Bardzo łatwa i dość szybka do przygotowania szarlotka z pysznym, chrupiącym ciastem kruchym i dużą ilością musu jabłkowego. Z tą szarlotką poradzi sobie każdy, nawet początkujący w wypiekach. Ta szarlotka to pierwsze ciasto, które nauczyła się piec dziesięcioletnia Zosia, córka mojej przyjaciółki. Piekła je już kilkakrotnie, a przepis zna na pamięć.
Składniki na ok. 16 porcji (na formę o wymiarach ok. 24x 24cm):
Przygotować ciasto kruche: Z mąki, cukru, cukru waniliowego, masła (pokrojonego na małe kawałki), jajka i proszku do pieczenia zagnieść jednolite ciasto ręką lub robotem kuchennym.
Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na czas przygotowania musu jabłkowego.
Przygotować mus jabłkowy: Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w niedużą kostkę lub zetrzeć na tarte. Wymieszać z 2 łyżkami cukru i przesmażyć, aż powstanie mus. (Gdyby mus był mocno "wodnisty" smażyć, aż nadmiar soku wyparuje). Wmieszać cynamon i pozostawić do ostygnięcia.
Formę kwadratową o wymiarach ok. 24x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. (Można najpierw delikatnie posmarować w kilku miejscach formę masłem lub margaryną. Wtedy wyłożenie formy papierem pójdzie sprawniej, bo przyklei się on do tłuszczu).
Połowę ciasta wykleić na dnie formy. Wyłożyć mus jabłkowy. Z pozostałego ciasta odrywać kawałki i układać je na musie jabłkowym. (Można również ciasto rozwałkować).
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60 minut, aż ciasto ładnie się przyrumieni, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
Ciasto pozostawić do ostygnięcia. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
Wariant Thermomix:
Składniki j.w.
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto kruche: Z mąki, cukru, cukru waniliowego, masła (pokrojonego na małe kawałki), jajka i proszku do pieczenia zagnieść jednolite ciasto ok. 40s./ obr. 5, wspomagając ucieranie kopystką.
Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na czas przygotowania musu jabłkowego.
Przygotować mus jabłkowy: Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Połowę jabłek włożyć do naczynia miksującego. Dodać 2 łyżki cukru i cynamon. Zmiksować 5s./ obr. 6. Przełożyć do miski. Zmiksować drugą połowę jabłek (już same, bez cukru i cynamonu). Jabłka z miski dodać do naczynia miksującego i całość gotować 10 minut/ 100°C/ obr. 1.
Jabłka zmiksować 30s./ obr. 5. (Gdyby mus był za "wodnisty", a zależy to od użytych jabłek, to należy powtórzyć gotowanie nastawiając Thermomix ponownie 10 minut lub dłużej/ 100°C/ obr. 1, nie zakrywając naczynia miarką, aby sok odparował). Mus pozostawić do ostygnięcia.
Formę kwadratową o wymiarach ok. 24x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. (Można najpierw delikatnie posmarować w paru miejscach formę masłem lub margaryną. Wtedy wyłożenie formy papierem pójdzie sprawniej, bo przyklei się on do tłuszczu).
Połowę ciasta wykleić na dnie formy. Wyłożyć mus jabłkowy. Z pozostałego ciasta odrywać kawałki i układać je na musie jabłkowym. (Można również ciasto rozwałkować).
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60 minut, aż ciasto ładnie się przyrumieni, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
Ciasto pozostawić do ostygnięcia. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
Jeśli składniki przeliczyłaś według przelicznika form, to czas pieczenia powinien zostać taki sam lub niewiele się różnić. Trzeba obserwować stopień zarumienienia 😉
Pyszna, w zasadzie nie piekłam szarlotek bałam się ciasta kruchego a to tak łatwo jesteśmy po degustacji cudowny smak nie za słodką tak jak lubię szarlotka zostanie już ze mną na ciasto niedzielne
Szarlotka wyszła pyszna. ❤️ Zrobiłam z dwóch kilo jabłek i dodałam o jedną łyżeczkę więcej cynamonu. Użyłam również okrągłej tacy do pieczenia. Polecam ❤️❤️❤️