Bezglutenowy sernik królewski

Jasna, delikatna masa serowa otoczona bezglutenowym, kakaowym, chrupiącym ciastem kruchym.
Proszę upewnić się, że wszystkie wybrane produkty są bezglutenowe.
Na dole przepisu znajdziecie sposób przygotowania w Thermomixie.
Wskazówka: Sernik wychodzi przypieczony na brzegach. Nie polecam przykrywać go folią aluminiową podczas pieczenia, ponieważ kruszonka się pod nią "gotuje", a nie piecze.
Składniki na ok. 16 porcji:
Ciasto kruche:
- 150g mąki kukurydzianej
- 110g skrobi ziemniaczanej
- 40g kakao
- 180g zimnego masła
- 120g cukru
Masa serowa:
- 1kg twarogu z wiaderka, twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego lub quarku
- 4 jajka
- 150g cukru
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500ml mleka)
- skórka starta z połowy pomarańczy (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto kruche. Mąkę, skrobię, kakao i cukier wsypać do miski. Dodać pokrojone na małe kawałki zimne masło. Zagnieść najpierw robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta, a następnie ręką, aż powstanie kruszonka.
- Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ok. 2/3 ciasta wsypać do tortownicy i lekko ugnieść ręką. Pozostałe ciasto wstawić do lodówki.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 17 minut w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
- Twaróg, cukier, jajka, budyń w proszku i startą skórkę z pomarańczy zmiksować przez chwilę na gładką masę, tylko do momentu połączenia się składników. Masę serową wylać do tortownicy. Resztę ciasta wyłożyć na masę serową.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C. Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Zimny sernik wstawić na parę godzin lub całą noc do lodówki.
Smacznego.
Wariant Thermomix:
- Przygotować ciasto kruche. Cukier wsypać do naczynia miksującego i zmiksować na puder 20s./ obr. 10. Dodać mąkę, skrobią, kakao i masło pokrojone na kawałki. Zmiksować 5 min./ pozycja Interwał.
- Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ok. 2/3 ciasta wsypać do tortownicy i lekko ugnieść ręką. Pozostałe ciasto wstawić do lodówki.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 17 minut w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
- Twaróg, cukier, jajka, budyń w proszku i startą skórkę z pomarańczy zmiksować 20s./ obr 5 na gładką masę. Masę serową wylać do tortownicy. Resztę ciasta wyłożyć na masę serową.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C. Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Zimny sernik wstawić na parę godzin lub całą noc do lodówki.
Smacznego.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.