Tort truskawkowy z mascarpone

40 Komentarzy

Tort truskawkowy z mascarpone

Lekki torcik, prosty i bardzo smaczny. Miękki biszkopt przełożony jest delikatną, ale stabilną masą truskawkową przygotowaną z sera mascarpone i twarogu.

1 szklanka= 250ml

Składniki:

Biszkopt z 4 jaj:

  • 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • ½ szklanki mąki pszennej (lub 80 g)
  • ½ szklanki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej (lub 80 g)
  • ¾ szklanki cukru (lub 150 g)
  • 2 łyżki wody

Krem truskawkowy:

  • 5 listków żelatyny (= 4 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku)
  • 250g sera mascarpone
  • 250g twarogu z wiaderka lub quarku
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 70g cukru
  • 250g truskawek
  • 250g słodkiej śmietany 30- 36%

Dodatkowo:

  • 3 łyżki dżemu truskawkowego
  • 250g truskawek
  • galaretka truskawkowa

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku.
  2. W miseczce wymieszać obie mąki. Dodawać do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do momentu połączenia się składników. W międzyczasie dodać wodę.
  3. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Po upieczeniu odwrócić biszkopt wraz z formą do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia. W ten sposób uzyskamy płaski biszkopt. Po ostygnięciu przeciąć na pół tak, aby powstały 2 blaty.
  4. Przygotować krem truskawkowy. Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej wody i pozostawić na 5 minut do napęcznienia.
  5. Mascarpone, twaróg, cukier waniliowy i cukier wymieszać np. trzepaczką na gładką masę.
  6. 250g truskawek umyć, osuszyć, odszypułkować i zmiksować blenderem.
  7. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. Wymieszać najpierw ze zmiksowanymi truskawkami, a następnie wlać do serków i wymieszać.
  8. Śmietanę ubić i delikatnie wmieszać do masy serowo- truskawkowej.
  9. Wokół dolnego blatu zacisnąć obręcz do tortu.
  10. Dolny blat posmarować dżemem. Na dżem wyłożyć 2/3 masy serowo- truskawkowej. Przykryć drugim blatem i wyłożyć resztę masy.
  11. Ciasto wstawić na 3- 4 godziny do lodówki, aby masa stężała.
  12. Truskawki odszypułkować i umyć. Przeciąć na pół i ułożyć na wierzchu ciasta.
  13. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu tylko w 400ml wody. Lekko tężejąco wylać na truskawki. Wstawić do lodówki.
zegarek

Czas przygotowania:

ok. 60 minut
zegarek3

Czas pieczenia:

ok. 30 minut
porcje

Liczba porcji:

ok. 12- 16
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Tort truskawkowy z mascarpone

Tort truskawkowy z mascarpone

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 12 lat temu
    PYSZNE!!! :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Natalio[/b] przyjemnie przeczytać taki komentarz :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 12 lat temu
    Wyszedł boski, jak wszystko co upiekłam korzystając z przepisów zamieszczonych na tej stronie. Już sądziłam, że nic z tego nie będzie, myślałam ze krem nie stężeje skoro rozmieliłam rozmrożone truskawki a tu proszę. Krem stężał i tort był przepyszny. Długo nie przetrwał, chętnych do jedzenia nie brakowało. Kolejny przepis, który wędruje do mojego magicznego zeszytu. Serdecznie za niego dziękuję.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 13 lat temu
    Chyba coś mi nie wyszło, krem jest bardzo rzadki, wstawiłam do lodówki i czekam w nadziei, że stężeje
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 13 lat temu
    Bardzo ładne i zgrabne autko Ci wyszło. Cieszę się, że krem okazał się odpowiedni do tego ciasta :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    madzik1984 · 13 lat temu
    tak jak obiecalam zrobilam tort samochod z tym kremem, tylko ze troszke go zmienilam, nie dodalam twarogu bo uznalam ze to troszke za "ciezkie" jak dla 2 latka a to on byl najwazniejszy. nastepnym razem zrobie go w orginalnym Twoim przepisie. dodalam zdjecie mojego dziela.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 13 lat temu
    [b]Madzik[/b] jeśli chcesz zrobić tort w kształcie auta to najpewniejsza byłaby masa budyniowa. Zobacz mój przepis: http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-ciasta-biszkoptowe/263-przepis-na-tort-zygzak-mcqueen lub masa maślana.
    Krem z tego przepisu, od razu po przygotowaniu, będzie raczej za rzadki. Proponowałabym włożyć krem do lodówki i jak zacznie tężeć dopiero przełożyć tort. Druga wersja to zrezygnować z miksowania truskawek i żelatyny, a w zamian za to ułożyć kawałki truskawek na pociętych blatach, a krem zrobić z mascarpone, serka, cukru i śmietany z dodatkiem śmietanfix. Myślę, że który sposób nie wybierzesz, powinno być dobrze. Po przełożeniu koniecznie wstaw ciasto do lodówki, aż masa całkiem stężeje. Kremem możesz przełożyć ciasto, ale dekorację musisz już zrobić inną np. z masy budyniowej, maślanej, marcepanu lub masy cukrowej(pod marcepanem i masą cukrową musi być warstwa masy najlepiej maślanej lub budyniowej). Trzymam kciuki i proszę o relację :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    madzik1984 · 13 lat temu
    to jeszcze raz ja, napisz mi prosze jaka konsystencje ma krem w momencie nakladania na biszkopt, chce robic tort w ksztalcie samochpodu i boje sie zeby mi krem nie wyplywal.bede go robic za okolo 2 tygodnie ale juz panikuje bo to bedzie moj debiut.z gory serdecznie dziekuje za cierpliwe odpisywanie:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 13 lat temu
    [b]Madzik[/b] krem ma konsystencję coś jak ptasie mleczko. Akurat nie mam w domu żelatyny w listkach, ale nie są one, aż tak duże jak piszesz. Tak na oko mogę napisać, że mają mniej więcej wymiar ok. 8 x 13cm. Kupuję taką: [url="http://www.food-shop24.com/images/Blatt_Gelatine_weiss.jpg "]Kliknij na ten link[/url] Jeśli tak się różnią listki żelatyny, to lepiej użyj żelatyny w proszku.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    madzik1984 · 13 lat temu
    torcik wyglada smacznie, wlasnie czegos takiego szukalam, chce zrobic tort urodzinowy dla mojego synka w ksztalcie samochodu. tylko zastanawiam sie jaka konsystencje ma ten krem, czy jest taki mieciutki czy raczej ma konsystencje galaretki?i jesli chodzi o ta zelatyne, jakiej wielkosci te listki sa bo ja mieszkam w szkocji i tutaj sa one dosyc duze- wielkosci plata lasagne. z gory dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 13 lat temu
    [b]Efa[/b] bardzo się cieszę i życzę wszystkiego najlepszego z okazji urodzin :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    efa · 13 lat temu
    waśnie go upiekam, skorzystaam tylko z przepisu na krem bo ciasto mialam inne i krem jest super.
    mam dzis urodziny i czekam na gości ale z ledwością mogę się pohamować by nie uszczknąć jeszcze kawaleczka
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    myniolinka · 14 lat temu
    truskawkowa pychota!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    viridianka · 14 lat temu
    no to ja bym zaczęła od tej masy truskawkowej, bo tam widzę mój ulubiony mascarpone siedzi, mniaaam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Majana · 14 lat temu
    Jaki pyszny! Mogę kawałeczek?:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paula · 14 lat temu
    bardzo podoba mi się, że są dwie warstwy tej pysznej pianki :) ja u siebie już coraz mniej ładnych truskawek widzę...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Grażyna · 14 lat temu
    Pysznie ten tort wygląda :)