszać np. trzepaczką na gładką masę.
  6. 250g truskawek umyć, osuszyć, odszypułkować i zmiksować blenderem.
  7. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. Wymieszać najpierw ze zmiksowanymi truskawkami, a następnie wlać do serków i wymieszać.
  8. Śmietanę ubić i delikatnie wmieszać do masy serowo- truskawkowej.
  9. Wokół dolnego blatu zacisnąć obręcz do tortu.
  10. Dolny blat posmarować dżemem. Na dżem wyłożyć 2/3 masy serowo- truskawkowej. Przykryć drugim blatem i wyłożyć resztę masy.
  11. Ciasto wstawić na 3- 4 godziny do lodówki, aby masa stężała.
  12. Truskawki odszypułkować i umyć. Przeciąć na pół i ułożyć na wierzchu ciasta.
  13. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu tylko w 400ml wody. Lekko tężejąco wylać na truskawki. Wstawić do lodówki.
zegarek

Czas przygotowania:

ok. 60 minut
zegarek3

Czas pieczenia:

ok. 30 minut
porcje

Liczba porcji:

ok. 12- 16
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Tort truskawkowy z mascarpone

Tort truskawkowy z mascarpone

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Alayna · 6 lat temu
    Czy można do kremu dodać truskawek mrożonych?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 9 lat temu
    [b]Beato[/b] trzeba by było je rozmrozić i osuszyć na ręczniku papierowym z soku. Jednak one nie będą ładne i ja zrezygnowałabym z nich i dała samą galaretkę na wierzch.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 9 lat temu
    Pani Joanno, chciałabym zrobić ten tort ale niestety ze względu na porę roku mam dostęp tylko do mrożonych truskawek. Czy one nadają się do położenia na wierzchu i zalania galaretką? Truskawki po rozmrożeniu tracą sporo soku i rozmiękają. Zastanawiam się, czy należy je rozmrozić przed zalaniem galaretką czy też nie?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 9 lat temu
    [b]Sylwio[/b] 4 łyżki wody.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 9 lat temu
    Witam serdecznie.ile lyzeczek wody na 4 plaskie lyzeczki zelatyny ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 10 lat temu
    [b]Tomaszu[/b] część mąki pszennej możesz zastąpić kakao.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Tomasz · 10 lat temu
    Witam mam zapytanie a jak zrobić by ciasto było czekoladowe albo chociaż kakaowe i ciemne zabarwic je podczas wyrabiania kakaem dodać czegoś ?? czy na ciemne, czekoladowe ciasto jest zupełnie inny przepis ??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 10 lat temu
    [b]Ulo[/b] poncz nie wydaje mi się tutaj konieczny, ale oczywiście możesz go delikatnie nasączyć.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ula · 10 lat temu
    czy biszkopt nie będzie suchy? nie trzeba go nasączyć troszkę?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 10 lat temu
    [b]Moniko[/b] tak, możesz.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika8507 · 10 lat temu
    Joanno mam 500 g serka mascarpone i szukam przepisu zeby go zużyć. Czy można w tej masie serek śmietankowy zastąpić samym mascarpone? Z góry dziękuje za odpowiedz.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasiek · 10 lat temu
    [quote][b]Kasiek[/b] osobiście radzę piec biszkopty przy ustawieniach góra- dół. Termoobieg wysusza ciasto, co przy biszkopcie jest niewskazane.[/quote]
    Dziękuję, dzisiaj się za niego wezmę! ;) jeszcze 1 pytanko: ponieważ kiedyś, przy nalaniu galaretki na krem, galaretka całkowicie mi wsiąkła i wyszła dołem... ot, takie cudo! :D tym razem jednak, chciałabym, aby galaretka pozostała na górze, a nie spłynęła w dół. Jakieś propozycję co zrobić, żeby krem utrzymał galaretkę? dodać żel-fix do kremu? cy cuś? Z góry dziękuję kobitki za podpowiedź;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 10 lat temu
    [b]Kasiek[/b] osobiście radzę piec biszkopty przy ustawieniach góra- dół. Termoobieg wysusza ciasto, co przy biszkopcie jest niewskazane.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasiek · 10 lat temu
    Witam,
    czy można piec tort w termoobiegu? jeśli tak, to przy ilu stopniach C i jaki czas pieczenia?

    pozdrawiam
    Katarzyna
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Marto[/b] może.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 11 lat temu
    Czy można czymś zastąpić twarożek śmietankowy? Czy może to być zwykły ser twarogowy zmielony trzy razy?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Teresa R · 11 lat temu
    Najlepsza strona z przepisami jak znalazłam w internecie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Teresa R · 11 lat temu
    Wszystkich którzy chcą upiec to ciasto ostrzegam. Znika w mgnieniu oka i równie szybko się robi. Ukłony dla Joanny.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Doroto[/b] piekę na drugiej szynie od dołu, przy ustawieniach góra- dół.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota · 11 lat temu
    Takie pytanko mi się narzuca, ponieważ to będzie moje drugie ciasto w życiu (pierwsze nie wyszło niestety :sad: ) Jak piec ciasto: dolny czy środkowy poziom piekarnika, nagrzewać sam dół czy góra i dół, a może termoobieg? Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam!