Ciasto czekoladowe bez mąki

Ciasto czekoladowe bez dodatku mąki. Składa się tylko z czekolad, jajek, cukru i masła. Smaczne, mocno czekoladowe i do tego bezglutenowe. Ciasto ładnie wyrasta, przy studzeniu opada i tworzy się popękana skorupka.
Składniki:
- 5 jajek
- 80g cukru (najlepiej nierafinowanego cukru trzcinowego)
- 300g gorzkiej czekolady
- 100g masła lub oleju kokosowego
Sposób przygotowania:
- Czekoladę połamać i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić do ostygnięcia.
- Oddzielić żółtka od białek. Do białek dodać połowę cukru i ubić na sztywno. Odstawić na bok.
- Żółtka utrzeć z drugą połową cukru na jasną, puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo chłodną masę czekoladową. (Masa będzie gęsta).
- Partiami dodawać ubitą pianę z białek i mieszać delikatnie łyżką drewnianą. (Stopniowo, aby powoli rozrzedzać masę).
- Dno tortownicy o średnicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto wyłożyć do formy i wyrównać.
- Piec w nagrzanym piekarniku 30 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). (Nie sprawdzać ciasta patyczkiem. Ciasto może być wilgotne w środku). Pozostawić do ostygnięcia.
- Podawać z bitą śmietaną lub jogurtem naturalnym (samym lub osłodzonym lekko miodem).
Smacznego.
Przepis z książki: „Po prostu gotuj” Brigitte Pregenzer, Brigitte Schmidle
![]() |
Czas przygotowania: |
ok. 30 minut |
![]() |
Czas pieczenia: |
30 minut |
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 10 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | średni |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.