Torcik truskawkowo- serowy


Pyszny, lekki torcik z truskawkami. Bardzo smaczny i delikatny zarówno w smaku, jak i konsystencji. Jestem pewna, że Wam się spodoba. Cienki spód biszkoptowy polany jest sosem truskawkowym, w środku krem truskawkowo-serowy, obtoczony pyszną, mocno kremową masą serową. Całość pokryta jest galaretką z truskawkami.
Składniki:
Biszkopt:
- 2 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
- ¼ szklanki mąki pszennej (lub w wersji bezglutenowej: mąki kukurydzianej)
- ¼ szklanki skrobi ziemniaczanej
- ⅓ szklanki cukru
- 1 łyżka wody
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Sos truskawkowy:
- 100 g truskawek
- 1 łyżeczka cukru
Krem truskawkowo- serowy:
- 200 g świeżych truskawek
- 250 g twarogu z wiaderka lub quarku
- 3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku (lub 4 listki żelatyny)
- 50 g cukru
- 200 g słodkiej śmietany 30- 36%
Masa serowa:
- 500 g twarogu z wiaderka lub quarku
- 250 g serka mascarpone
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego, 400 g
- 200 g słodkiej śmietany 30- 36%
- 6 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku (lub 8 listków żelatyny)
Galaretka:
- 1 opakowanie galaretki truskawkowej
- 100 g truskawek
Sposób przygotowania:
- Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku.
- W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Dodawać do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do momentu połączenia się składników. W międzyczasie dodać wodę. (Dodając mąkę i wodę można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia składników).
- Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
- Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Pozostawić do ostygnięcia.
- Przygotować krem truskawkowo- serowy. Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody. Połowę truskawek zmiksować z cukrem na puree. Dodać twaróg i ponownie zmiksować. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, mieszając, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki kremu truskawkowo- serowego i wymieszać, a następnie wmieszać do reszty kremu.
- Śmietanę ubić na sztywno i wmieszać delikatnie do kremu. Drugą połowę truskawek pokroić w kostkę. Truskawki wmieszać do kremu.
- Gotowy krem przełożyć do miski wyłożonej folią spożywczą. Wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę, aż krem dobrze stężeje.
- Przygotować sos truskawkowy. Truskawki zmiksować z cukrem na puree.
- Biszkopt ułożyć na paterze. Posmarować sosem truskawkowym.
- Na środek wyłożyć krem truskawkowo- serowy. (Ciasto pod kremem się ugnie, ponieważ biszkopt jest delikatny). Ciasto wstawić do lodówki.
- Przygotować masę serową. Żelatynę namoczyć w 6 łyżkach zimnej wody. Twaróg, mascarpone i słodkie mleko skondensowane zmiksować na gładką masę. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, mieszając, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki masy serowej i wymieszać, a następnie dodać do reszty masy. Śmietanę ubić na sztywno i wmieszać delikatnie do masy.
- Ciasto wyciągnąć z lodówki. Założyć obręcz do tortu i wyłożyć masę serową. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny, aż masa dobrze stężeje.
- Przygotować galaretkę. 100 g truskawek zmiksować na puree. Galaretkę rozpuścić w 250 ml wrzątku. Ostudzić. Następnie wmieszać zmiksowane truskawki. Zimną galaretkę wylać na masę serową. Ciasto wstawić do lodówki, aby galaretka stężała.
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 12 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | wysoki |




Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.