Lekki torcik, prosty i bardzo smaczny. Miękki biszkopt przełożony jest delikatną, ale stabilną masą truskawkową przygotowaną z sera mascarpone i twarogu.
1 szklanka= 250ml
Składniki:
Biszkopt z 4 jaj:
4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
½ szklanki mąki pszennej (lub 80 g)
½ szklanki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej (lub 80 g)
¾ szklanki cukru (lub 150 g)
2 łyżki wody
Krem truskawkowy:
5 listków żelatyny (= 4 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku)
Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku.
W miseczce wymieszać obie mąki. Dodawać do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do momentu połączenia się składników. W międzyczasie dodać wodę.
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Po upieczeniu odwrócić biszkopt wraz z formą do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia. W ten sposób uzyskamy płaski biszkopt. Po ostygnięciu przeciąć na pół tak, aby powstały 2 blaty.
Przygotować krem truskawkowy. Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej wody i pozostawić na 5 minut do napęcznienia.
Mascarpone, twaróg, cukier waniliowy i cukier wymieszać np. trzepaczką na gładką masę.
250g truskawek umyć, osuszyć, odszypułkować i zmiksować blenderem.
Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. Wymieszać najpierw ze zmiksowanymi truskawkami, a następnie wlać do serków i wymieszać.
Śmietanę ubić i delikatnie wmieszać do masy serowo- truskawkowej.
Wokół dolnego blatu zacisnąć obręcz do tortu.
Dolny blat posmarować dżemem. Na dżem wyłożyć 2/3 masy serowo- truskawkowej. Przykryć drugim blatem i wyłożyć resztę masy.
Ciasto wstawić na 3- 4 godziny do lodówki, aby masa stężała.
Truskawki odszypułkować i umyć. Przeciąć na pół i ułożyć na wierzchu ciasta.
Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu tylko w 400ml wody. Lekko tężejąco wylać na truskawki. Wstawić do lodówki.
[b]Beato[/b] trzeba by było je rozmrozić i osuszyć na ręczniku papierowym z soku. Jednak one nie będą ładne i ja zrezygnowałabym z nich i dała samą galaretkę na wierzch.
Pani Joanno, chciałabym zrobić ten tort ale niestety ze względu na porę roku mam dostęp tylko do mrożonych truskawek. Czy one nadają się do położenia na wierzchu i zalania galaretką? Truskawki po rozmrożeniu tracą sporo soku i rozmiękają. Zastanawiam się, czy należy je rozmrozić przed zalaniem galaretką czy też nie?
Witam mam zapytanie a jak zrobić by ciasto było czekoladowe albo chociaż kakaowe i ciemne zabarwic je podczas wyrabiania kakaem dodać czegoś ?? czy na ciemne, czekoladowe ciasto jest zupełnie inny przepis ??
Joanno mam 500 g serka mascarpone i szukam przepisu zeby go zużyć. Czy można w tej masie serek śmietankowy zastąpić samym mascarpone? Z góry dziękuje za odpowiedz.
[quote][b]Kasiek[/b] osobiście radzę piec biszkopty przy ustawieniach góra- dół. Termoobieg wysusza ciasto, co przy biszkopcie jest niewskazane.[/quote]
Dziękuję, dzisiaj się za niego wezmę! ;) jeszcze 1 pytanko: ponieważ kiedyś, przy nalaniu galaretki na krem, galaretka całkowicie mi wsiąkła i wyszła dołem... ot, takie cudo! :D tym razem jednak, chciałabym, aby galaretka pozostała na górze, a nie spłynęła w dół. Jakieś propozycję co zrobić, żeby krem utrzymał galaretkę? dodać żel-fix do kremu? cy cuś? Z góry dziękuję kobitki za podpowiedź;)
Takie pytanko mi się narzuca, ponieważ to będzie moje drugie ciasto w życiu (pierwsze nie wyszło niestety :sad: ) Jak piec ciasto: dolny czy środkowy poziom piekarnika, nagrzewać sam dół czy góra i dół, a może termoobieg? Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam!