Tort truskawkowy z mascarpone

Lekki torcik, prosty i bardzo smaczny. Miękki biszkopt przełożony jest delikatną, ale stabilną masą truskawkową przygotowaną z sera mascarpone i twarogu.
1 szklanka= 250ml
Składniki:
Biszkopt z 4 jaj:
- 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
- ½ szklanki mąki pszennej (lub 80 g)
- ½ szklanki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej (lub 80 g)
- ¾ szklanki cukru (lub 150 g)
- 2 łyżki wody
Krem truskawkowy:
- 5 listków żelatyny (= 4 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku)
- 250g sera mascarpone
- 250g twarogu z wiaderka lub quarku
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 70g cukru
- 250g truskawek
- 250g słodkiej śmietany 30- 36%
Dodatkowo:
- 3 łyżki dżemu truskawkowego
- 250g truskawek
- galaretka truskawkowa
Sposób przygotowania:
- Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku.
- W miseczce wymieszać obie mąki. Dodawać do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do momentu połączenia się składników. W międzyczasie dodać wodę.
- Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Po upieczeniu odwrócić biszkopt wraz z formą do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia. W ten sposób uzyskamy płaski biszkopt. Po ostygnięciu przeciąć na pół tak, aby powstały 2 blaty.
- Przygotować krem truskawkowy. Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej wody i pozostawić na 5 minut do napęcznienia.
- Mascarpone, twaróg, cukier waniliowy i cukier wymieszać np. trzepaczką na gładką masę.
- 250g truskawek umyć, osuszyć, odszypułkować i zmiksować blenderem.
- Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. Wymieszać najpierw ze zmiksowanymi truskawkami, a następnie wlać do serków i wymieszać.
- Śmietanę ubić i delikatnie wmieszać do masy serowo- truskawkowej.
- Wokół dolnego blatu zacisnąć obręcz do tortu.
- Dolny blat posmarować dżemem. Na dżem wyłożyć 2/3 masy serowo- truskawkowej. Przykryć drugim blatem i wyłożyć resztę masy.
- Ciasto wstawić na 3- 4 godziny do lodówki, aby masa stężała.
- Truskawki odszypułkować i umyć. Przeciąć na pół i ułożyć na wierzchu ciasta.
- Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu tylko w 400ml wody. Lekko tężejąco wylać na truskawki. Wstawić do lodówki.
![]() |
Czas przygotowania: |
ok. 60 minut |
![]() |
Czas pieczenia: |
ok. 30 minut |
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 12- 16 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | średni |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.