Kula truskawkowo- kokosowa

Lekki, orzeźwiający tort biszkoptowy w kształcie kuli wypełniony delikatnym, piankowym kremem serowym o smaku truskawkowo- kokosowym.
Składniki:
Ciasto biszkoptowe:
- 6 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
- ¾ szklanki mąki pszennej (lub w wersji bezglutenowej: mąki kukurydzianej) lub 120 g
- ¾ szklanki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej (lub 120 g)
- 1 szklanka cukru (lub 200 g)
- 2 łyżki wody (w wersji bezglutenowej pominąć wodę)
Nadzienie:
- 200 g truskawek
- 500 g twarogu zmielonego z wiaderka, twarożku śmietankowego lub quarku
- 150 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 60 g wiórków kokosowych
- 8 listków żelatyny (= 6 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku)
- 300 g słodkiej śmietany 30- 36%
Dodatkowo:
- dżem truskawkowy (ok. 350g)
- 400 g słodkiej śmietany 30- 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- kilka truskawek do dekoracji (u mnie 11 sztuk)
Sposób przygotowania:
- Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki. Dodawać do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do połączenia się składników.
- Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Pozostawić do ostygnięcia. Następnie przeciąć tak, aby powstały trzy blaty.
- Pierwszy blat pokroić na 8 trójkątów. Drugi pokroić na paski o szerokości 3cm.
- Miskę o średnicy ok. 20- 22cm wyłożyć folią spożywczą. W misce ułożyć trójkąty (wychodzi ok. 6 lub 6,5 trójkątów). Górny brzeg miski wyłożyć paskami z biszkopta.
- Dżem lekko podgrzać i pędzelkiem lub łyżką rozsmarować na wyłożonym w misce biszkopcie.
- Przygotować nadzienie. Połowę truskawek zmiksować blenderem. Drugą połowę pokroić w małą kostkę.
- Żelatynę namoczyć w sześciu łyżkach zimnej wody. Ser, cukier i cukier waniliowy utrzeć na gładką masę. Dodać zmiksowane truskawki i wiórki kokosowe. Wymieszać. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki kremu serowego i wymieszać, a następnie dodać do reszty kremu.
- Ubić 300g słodkiej śmietany i wmieszać delikatnie do kremu. Na końcu wmieszać pokrojone truskawki.
- Krem wyłożyć na biszkopt w misce i przykryć trzecim blatem biszkoptu.
- Całość wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.
- Kolejno odwrócić miskę z ciastem do góry dnem, zdjąć miskę i folię spożywczą. Obciąć wystającą część z trzeciego, dolnego biszkoptu.
- Ubić 400g słodkiej śmietany. Pod koniec ubijania dodać 2 łyżki cukru pudru. (Do ubitej śmietany można dodać dla koloru ok. 3 sztuki zmiksowanych na puree truskawek. Wówczas śmietana będzie miała lekko różowy kolor). Ubitą śmietaną posmarować kulę. Resztę śmietany przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy i udekorować kulę. Ozdobić plasterkami truskawek.
- Ciasto przechowywać w lodówce.
Uwagi:
szklanka= 250ml
![]() |
Czas przygotowania: |
około 1 1/2 godz. |
![]() |
Czas pieczenia: |
około 30 min. |
![]() |
Czas oczekiwania: |
2 godz. |
![]() |
Liczba porcji: |
około 12- 16 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | średni |
¾
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.